Cele mai ciudate momente de la alegerile locale 2016
Când se apropie alegerile locale, sute de mii de români încep să se viseze într-un fotoliu la primărie sau la consiliul local. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, când şi-au depus candidaturile peste 267.000 de cetăţeni din toată ţara.
Unii au atins performanţa de a fi votaţi doar de familie, aşa că au scos un procent de zero absolut din total voturi exprimate, alţii şi-au împărţit funcţiile în familie. Click! vă prezintă câteva cazuri nemaiîntâlnite de la scrutinul din 5 iunie .
Fotoliul de primar, afacere de familie
A putut nevasta ce n-a mai reuşit soţul. Polexia Barbu, soţia lui Costel Barbu, co-preşedinte al PNL Teleorman şi fost edil la Suhaia, a câştigat primăria comunei cu aproximativ 80% din voturile alegătorilor. Şi el fusese edil timp de două mandate, dar a spus adio posibilităţii de a mai candida, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea sa de incompatibilitate, scrie adevarul.ro. Câştigător al alegerilor locale din 2012 cu 98%, fostul primar s-a ambiţionat, astfel că şi-a pus nevasta să candideze, din partea PNL, pentru fotoliul de edil al comunei. Potrivit ANI, incompatibilitatea i s-a tras lui Barbu de la faptul că soţia a fost angajată a primăriei, în subordinea sa directă. La alegerile de duminică, soţia fostului primar a câştigat cu aproape 80% din voturile alegătorilor. Soţul ocupă acum în primărie postul de administrator public.
Votaţi doar de familie?
Înainte de alegeri, partidele mici au apărut ca ciupercile după ploaie. Cel mai slab scor l-a avut Alianţa pentru Schimbare Olt, care a fost votată doar de 26 de persoane, deşi pe liste erau 34 de candidaţi. Aceştia fac parte din medii diverse: vânzători, agenţi poştali, lăcătuşi, profesori, casieri, ingineri şi chiar şomeri. ”Nu sunt supărat că nu ne-au votat. Nu au înţeles că ne trebuie o schimbare. Vă spun direct: nu te poţi pune cu maşinăria de vot a marilor partide. Pe noi nu ne-a primit nici o televiziune să ne facem campanie.
Am fost prin cartiere, am vorbit cu oamenii, iar ei au votat corupţii”, ne-a explicat eşecul total de la alegeri Stelian Sima, preşedintele Alianţei pentru Schimbare Olt. El a candidat la postul de primar al oraşului Slatina, la consiliul local şi la cel judeţean. A obţinut… 0% din totalul voturilor!
O soartă şi mai rea a avut Partidul Poporului – LC (Legea Cojocaru).
Fondatorul acestuia, Constantin Cojocaru, a reuşit să înregistreze partidul la Tribunal, să îl înscrie în alegeri, dar nu a putut strânge suficiente semnături pentru a candida la fotoliul de primar al Capitalei. ”Nu s-au strâns semnături, de aceea nu am avut candidaţi. Voturile despre care vorbiţi ( 131, n.r.) au fost strânse de două filiale din ţară”, ne-a explicat Constantin Cojocaru, cunoscut pentru Legea Cojocaru, prin care propunea împroprietărirea tuturor românilor cu 20.000 euro.
Partidul Republican din România a obţinut doar 128 de voturi, adică tot 0% din total. ”Partidul nostru este înfiinţat de un an. În campania electorală nu am fost primiţi de nici o televiziune şi ne-am descurcat doar pe Internet. Mizam pe voturile celor care sunt sătui de politicienii corupţi, dar aceştia au stat acasă. Vom continua proiectul republican şi ne pregătim pentru alegerile parlamentare de la toamnă”, ne-a spus avocatul Nicu Neamţu, preşedintele PRR.
Egalitate perfectă în Timiş
Situaţie inedită şi în Timiş. Alegerile pentru primar în localitatea timişeană Şag vor fi reluate după ce candidaţii PNL şi PSD au ieşit la egalitate, fiecare având câte 387 de voturi. Doi tineri, Daniel Andrei Precup (31 de ani, PNL) şi Flavius Roşu (30 de ani, PSD), au avut, după trei numărări ale buletinelor, acelaşi număr de voturi. Candidatul PSD povesteşte că la un moment dat, când mai erau de numărat vreo 20 de voturi, se afla în faţa contracandidatului său cu opt voturi. La finalizarea numărătorii, candidatul PSD a ajuns pe primul loc cu un vot în plus faţă de contracandidatul său de la PNL. În urma acestei situaţii, s-a cerut renumărarea voturilor şi la cea de-a doua secţie de vot din localitate, unde şi acolo s-a descoperit o mică greşeală, ceea ce a dus scorul final la egalitate. „M-am simţit un pic nedreptăţit, apoi stânjenit. Vom vedea în turul doi cine va fi mai bun”, a declarat Flavius Roşu.
S-au furat voturile pentru franţuzoaica de la Sectorul 1?
Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) a depus la Biroul Electoral al Sectorului 1 o cerere de renumărare a buletinelor de vot în 5-10 secţii, invocând discrepanţe statistice, potrivit digi24.ro. Cererea Uniunii a ajuns, ieri, la Biroul Electoral de Circumscripţie. Candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, a câştigat în secţiile de votare în care USB a avut observatori, dar a pierdut în celelalte, a precizat, luni, Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook. USB a avut, iniţial, delegaţi în toate secţiile de votare din Sectorul 1, dar că nu a fost vorba de membri de partid, ci de persoane care şi-au oferit ajutorul. O parte dintre acestea s-au retras, inclusiv pentru a participa la concertul Maroon 5, care a avut loc duminică seara în Bucureşti. „Nu puteam să-i mai înlocuim, pentru că era o dată limită până la care se propuneau şi au rămas nişte secţii în care nu am avut pe nimeni”, a precizat Nicuşor Dan.
PSD face legea în majoritatea judeţelor
Liberalii şi-au făcut-o cu mâna lor, cel puţin la nivelul Consiliilor Judeţene. Deşi au susţinut alegerea preşedinţilor de CJ-uri indirect, prin votul consilierilor, liberalii sunt puternic dezavantajaţi de acest sistem, urmând să formeze majorităţi în puţine judeţe. Anunţul lui Liviu Dragnea, potrivit căruia PSD, UNPR şi ALDE se vor alia peste tot unde este posibil, face lucrurile clare în privinţa consiliilor judeţene. UDMR a obţinut majoritate absolută în Harghita şi Covasna, dar şi o majoritate simplă în Mureş, unde poate emite astfel pretenţii pentru şefia consiliului judeţean, cel mai probabil într-o majoritate cu PNL. Configuraţia finală a majorităţilor din consiliile judeţene poate să fie puţin diferită, în funcţie de redistribuirea procentelor şi de înţelegeri de ultim moment între partide.