Ce trebuie să ştie copiii despre siguranţa în trafic
Azi, copilul tău merge cu tine de mână, pe stradă. Nu ştie să se ferească de maşini, nu are grijă cum traversează strada, doar observă şi învaţă. Însă la un moment dat, în viitorul apropiat, va trebui să-l laşi singur. Eşti sigur că e pregătit?
Copiii fac parte din categoria cea mai vulnerabilă a participanţilor la trafic, în toate ipostazele lor: pietoni, biciclişti sau pasageri ai unor vehicule. Potrivit ultimelor studii, ţara noastră ocupă primul loc într-un top al accidentelor în care sunt implicaţi şi copii. 69% din accidentele rutiere de acest tip se produc în zona urbană, pe distanţe scurte, şi nu la drum lung, aşa cum se aşteaptă majoritatea, aflăm din emisiunea Cristinei Şoloc de la TVR 1, „Drum Bun”.
Joi, 1 iunie, emisiunea este dedicată siguranţei în trafic a copiilor, unde specialistul Emil Gâtej, psiholog de trafic şi instructor la Academia Titi Aur, dă sfaturi importante părinţilor. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le ştiţi.
- De mici, copiii trebuie învăţaţi cum se traversează corect, prin ce locuri, cum să se asigure şi ce semnificaţie au culorile semaforului.
- Fiţi voi, în primul rând, un exemplu, deoarece copilul copiază comportamentul părintelui. Nu traversaţi prin locurile nemarcate, în fugă, neregulamentar.
- Copilul nu poate fi lăsat singur pe stradă până când nu eşti sigur că ştie foarte bine regulile, că e suficient de responsabil şi le respectă. Iniţial, îl poţi lăsa singur pe distanţe mici, în zona casei, supravegheat din umbră pentru a vedea cum se comportă.
- Vârsta la care copiii pot circula singuri ca pietoni trebuie stabilită în concordanţă cu dezvoltarea cognitivă şi cu dificultatea drumului de parcurs. Ia în calcul dacă cel mic are de traversat străzi periculoase, cu vizibilitate redusă etc. Potrivit psihologului Emil Gâtej, vârsta medie la care copiii pot circula singuri este de 12 ani.
- Ca şofer, atenţie la zonele în care copiii ar putea avea un comportament imprevizibil şi la zonele semnalizate cu indicatorul „atenţie, copii”, unde trebuie să păstrăm o viteză de maximum 30 km/h. Fiţi atenţi la orice gest, la orice mişcare a unui copil care e situat în zona carosabilă. Orice contact între copil şi maşină e considerat legal accident cu victimă, chiar dacă a fost extrem de uşor.
Primeşti amendă dacă cel mic nu stă în scaun special, în maşină
În maşină, transportul copiilor de până la 135 cm se face numai în scaune speciale, potrivite ca nivel de siguranţă şi dimensiuni. Studiile arată că, în caz de accident, un copil care nu poartă centura de siguranţă are şanse minime de supravieţuire, mai aflăm din emisiunea Cristinei Şoloc. Scaunele de maşină protejează în 3 moduri: prin compoziţia materialului, prin design şi prin felul în care se prind de bancheta maşinii. Ele absorb şocurile, izolează fonic şi protejează la impact.
Un scaun costă între 150 şi 1.000 de lei, iar diferenţa e dată de vârsta copilului, de rezistenţa materialelor şi de sistemul de prindere.
„Părinţii care nu asigură corespunzător copilul în scaunul special din maşină e sancţionat cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare. În prezent, punctul de amendă e 145 de lei”, a declarat Marian Măndescu, comisar şef în cadrul Direcţiei Rutiere e IGPR. Este de preferat ca transportul copiilor să se facă cu scaunul orientat în poziţie opusă sensului de mers. Airbag-ul aferent locului pe care stă scaunul trebuie oprit.