Ceasul de la Universitate mai ticăie doar în amintiri

Ultima actualizare:

    Ceasul de la Universitate în 1964 (foto: Facebook/Bucureștiul Secret); Monumentul nu mai există azi (Foto: Dorin Constanda)
Ceasul de la Universitate în 1964 (foto: Facebook/Bucureștiul Secret); Monumentul nu mai există azi (Foto: Dorin Constanda)

Veșnic reper pentru bucureștenii care n-aveau ceas la mână, un loc de un farmec aparte pentru tineri, ceasul stradal de la Universitate a rămas în amintirea multora drept cel mai bun loc de întâlnire. Azi, trotuarul din fața Universității e mai anost ca niciodată și nimic nu amintește de monumentul de altădată.

Dacă există în București un loc mai misterios decât tunelurile pe care, zice-se, Ceaușescu le-a săpat sub oraș, acesta este kilometrul zero al întâlnirilor amoroase de la Piața Universității. Pe trotuarul din fața clădirii Universității, cum ieși din stația de metrou, trona, până la începutul anilor ’90, un ceas pe postament din beton care a a fost confident multor îndrăgostiți. „De câte ori nu m-am întrebat unde este ceasul tinereți noastre. Nu trebuia să spui decât ne vedem la ora X. Ce timpuri sublime, când întâlnirile dintre băieți și fete erau decente, intime, personale, când te fereai de privirile celor din jur și te bucurai de iubirea din suflet în secret. Numai ceasul știa”, își amintește bucureșteanca Mihaela Tudor, pe Facebook. Amplasat la începutul anilor 50, ceasul mai poate fi admirat azi doar în câteva colecții de fotografii rare. Una dintre ele, alb-negru, se găsește în „Albumul București” din 1964. „Se zice total eronat că suntem nostalgici după comunism. Nu, nu e vorba de o nostalgie după comunism, ci după anii tinereții. Și noi, petrecându-ne tinerețea în acele vremuri, am rămas atrași de viața de atunci, care era mult mai calmă și mai previzibilă. Știu că acest ceas mergea foarte corect și nu înțeleg de ce l-au scos din peisaj. Era un loc de întâlnire pentru perechile de îndrăgostiți și un reper pentru București. A dispărut pe la jumătate anilor ‘90, probabil din cauza unor lucrări de schimbare a aspectului zonei. Dar mult mai dramatic au dispărut monumente importante din oraș, statui impozante precum cea a lui Carol I sau a lui Brătianu”, a declarat pentru Click! istoricul Dan Falcan.

Istoricul Dan Falcan. Foto: Eduard Enea
Istoricul Dan Falcan. Foto: Eduard Enea

Odată cu intrarea în mileniul III, Piața Universității a beneficiat de alt ceas. Acesta a fost amplasat în rond și, către sfârșitul anului 2006, indica zilele și orele rămase până la integrarea României în UE. În 2008, ceasul a fost mutat în intersecția Budapesta.

Citiți în ziarul de luni povestea Casei Presei Libere!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net