Cele mai bune sfaturi ca să vă feriţi de hoţi
Cum vă protejaţi locuinţa
Aveţi grijă cine sună la interfon. Nu lăsaţi necunoscuţii să intre în scara blocului înainte de a-i întreba care este motivul pentru care vor să intre în imobil.
Vânzătorii din uşă în uşă. În cazul în care la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând, cumpără diferite produse, evitaţi-le! În nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă. De cele mai multe ori aceste persoane aruncă un ochi în locuinţă, vă trag de limbă pentru a afla câte persoane locuiesc în casă, când sunt plecate etc. Ulterior revin şi vă sparg locuinţa.
Atenţie la falşii angajaţi Electrica/Distrigaz! Verificaţi întotdeauna că vizitatorii sunt cine susţin că sunt. Românii cad adesea în plasa falşilor angajaţi Enel, Electrica, Distrigaz (ori alţi furnizori de servicii). Cereţi-le să se prezinte, să vă arate o legitimaţie ori un document din care să reiasă că lucrează acolo unde pretind. Dacă nu sunteţi convinşi, sunaţi la furnizorul de servicii şi întrebaţi dacă persoana care s-a prezentat la uşa dumneavoastră lucrează la acea firmă sau nu.
Învăţaţi copiii să nu primească în casă persoane necunoscute. În acelaşi timp, fiţi atenţi la noii prieteni ai copilului dumneavoastră. Printre ei s-ar putea afla şi delicvenţi în devenire.
Asiguraţi-vă că aveţi la uşă vizor şi lanţ. În acest fel puteţi să-i verificaţi pe cei care sună la uşă.
Verificaţi personalul angajat (bone, asistente, paznici, îngrijitoare) înainte de angajare. Aceştia pot fi furnizori de ponturi pentru spărgători.
Învăţaţi copiii să nu poarte cheia de la locuinţă la vedere şi să nu intre în discuţie cu persoane necunoscute. Fără voia lor, cei mici pot furniza informaţii referitoare la programul dumneavoastră zilnic.
Asiguraţi geamurile cu grilaje dacă locuiţi la parter sau la ultimul etaj. Unui hoţ îi este foarte uşor să pătrundă în locuinţă pe geamurile neasigurate.
Cumpăraţi un sistem de alarmă, eventual camere video. Un sistem de alarmă costă, în medie, 800-1.000 de lei.
Încheiaţi o poliţă de asigurare pentru locuinţă şi bunuri (asigurare facultativă). În acest fel veţi fi despăgubit în caz de spargere. Prima de asigurare vă costă de la 80 de euro la câteva sute de euro pe an (în funcţie de valoarea apartamentului şi a bunurilor asigurate).
Cum îi păcăliţi pe hoţi în concediu
Când nu sunteţi acasă, nu trebuie să daţi de înţeles şi spărgătorilor acest lucru. Iată ce trucuri aveţi la dispoziţie:
Hoţii nu trebuie să ştie că sunteţi plecaţi. Limitaţi cercul celor care ştiu că sunteţi plecaţi în concediu la cel mult două persoane. Un vecin de încredere poate ridica zilnic corespondenţa din cutia poştală, dar şi să verifice, din când în când, dacă sunteţi căutat de persoane necunoscute.
Nu lăsaţi bilete în uşă. Pliantele ori materialele publicitare în uşă reprezintă un indiciu al absenţei din domiciliu.
Lăsaţi un aparat radio deschis, ori o lumină discretă aprinsă.
Ce faceţi dacă aţi fost victima hoţilor
Dacă v-a fost spartă locuinţa sunaţi la 112 şi nu atingeţi nimic până la venirea poliţiei.
În cazul în care observaţi o persoană necunoscută ce încearcă să pătrundă prin efracţie în apartamentul dumneavoastră sau al unui vecin nu interveniţi direct, ci reţineţi semnalmentele făptaşului şi sunaţi imediat la 112.