Cea mai cruntă iarna a venit deja peste noi?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Urgia s-a abătut asupra noas­tră pe neaşteptate. Anul trecut, ne plimbam fericiţi în parcuri, în bătaia blândă a razelor de soare. Acum, tremurăm de frig ca iarna, iar vântul aproape că ne ia pe sus. Click! vă spune de unde ne-am pricopsit cu vremea aceasta deosebit de severă.

Anul trecut, pe vremea asta, parcurile şi terasele erau pline cu oameni veseli, îmbrăcaţi lejer. Termometrele înregistrau 22-24˚C la Bucureşti, iar în Banat erau chiar 34˚C. Era o toamnă blândă şi frumoasă, aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani. Până acum! În ultima zi din septembrie 2013, ne-am trezit că temperaturile coboară brusc de la 27˚C, direct la 10˚C. De trei zile, s-a abătut urgia asupra ţării noastre: a plouat cu 116 litri/mp la Călăraşi, vântul a suflat cu 100 km/h la Mangalia, iar ieri la prânz temperaturile au coborât în loc să urce, în centrul ţării.

De unde vin frigul şi ploile

simeon stalpnicul png

Ieri, parcă toate fenomenele meteo severe s-au strâns în ţara noastră. De unde au venit vântul, ploile şi frigul? Iată ce ne-a explicat Viorica Dima, meteorolog ANM: „Un ciclon alimentat cu umezeală în Marea Mediterană s-a deplasat în Balcani, apoi s-a îndreptat spre Marea Neagră. Cele mai afectate au fost judeţele din sud-estul ţării. În acelaşi timp, în ţară, au pătruns mase de aer deosebit de rece, de origine polară. Au străbătut peninsula Scandinavă, apoi Europa centrală şi estică, inclusiv România".

Meteorologii ruşi au anunţat deja că vom avea cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani, iar colegii lor germani şi britanici au confirmat. Iată ce spune şi climatologul român Roxana Bojariu, specialist ANM. „Condiţiile de iarnă în România, ca în mare parte din Europa, sunt influenţate de fazele oscilaţiei nord-atlantice. În faza negativă, temperaturile în cea mai mare parte a Europei sunt mai scăzute decât ar fi normal, iar traseul furtunilor este deviat spre sud. În aceste condiţii, activitatea ciclonilor din Mediterana se intensifică şi există o probabilitate crescută de a avea precipitaţii abundente în tot sudul Europei, inclusiv în România. Probabilitatea de producere a viscolelor e şi ea mai ridicată", ne-a spus expertul. Cu toate acestea, Roxana Bojariu spune că este prea devreme să facă o predicţie fermă despre asprimea iernii 2013-2014.

Flash vreme

Microbuz şcolar rămas blocat în zăpadă. Un microbuz şcolar care transporta copii la şcoală a rămas înzăpezit, marţi dimineaţă, în comuna Vintileasca din judeţul Vrancea, unde a nins viscolit. Primăria din localitate a trimis pentru deszăpezire un utilaj cu lamă, iar copiii au ajuns cu bine la ore, informează Mediafax. Localnicii spun că este prima oară când ninge la 1 octombrie, înainte să fie culese porumbul şi fructele.

În Pasul Tihuţa a nins. Circulaţia rutieră pe DN 17, care face legătura între Transilvania şi Moldova, este îngreunată în judeţul Bistriţa-Năsăud din cauza lapoviţei, în timp ce pe crestele din Pasul Tihuţa a nins, informează Mediafax. Potrivit autorităţilor locale, contractul de deszăpezire intră în vigoare abia la 1 noiembrie.

 Zăpadă de 15 cm în Covasna şi Harghita. Meteorologii au emis avertizare de ninsoare ieri în aceste judeţe. Traficul rutier a fost întrerupt, ieri dimineaţă, timp de 2 ore, pe DN 11 şi pe DN2D, după ce mai multe maşini nu au mai putut înainta din cauza zăpezii şi au blocat şoseaua. Mai mulţi şoferi au rămas cu maşinile blocate în zăpadă şi la intrarea în staţiunea Harghita Băi.

Copacii rupţi de vânt au fost aruncaţi pe calea ferată. Vântul a suflat cu peste 60 km/h şi a smuls mai mulţi copaci din rădăcină în judeţul Ilfov. Au fost aruncaţi pe calea ferată, blocând circulaţia feroviară între staţiile Chiajna - Grădinari şi Crivina-Periş, a informat Compania CFR SA. Până la rezolvarea problemei, trenurile au avut întârzieri.

Toate porturile au fost închise. Toate porturile navale şi fluviale din judeţul Constanţa au fost închise, ieri dimineaţă, din cauza vântului puternic. Un vas de croazieră cu 500 de pasageri la bord, care trebuia să acosteze în Portul Constanţa, a fost redirecţionat la bulgari. Vântul a suflat cu 60-70 km/h la ţărm, iar în larg a depăşit 80 km/h, iar valurile au atins şi 10 m.

Traficul a fost restricţionat pe DN1. Poliţia Rutieră Braşov nu a permis ieri dimineaţă accesul pe DN1 către Bucureşti, pentru toate autovehiculele care nu erau echipate cu anvelope de iarnă. Şoferii au fost nevoiţi să se întoarcă din drum. În judeţ a nins abundent şi s-a depus un strat de zăpadă de câţiva centimetri pe DN1, DN73 spre Argeş şi DN11 spre Covasna.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net