Ce sunt Orionidele. Când vom vedea ploaia de stele căzătoare. De unde se observă cel mai bine

Ultima actualizare:
Cometa Halley apare pe cer odată la 76 de ani
Cometa Halley apare pe cer odată la 76 de ani

Orionidele reprezintă unul dintre cei mai importanți curenți de meteori care străbat cerul în perioada 2 octombrie - 7 noiembrie, iar în această noapte este estimată faza maximă de producere a acestui fenomen. Cu alte cuvinte dela miezul nopții și până la răsărit, dacă este senin, putem vedea aproximativ 25 de stele căzătoare pe oră, foarte strălucitoare și care brăzdează cerul cu o viteză de 66 de kilometri pe secundă.

Ce sunt Orionidele și care este legătura lor cu cometa Halley

Orionidele reprezintă unul dintre cei mai importanți curenți de meteori care străbat cerul în perioada 2 octombrie - 7 noiembrie, atunci când Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Atât planeta noastră cât şi cometa orbitează eliptic Soarele, intersectându-se de două ori pe an. Astfel, în mai, poate fi observat curentul de meteori Eta Aquaride, în timp ce în toamnă se produc Orionidele, potrivit astro-urseanu.ro. De fiecare dată când Halley se întoarce în sistemul solar interior, nucleul său varsă gheaţă şi praf stâncos în spaţiu. Particulele de praf devin în cele din urmă Orionidele şi Eta Aquaridele dacă se ciocnesc de atmosfera Pământului. Ultima apariţie a cometei lui Halley datează din 1986 şi următoarea este prevăzută în 2061, când va intra în sistemul solar interior. Resturile din cometa Halley înconjoară sistemul solar, adesea departe de cometă. Deci, deşi nu putem vedea cometa însăşi, putem vedea bucăţi de gheaţă şi praf pe care le-a lăsat în urmă în ultimele milenii.

La noapte putem vedea pe cer până la 25 de meteori incandescenți din curentul Orionidelor
La noapte putem vedea pe cer până la 25 de meteori incandescenți din curentul Orionidelor

Orionidele pot fi observate după miezul nopţii până spre răsăritul Soarelui, interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului, potrivit Agerpres. Acest curent este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce. Chiar dacă sunt rapizi, aceștia pot lăsa "trenuri" strălucitoare (bucăţi incandescente de resturi în urma meteorului), care pot dura de la câteva secunde, până la câteva minute. Meteorii rapizi pot deveni uneori şi mingi de foc, explozii prelungite de lumină sau se pot despărţi în mai multe bucăţi, oferind un spectacol asemănător celui de artificii.

De unde poți vedea cel mai bine ploaia de stele

Dacă vrei să observi foarte bine ploaia de stele și să te bucuri de spectacolul ceresc din această noapte, specialiștii recomandă să pleci din oraș într-o zonă de câmp, deschisă, cu orizonturi largi. Asta, pentru că în localitate iluminatul public ar putea face imposibilă observarea Orionidelor. Majoritatea meteorilor nu vor putea fi observați din oraș. Alege, așadar, un loc la marginea localității, cu aer cât mai puțin poluat.


    Cometa Halley apare pe cer odată la 76 de ani
Cometa Halley apare pe cer odată la 76 de ani

Cine a descoperit cometa Halley

Cometa Halley a fost descoperită de astronomul englez Edmond Halley și a fost denumită după numele acestuia. Astronomul a publicat în anul 1705 lucrarea „"Synopsis Astronomia Cometicae", în care anunţa existenţa unei comete care trece pe lângă Pământ odata la 76 de ani. El a afirma atunci că aceasta urma să fie vizibilă în anul 1758 sau începutul anului 1759. Și a avut dreptate căci cometa a apărut pe cer în noaptea de Crăciun a anului 1758.

Ce ploi de stele vom mai vedea până la sfârșitul anului

După Orionide, până la sfârșitul anului vom mai vedea pe cer și alte ploi de stele. Leonidele, de dexemplu, au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În timpul maximului se pot vedea 10-15 meteori pe oră. Între 1998-2002 Leonidele au fost foarte bogate în meteori, pentru că sursa acestui curent, cometa Tempel-Tuttle, a trecut la periheliu. În decembrie apare, poate cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele, care produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul datei de 13 decembrie. Ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside, potrivit Observatorului Astronomoc „Vasile Urseanu”.  Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupţii cu până în 100 de meteori pe oră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net