Ce spune un medic pneumolog despre terapia hiperbarică, pentru care a fost testat Petrică Mîţu-Stoian: "Nu poate fi făcută oricărui pacient"

Ultima actualizare:

    Terapia cu oxigen hiperbaric trebuie iniţiată după investigaţii amănunţite  Foto: Pixabay
Terapia cu oxigen hiperbaric trebuie iniţiată după investigaţii amănunţite Foto: Pixabay

Medicul pneumolog Radu Dabija a explicat că pacienţii care se recuperează după COVID trebuie să beneficieze de investigaţii amănunţite înainte de a începe această terapie.

Întrebat care este rolul acestei terapii cu oxigen hiperbaric, terapie pentru care interpretul Petrică Mîţu-Stoian s-a prezentat vineri, 5 noiembrie, într-o clinică privată, medicul pneumolog Radu Dabija a explicat, într-o intervenţie în direct la DIGI 24, ce este această terapie şi în ce condiţii se recomandă pacienţilor care se recuperează după COVID-19. „Au apărut foarte multe clinici, se vorbeşte foarte mult despre recuperarea post COVID, sau long COVID. La un moment dat a apărut şi această idee, sau, mă rog, nu este chiar nouă,  că boala COVID-19 ar putea fi recuperată prin camera hiperbarică. Ca să înţelegem ce este o cameră hiperbarică, trebuie să înţelegem că noi, aici, în aerul ambiental pe planeta Pământ, inspirăm un aer cu o concentraţie de 21%  oxigen (20,9%), aceasta este concentraţia în aerul ambiental a oxigenului, restul, până la 100%, sunt alte gaze: dioxid de carbon, azot şi aşa mai departe. (...) Într-o cameră hiperbarică se eliberează oxigen 100% la două atmosfere, deci la o presiune mult mai mare, ceea ce sigur că s-a dovedit că are nişte beneficii pentru bolnavii care în mod obişnuit nu se pot oxigena“, a explicat medicul.

Această terapie nu poate fi, în schimb, efectuată oricărui pacient. Trebuie să fie de scurtă durată şi, de asemenea, nu substituie - a subliniat dr. Dabija - metodele de recuperare obişnuite care se recomandă pacienţilor post-COVID. Mai mult, există chiar contraindicaţii ferme.  „Există nişte contraindicaţii absolute, iar la pacientul cu COVID-19 acesta trebuie în prealabil investigat. Spre exemplu, pacientul care are risc de a dezvolta pneumotorax. Pneumotorax înseamnă momentul în care se rupe, sau se sparge, sau este foarte fragilă o anumită zonă din plămân şi aerul iese în cavitatea pleurală şi produce o compresie asupra  plămânului, aceasta este o complicaţie imediată la care ne putem gândi. Dar totodată, felul în care bolnavul respectiv este investigat: trebuie cu foarte mare amănunt purtată această investigaţie, pentru că trebuie să vedem dacă are sau nu are indicaţie“, a explicat medicul.

Citește mai departe pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net