Cele mai bune metode să te laşi de ţigări
De câteva luni, fumătorii sunt ameninţaţi că nu vor mai avea voie să-şi aprindă ţigările în spaţiile publice. “Foarte bine”, spun aceştia, care abia aşteaptă să intre în vigoare legea antifumat. Poate aşa, cred ei, vor renunţa la viciu.
La 15 decembrie 2015, deputaţii votau proiectul de lege prin care va fi interzis fumatul în spaţiile publice închise şi la locurile de joacă. Urma ca preşedintele ţării, Klaus Iohannis, să o promulge. Un grup de 33 de parlamentari s-a opus şi a sesizat, la 21 decembrie, Curtea Copnstituţională pe motiv de discriminare. Judecătorii s-au pronunţat, ieri, şi au stabilit în unanimitate că legea este constituţională, deci şeful statului are liber să o semneze. Deşi pare incredibil, până şi fumătorii o aşteaptă.
Reporterii Click! au dat, ieri, o raită pe la cafenelele din Mega Mall Bucureşti. La Costa Doro, deşi spaţiul între fumători şi nefumători era delimitat printr-un geam, oamenii gândeau la fel. ”Ar fi foarte bine să promulge legea şi să nu se mai fumeze. În felul acesta poate reuşesc să mă las de fumat”, ne-a spus Alexandru Crângaşu, 30 de ani. Prietenul său, Andrei, are aceeaşi părere, chiar dacă lângă ceaşca de cafea stă pachetul de ţigări. La câteva mese distanţă, trei tineri care lucrează în Marea Britanie fumează de zor. Asta nu-i împiedică să-şi dorească o astfel de lege şi în România.
”Englezii nu mai fumează în spaţii publice de 12 ani, doar pe stradă. Aşa e civilizat şi aşa trebuie să se întâmple şi la noi. Încurajez promulgarea legii antifumat, deşi sunt un fumător înrăit. Dau gata un pachet şi jumătate de ţigări”, ne mărturiseşte Liviu Ruse, 38 de ani. Ciprian se află de partea cealaltă a geamului. Nu a pufăit în viaţa lui, dar spune că atât timp cât fumul de ţigară nu ajunge la el, n-are nimic împotriva celor care sunt dependenţi de tutun. Proiectul prevede interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.
Ce spun patronii de restaurante
Proprietarii de restaurante îşi fac griji că mesele vor sta goale sau în cel mai bun caz omul va veni să mănânce pe fugă.
Răzvan Roşca, patronul restaurantului Ikaria din Pipera, ne-a declarat: “Vom avea de suferit. Asta este cert, dar având în vedere că în toată Europa este aşa, era de aşteptat să se întâmple şi la noi. Din punct de vedere al consumatorului, e ideal să nu se fumeze”.
Liviu Drăgulănescu, managerul unui club din Centrul Vechi: ”Legea împotriva fumatului în spaţii publice o să afecteze pe toată lumea. Românii sunt fumători, astfel că timpul de şedere se va înjumătăţi, deci şi consumul mediu per client va scădea”.
Mult mai vehement este, însă, Mugur Mihăescu, care e şi patron de club, şi fumător. “Ştiu de cine sunt făcute aceste legi şi la ce nivel se află IQ-ul acestor persoane, însă nu am cum să comentez deciziile luate în democraţie. După cum spunea Petre Ţuţea, «democraţia e locul în care geniul şi idiotul stau la aceeaşi masă». Vă mai spun un singur lucru şi cu asta am încheiat: oraşul cu cea mai mare calitate a vieţii este Viena. Mergeţi să vedeţi ce fel de lege e acolo”, ne-a spus umoristul de la “Vacanţa Mare”.
Daniel Mischie de la City Grill este de părere că introducerea acestei legi reprezintă un proces de normalitate. ”Important este ca ea să se aplice în întreaga ţară. Şi la cluburile mici, şi la cele mari, şi la sate, şi la oraşe, astfel încât consumatorul să întâlnească această situaţie peste tot”, ne-a mărturisit Mischie, care are o soluţie pentru fumători: în exteriorul localurilor pe care le deţine va amenaja terase pentru aceştia.
Ar putea intra în vigoare de la sfârşitul lunii martie
Acum, legea va ajunge pe masa preşedintelui Iohannis, care urmează să o promulge în timp de 20 de zile. Apoi, actul normativ îşi va face efectul în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, e interzis complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare şi în cele de învăţământ. Legea nu permite amenajarea de spații speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică și instituții. Sunt doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile. Sancțiunile sunt de la 100 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea.
5 remedii naturale ca să stingi pofta de ţigară
Legea antifumat este constituţională – aşa au decis, ieri, judecătorii Curţii Constituţionale. Aşa că nu ne mai despart decât câteva zile până la interzicerea fumatului în baruri, cluburi, restaurante, şcoli, grădiniţe, locuri de joacă etc. Şi, dacă tot nu vom mai putea fuma pe unde vrem, ce-ar fi, mai bine, să încercăm să ne lăsăm de acest viciu?
- Bea ceai de muşeţel. Muşeţelul este considerat o plantă antifumat datorită efectului relaxant pe care îl are asupra organismului nostru. Aroma sa fină, uşor dulceagă, te calmează şi îţi dă o stare de bine şi de confort psihic. Muşeţelul are un conţinut ridicat de uleiuri esenţiale cu efecte relaxante. Bea un ceai preparat din trei linguri de muşeţel la o cană cu apă. Pune planta când apa a început să fiarbă şi lasă să clocotească 3 minute.
- Mănâncă pătrunjel. Pătrunjelul are o concentraţie ridicată de antioxidanţi, în special vitamina C, de care au nevoie toţi fumătorii. Aceşti compuşi luptă cu succes împotriva radicalilor liberi proveniţi din chimicalele care se regăsesc în ţigări. Pentru că este un bun diuretic şi depurativ, pătrunjelul te va ajuta să elimini rapid toxinele acumulate în organism. Aşadar, foloseşte pătrunjel în mâncăruri şi în salate. Poţi prepara chiar ceai: se pune o lingură cu frunze uscate într-o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 5 minute.
- Mestecă frunze de hrean. Anumite remedii naturiste constau în mestecarea diverselor plante care calmează pofta de ţigară. Încearcă, deci, să mesteci frunze proaspete de hrean sau de pătlagină. Frunzele se ţin în gură timp de cinci – zece minute şi se mestecă uşor, fără să fie nevoie să le înghiţi.
- Bea infuzie de cimbrişor. Aceasta se obţine adăugând patru linguri de plantă la un litru de apă clocotită. Lichidul se lasă la infuzat 3 minute. Cura cu cimbrişor se ţine timp de trei săptămâni, iar infuzia se bea o dată pe oră, câte 50 ml. Vei observa că mirosul de fum de ţigară îţi va da o senzaţie de greaţă.
- Consumă ceai de valeriană. Dacă îl bei regulat, vei observa că nu-ţi va mai fi poftă de ţigări, ba, mai mult, mirosul de fum îţi va provoca o senzaţie de greaţă. Acest ceai te face să nu mai pui vreodată gura pe ţigări, deoarece ajungi să nu le mai suporţi gustul. Valeriana este recomandată celor care doresc să se lase de fumat şi datorită proprietăţilor sale calmante şi relaxante. Această plantă luptă împotriva anxietăţii care poate apărea în momentul în care organismul este privat de nicotină.
Ce produse antifumat găseşti în farmacii