Cel mai vânat terorist, adus în ţară după 7 ani

Ultima actualizare:
Omar Hayssam
Omar Hayssam

Un anunţ bombă a venit, joi dimineaţă, de la Palatul Cotroceni. Cel mai căutat terorist, Omar Hayssam (50 de ani), a fost extrădat de autorităţile siriene şi predat Poliţiei Române. Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, Hayssam a reuşit să fugă din România, în 2006. El a mai fost condamnat definitiv în alte două dosare, pentru înşelăciune şi fraude.

Joi, la primele ore ale dimineţii, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a anunţat că afaceristul sirian cu cetăţenie română, Omar Hayssam, a fost extrădat din Siria şi predat Poliţiei.

"Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său", a anunţat, la scurtă vreme, IGPR.

La câteva ore de la anunţ, preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie uluitoare legată de aducerea lui Hayssam în România, care ne face să ne gândim la faptul că acesta a fost, pur şi simplu, "săltat" autorităţile române din Siria, şi nu a fost adus în baza unui accord de extrădare. "Vreau să ştiţi că nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei române şi nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare. România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat", a declarat şeful statului.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au declarat, pentru Mediafax, că Hayssam ar putea fi încarcerat în Penitenciarul Rahova. În momentul în care va fi dus în penitenciar, deţinutul va sta 21 de zile la Secţia de carantină a unităţii de detenţie, pentru a fi evaluat şi supus unei investigaţii medicale.

Ulterior, Hayssam va fi transferat pe o secţie specială de arestare preventivă. După ce va primi decizii definitive în toate dosarele, se va stabili în ce regim îşi va executa pedeapsa şi în ce penitenciar.

Omar Hayssam
Omar Hayssam

În 28 martie 2005, trei jurnalişti români au fost răpiţi în Irak. Era vorba de Marie-Jeanne Ion, reporter la Prima TV, Sorin Mişcoci, cameraman, şi Ovidiu Ohanesian, reporter la "România Liberă".

Ziariştii fuseseră luaţi prizionieri de un grup necunoscut ş iîmpreună cu ei se afla şi Muhammad Munaf, un om de afaceri de naţionalitate irakiano-americană, care locuia în România şi care le era ghid în Irak.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în 14 octombrie 2005 şi condamnat definitiv, în lipsă, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare. Hayssam a fost condamnat pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad, Irak.

Afaceristul a fost reţinut, în 5 aprilie 2005, şi, apoi, arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar, şi nu pentru terorism. La aproape un an şi o lună, instanţa a acceptat să-l elibereze, pe motiv că are cancer în ultimul stadium. În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave plină cu miei. El a fost dat în urmărire generalăl în toată lumea.

După doi, ani, Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti. Preşedintele Traian Băsescu declara, în februarie 2011, că Hayssam "este bine-merci" şi că nu mai are cancer: "Ştim precis şi unde este, şi e bine-merci, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze".

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul "Volvo" şi fraude în cauza "Foresta Nehoiu", sirianul fiind judecat în alte două dosare, pentru fuga din România şi pentru delapidare, informează Mediafax.

În dosarul cunoscut ca "Volvo", în 26 mai 2010, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani de închisoare pentru înşelarea mai multor firme de leasing. El a fost acuzat că a înşelat firmele de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria şi Egipt.

Hayssam mai are o condamnare definitivă, de trei ani de închisoare pentru fraudă, în dosarul "Foresta Nehoiu. Hayssam a fost acuzat că a încheiat contractul de privatizare a societăţii Foresta SA Nehoiu (judeţul Buzău) şi apoi, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, a dispus, în octombrie 2001- iulie 2004, vânzarea activelor societăţii, mai ales terenuri.

Sirianul a mai fost trimis în judecată de procurorii DIICOT într-un alt dosar, în octombrie 2012, fiind acuzat de înşelăciune şi delapidare. Dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti şi are următorul termen la 23 iulie.

Omar Hayssam este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat. În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Condamnarea a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.

Jurnaliştii Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost ţinuţi ostatici timp de aproximativ 60 de zile. După zece zile de la răpire, s-a anunţat că Omar Hayssam a fost reţinut pentru infracţiuni privind siguranţa naţională. Muhammad Munaf trăia din 2001 în România şi era preşedintele grupului de afaceri "Manhattan", de sub tutela lui Omar Hayssam, afacerist sirian şi membru al PSD. Preşedinţia a precizat, atunci, că sirianul a fost arestat în legătură cu răpirea jurnaliştilor. În 22 mai 2005, ziariştii au fost eliberaţi.

«Era să mor în 2005. Aş vrea să ştiu de ce»

Marie Jeanne Ion

“Pentru mine, ceea ce s-a întâlmplat în această dimineaţă este doar un pas normal. Sper şi eu, ca toată lumea, ca şi colegii mei, să se afle dedesubturile acestei drame. Pentru noi asta a fost, o dramă. Îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă. Asta mă interesează. Pe mine nu mă interesează jocurile politice”.

«Nu credeam c-o să-l aducă cineva»

Ovidiu Ohanesian


    Omar Hayssam
Omar Hayssam

“Este o surpriză neaşteptată, cel puţin pentru mine. Nu credeam că o să-l aducă cineva în viitorul apropiat şi nici chiar în cel îndepărtat. Rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus de la evaziune fiscală, oameni politici mânjiţi, terorism, răpiri, până la trafic internaţional cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit după fuga teroristului”.

«Aştept să spună de ce ne-a răpit»

Sorin Mişcoci

“Eram convins că o să se întâmple, nu ştiam când, pentru că preşedintele a promis că-l aduce în ţară. Eu am încredere în instituţiile statului, inclusiv în Servicii, ştiam că o să facă tot ce le stă în putinţă ca să-l aducă. Aştept să vedem ce ne spune, de la răpirea noastră la plecarea lui din ţară, poate ne motivează acţiunile lui. «De ce ne-ai răpit, până la urmă? Cine te-a ajutat, până la urmă, să pleci?»”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net