Cele 16 ore care i-au fost fatale lui Liviu Dragnea
Preşedinte al Camerei Deputaţilor, preşedintele partidului aflat la putere, fost ministru şi preşedinte de Consiliu Judeţean, actual deţinut. Cariera lui Liviu Dragnea (56 de ani) s-a încheiat, luni, 27 mai, la ora 13.50, când magistraţii au decis: 3 ani şi 6 luni, închisoare cu executare. Au fost 16 ore care i-au schimbat viaţa unuia dintre cei mai controversaţi oameni politici din România. Duminică seara a aflat că a pierdut puterea, iar luni la prânz, libertatea.
Duminică, 26 mai, ora 21.00. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, află că rezultatul votului la alegerile europarlamentare este o palmă uriaşă dată partidului său, aflat la guvernare. La conferinţa de presă apare singur şi nu afişează celebra sa siguranţă de sine. Deja, mai mulţi baroni locali îi cer demisia.
Luni, 27 mai, ora 13.50. Acuzatul Liviu Dragnea îşi află sentinţa în dosarul „Angajări fictive la Protecţia Copilului Teleorman”: magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îl condamnă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia a fost luată cu 4 voturi ”pentru” şi 1 vot ”împotrivă”.
Ora 17.30. Dragnea ajunge la Penitenciarul Rahova, într-un Duster negru al Poliţiei. În faţa casei sale din nordul Capitalei, pe traseu şi în faţa penitenciarului, a fost huiduit de mai multe persoane, unii aruncând cu hârtie igienică în maşina în care se afla.
Surse din interiorul penitenciarului au dezvăluit pentru PRO TV faptul că acesta a fost cazat într-o celulă proaspăt văruită, în apropiere de locul unde este ”cazat” Radu Mazăre. Stă singur, are televizor și a refuzat cina. A mâncat din bunătățile pe care și le-a adus de acasă. Marți, 28 mai, Dragnea va trece pe la controlul medical.
21 de zile de carantină
La Rahova va sta 21 de zile în carantină, după care, cel mai probabil, va fi transferat la Penitenciarul Jilava, unde va executa pedeapsa în regim semideschis (are voie să muncească, poate ieşi de mai multe ori, la ore fixe, în curtea penitenciarului, are dreptul la consiliere psihologică).
Aşa s-a încheiat cariera lui Dragnea, care a încercat degeaba, în ultimii doi ani, de când e la vârful politicii, toate manevrele cu putinţă pentru a scăpa de condamnare.
”Dosarul Bombonica”, cum a fost numit iniţial, după numele fostei sale soţii, l-a înfundat până la urmă. Dosarul „angajărilor fictive” a fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016, iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017.
Potrivit procurorilor, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia căacestea lucrau de fapt în cadrul Organizaţiei PSD Teleorman.
În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a celor două angajate.
”Cel mai puternic om din România merge la puşcărie” şi ”24 de ore teribile pentru partidul aflat la guvernare” sunt doar câteva dintre titlurile folosite de presa internaţională care a reflectat pe larg cazul Dragnea.
Orele teribile despre care vorbesc se pot transforma în zile şi luni teribile, în condiţiile în care vor fi multe schimbări pe scena politică.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că nu-şi dă demisia, că ţine la unitatea partidului şi că astăzi va avea loc o şedinţă la PSD în care se vor decide următorii paşi. ”Este o dramă pentru el şi familia sa şi suntem alături de el”, a spus premierul.
Prima funcție importantă, la 34 de ani
Inginer de profesie, Liviu Dragnea și-a început „aventura” în politică după Revoluție, când s-a înscris în Partidul Democrat. Prima funcție ocupată: președinte al filialei PD din Turnu Măgurele. La doar 34 de ani, în 1996, devine prefect al județului Teleorman, funcție pe care o deține până în 2000. Timp de 12 ani, a fost și președinte al Consiliului Județean teleorman, perioadă în care și-a câștigat renumele de ”baron de Teleorman”. Din 2012, s-a „mutat” în București, ocupând fotoliul de ministru al Dezvoltării Regionale (2012-2015). Din 2015 este președinte al PSD, iar din 2016, președinte al Camerei Deputaților.
Citește și:
Iată cum au votat 9 milioane de români! Harta distribuirii voturilor