Ce trebuie să ştii despre admiterea la facultate

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Numărul de studenţi a scăzut dramatic, iar universităţile au fost nevoite să închidă mii de programe de studii, în ultimii cinci ani. Principalul motiv este dezastrul de la examenul de Bacalaureat şi criza financiară. Click! vă prezintă cum se va face admiterea la facultate în acest an.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a aprobat criteriile generale valabile la  organizarea admiterii în anul universitar 2015 -2016. Acestea stabilesc doar cadrul general pentru admiterea în anul I de studiu, iar conducerile instituţiilor de învăţământ superior au întreaga responsabilitate pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere.

Criză de studenţi la particular

Statisticile au arătat faptul că, în ultimii ani, numărul de studenţi s-a înjumătăţit la facultăţile particulare. Dacă în anul academic 2007 -2008 erau 896.258 de înmatriculaţi, anul trecut au fost doar 403.238 de studenţi. Universităţile particulare sunt într-o situaţie dificilă întrucât de la 410.000 de studenţi în 2008, au acum doar 99.676.

Olimpicii intră fără examen

Principalul motiv este promovabilitatea catastrofală de la Bacalaureat din ultimii ani, dar şi criza financiară. Universităţile încearcă atragerea unui număr cât mai mare de candidaţi de valoare şi se gândesc să modifice probele de admitere. De pildă, la Universitatea Babaş-Bolyai din Cluj-Napoca, toţi premianţii la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale sunt declaraţi admişi cu media 10, fără examen. Unele facultăţi vor folosi drept criterii de admitere doar media de Bac, altele vor aveaprobe scrise.

Pot fi mai multe sesiuni

Concursul pentru admitere se poate organiza în mai multe sesiuni, în condiţii identice, înainte de începerea anului universitar. Pot participa doar absolvenţii de liceu cu diplomă de Bac sau diplomă echivalentă. Media generală minimă de admitere nu poate fi mai mică de 5,00 sau un număr minim de puncte echivalent.Media generală de admitere se calculează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de admitere. La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă pot fi luate în considerare notele sau/şi mediile de la probele de Bac.

Probele, susţinute în limba română

Examenele vor fi în limba română, însă la solicitarea scrisă a candidatului, concursul se poate susţine şi în limba maternă a acestuia. Pentru studiile universitare organizate într-o limbă străină, admiterea se susţine în limba română sau în limba străină de predare. Pentru studiile universitare organizate într-o limbă străină, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică eliminatorie, notată cu admis/respins.

Condiţii similare şi pentru străini

Cetăţenii statelor UE, ai Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene pot participa la admiterea în toate ciclurile de studii universitare, în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare. Românii de pretutindeni, cetăţenii din state terţe pot participa la admiterea în toate ciclurile de studii universitare, dacă există acorduri bilaterale sau oferte ale României.

  • Universităţile au obligaţia să publice pe pagina oficială de Internet toate informaţiile necesare pentru admitere în anul I: taxe, sesiuni, facultăţi, număr de locuri cu taxă şi fără taxă, modalitatea şi probele de concurs, facilităţile sau condiţiile speciale, precum şi criteriile de departajare în caz de medii egale.
  • Anul trecut, erau înmatriculaţi 403.238 de studenţi, din care doar 80.000 la particular.
  • Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, însă una dintre acestea va fi cu taxă.
  • Universităţile pot percepe de la candidaţi taxe de înscriere la admitere. Anul trecut, de exemplu, taxele au fost în jur de 100 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net