Ce sume se dau în progamul „Casa Verde”. Ce pași trebuie să urmeze proprietarii pentru a se înscrie

Ultima actualizare:

Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat programul „Casa verde”, prin care pot fi accesate fonduri pentru montarea panourilor fotovoltaice. În prima etapă se vor înscrie instalatorii, apoi vor depune solicitările şi proprietarii locuinţelor.

image

Ce sume se dau în Programul „Casa Verde”? 

Programul „Casa Verde” are în acest an un buget de 2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de gospodării pot beneficia de finanţare. Statul acordă 20.000 de lei pentru fiecare sistem de panouri fotovoltaice, care reprezintă 90% din preţ. Restul de 10%, adică 2.000 de lei, trebuie finanţat de beneficiar. Banii, 20.000 de lei de persoană, se acordă după principiul „primul venit, primul servit”.

Ce putere au panourile din program?

Panourile fotovoltaice finanţate au o putere medie instalată de 3 kw, suficientă pentru o gospodărie cu un consum normal. Dacă se doreşte o putere mai mare, fiecare proprietar va suporta diferenţa. „O persoană fizică îşi poate instala o putere mai mare de 3 kw, dar cu o contribuţie proprie adăugată. Dacă în urma calculului rezultă că au nevoie de o putere mai mare şi vor 5 kw, 7 kw, atunci vin cu un aport. Contribuţia, dacă vor să suplimenteze puterea, este o negociere pe care fiecare persoană fizică trebuie să o facă cu firma care va instala”, precizează Andrei Antipa, vicepreşedinte AFM, pentru stirileprotv.ro.

Când se înscriu proprietarii?

Proiectul are mai multe etape. De acum se pot înscrie instalatorii, care se vor ocupa de montarea sistemelor. Apoi, se vor înscrie proprietarii locuinţelor, data încă nu a fost anunţată. Vor exista opt unităţi teritoriale, care vor beneficia de trei zile de înscriere fiecare. În aplicaţia web, până pe 12 mai încarcă documentele firmele de instalare. Apoi tot aici vor încărca documentele şi cetăţenii care doresc să obţină finanţare.

Ce documente sunt necesare?

a) actul de identitate

b) certificatul de atestare fiscală care este obţinut de la ANAF

c) certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale - pe care îl eliberează primăria

d) extrasul de carte funciară

e) copia cărţii funciare colective, dacă este cazul.

Unde trebuie să fie depuse actele?

În principiu, toate documentele se pot obţine online, dar în cazul certificatului de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale, depinde de primării, întrucât nu toate primăriile au acest serviciu.

„Instalatorii vor trebui să depună o garanţie de participare şi vor avea o garanţie mai extinsă faţă de programul anterior. În funcţie de preferinţe, fiecare beneficiar îşi poate alege un instalator, ori mai apropiat de zonă, ori care are o ofertă comercială şi tehnică mai bună faţă de alţi instalatori”, spune Dan Tudose, specialist panouri fotovoltaice, pentru Pro Tv.

Trucuri pentru montarea panourilor

Pentru ca panourile solare să producă maximum de energie, iată care sunt condițiile optime pentru instalarea lor:

Orientare spre sud: aceasta este cea mai bună situație posibilă pentru a obține o lumină solară maximă. 

Inclinație între 15º și 45º. Dacă unghiul acoperișului tău nu se află între aceste cifre, structurile ar trebui plasate corespunzător pentru a realiza acest unghi.

Teren regulat și pătrat. În ceea ce privește dimensiunea, circa 40 de metri pătrați de acoperiș sunt suficienți.

Zonă fără umbră. Dacă nu există clădiri în jur și nu există copaci, atunci clădirea ta e chiar mai potrivită.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net