Călin Georgescu contestă la CCR decizia BEC. Când se va lua o decizie? George Simion: „Noi mergem cu dumnealui până la capăt”. UPDATE
Biroul Electoral Central (BEC) a decis să respingă candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, invocând două hotărâri anterioare ale Curții Constituționale a României (CCR).

UPDATE ORA 16:20 Călin Georgescu a depus, luni, 10 martie, contestație la CCR împotriva deciziei BEC de anulare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale.
Anunțul a fost făcut de George Simion, într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.
„În circa 10 minute la CCR ajunge contestația formulată de Călin Georgescu, Dumnealui are acest drept. BEC nu are dreptul atunci când sunt îndeplinite chestiune legate de formă să respingă un candidat. Toate condițiile au fost îndeplinite. Nu avem mari speranțe că va face dreptate CCR dar domnul Georgescu va epuiza toate căile legale, noi merge cu dumnealui până la capăt. Noi așteptăm ce decizie va adopta dumnealui”, a spus George Simion.
„Dacă CCR va face va respinge definitiv candidatura, mâine domnul Călin Georgescu va veni să comunice ceea ce e de făcut în continuare”, a adăugat acesta.
UPDATE ORA 17:30 CCR a anunțat judecătorii constituționali se vor întruni marți, de la ora 17.00, pentru a dezbate contestația privind respingerea de către BEC a candidaturii lui Călin Georgescu.
Știrea inițială
Votul în cadrul BEC a fost clar: 10 membri au fost împotriva validării candidaturii, în timp ce doar 4 au votat pentru acceptarea dosarului. În motivarea deciziei, BEC a făcut referire la anularea candidaturii Dianei Șoșoacă și la anularea alegerilor prezidențiale de către CCR din anul precedent.
Motivele respingerii
De obicei, BEC analizează strict aspectele tehnice ale unei candidaturi, verificând dacă toate documentele sunt în regulă: numărul necesar de semnături, autenticitatea acestora, existența declarației de avere și respectarea tuturor cerințelor legale.
Cu toate acestea, în cazul lui Călin Georgescu, BEC a mers mai departe și a luat în considerare deciziile CCR legate de alegerile anterioare.
Unul dintre principalele motive ale respingerii a fost faptul că declarațiile lui Georgescu nu ar respecta jurământul pe care un președinte al României trebuie să-l depună la preluarea mandatului.
Aceeași argumentație a fost utilizată de BEC în cazul Dianei Șoșoacă, a cărei candidatură a fost anulată anterior de Curtea Constituțională. De asemenea, BEC a explicat că problemele care au dus la anularea alegerilor precedente, în care a fost implicat și Georgescu, nu au fost rezolvate.
Astfel, instituția a considerat că CCR a stabilit deja că acesta nu îndeplinește condițiile necesare pentru a candida.
Posibilitatea unei contestații
Călin Georgescu are dreptul legal de a contesta decizia BEC în termen de 24 de ore, iar contestația sa va fi soluționată de Curtea Constituțională.
Cei nouă judecători constituționali vor analiza argumentele invocate de BEC și vor decide dacă hotărârea trebuie menținută sau anulată.
Fostul judecător CCR, Tudorel Toader, consideră că un al doilea dosar de candidatură nu poate fi depus de Georgescu, deoarece problemele identificate de BEC rămân valabile. Toader subliniază faptul că în procesele electorale există principiul „un om, un vot și un candidat, o candidatură”, ceea ce înseamnă că nu este posibilă o nouă încercare după ce prima candidatură a fost respinsă.
„Decizia BEC înseamnă că, verificând dosarul, au constatat o neregularitate, o nelegalitate de fond sau de formă. Nu putem reveni cu alte candidaturi. Există o echipă de campanie care trebuie să verifice dacă toate cerințele legii sunt îndeplinite din start”, a explicat Toader. Totuși, el a menționat că Georgescu are opțiunea clară de a contesta decizia BEC în fața CCR, iar judecătorii vor analiza cazul în raport cu prevederile Constituției.
Decizia finală aparține Curții Constituționale
Dacă CCR va menține hotărârea BEC, Călin Georgescu nu va putea participa la alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, dacă instanța constituțională îi dă dreptate, BEC va fi obligat să accepte candidatura sa.
Având în vedere că decizia BEC se bazează pe argumentele CCR din anul precedent, este puțin probabil ca instanța să ajungă la o concluzie diferită.
În următoarele zile, ochii opiniei publice vor fi ațintiți asupra Curții Constituționale, care va lua hotărârea finală în această controversă electorală.