Cele mai importante secrete ale consumului de alcool

Ultima actualizare:

    Cum să consumi corect alcool
Cum să consumi corect alcool

Ai chef de o bere rece? Sau, poate, de mai multe? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune cum să consumăm alcool în aşa fel încât să ne protejămsănătatea. Iată câteva sfaturi „de aur” pentru ca alcoolul să nu-ţi distrugă viaţa. Şi nu uita: consumul de alcool poate dăuna grav sănătăţii.

Cum sunt metabolizate băuturile?

Din cartea „Crezi că ştii ce bei?", lansată recent de prof dr. Gheorghe Mencinicopschi, aflăm că, în funcţie de compoziţia lor, băuturile alcoolice sunt mai repede sau mai lent metabolizate.

Băuturile distilate în care alcoolul nu este asociat cu proteine sau zaharuri (votcă, whisky, palincă, coniac, vinars autentice) sunt metabolizate rapid, testul antialcool rămânând negativ după circa 10-15 ore de la consumul a 50 grame alcool de către un bărbat de 70 de kilograme, sănătos. În schimb, alcoolul din băuturile bogate în zaharuri si/sau proteine (lichioruri, bere) este extrem de greu metabolizat, testul antialcool rămânând pozitiv şi după 48 de ore la acelaşi consum de alcool.

Nu bea alcool în combinaţie cu prăjeli şi dulciuri

Alcoolul poate deveni o adevărată bombă cu ceas dacă îl combinăm cu prăjeli, grăsimi sau dulciuri, ne explică nutriţionistul. Prăjelile sunt mâncăruri foarte grele, indigeste, cu un aport foarte mare de calorii şi chiar toxine - uleiul de floarea soarelui are un punct de fumigaţie mic,107 grade Celsius.

Ajungând la această temperatură, grăsimile se descompun în compuşi toxici, mai spune Gheorghe Mencinicopschi. Să ne imaginăm acum ce înseamnă ca, după o astfel de masă copioasă, organismul să mai fie bombardat şi cu alcool. Înainte de a consuma băuturi alcoolice trebuie să luăm o masă uşoară în care să includem peşte slab la grătar, legume sote, salate şi supe. Atenţie! Nu combinaţi alcoolul cu mici, ceafă de porc prăjită sau dulciuri! Zahărul duce la o absorbţie foarte rapidă a alcoolului în sânge.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Fără alune,chipsuri şi seminţe

De multe ori, în timp ce consumăm alcool şi mai ales bere, ronţăim chipsuri, alune, seminţe, popcorn, arahide sau stiksuri. „Pe de-o parte, aceste mici gustări sunt extrem de calorice şi, combinate cu bere, ne vor aduce câteva kilograme în plus. Pe de altă parte, „udate" cu alcool, aceste alimente ne pun în mare dificultate funcţiile ficatului şi ale pancreasului", spune Gheorghe Mencinicopschi.s

Bere la sticlă, PET sau halbă?

Important este şi modul în care este ambalată berea. Nutriţionistul  recomandă consumul de bere ambalată în sticlă de culoare închisă. „Berea îşi modifică proprietăţile în funcţie de lumină. Deci, este indicat s-o ferim de soare dar şi de căldură. Nu recomand consumul de bere la PET. Plasticul conţine substanţe toxice care afectează echilibrul hormonal. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenţi şi la berea care se serveşte la halbă sau la draft. Şi asta nu pentru că produsul ar fi de slabă calitate, ci pentru că modul de servire nu este întotdeauna igienic. Nu ştim dacă halba a fost spălată bine  înainte, nu ştim dacă aparatul a fost igienizat corespunzător. Este recomandat să consumăm bere la halbă doar din locurile în care avem încredere.Reguli de reţinut

În cartea „Crezi că ştii ce bei?", lansată în această săptămână de prof dr. Gheorghe Mencinicopschi şi care a apărut la editura Coreus,  nutriţionistul ne sfătuieşte:

- Nu consuma alcool pe stomacul gol şi în prima parte a zilei;- Nu amesteca băuturile alcoolice între ele sau cu băuturi energizante, droguri, medicamente;- Înainte de a consuma băuturi alcoolice, consumă un aliment solid, greu digerabil (de exemplu unt) pentru a încetini absorbţia alcoolului şi apariţia stării de ebrietate;- Masa luată în compania alcoolului trebuie să fie hrănitoare, bogată în vitamine, minerale, fitonutrienţi;- Evită asocierea consumului de alcool cu fumatul;- Se recomandă pauze în aer curat şi mişcare fizică între reprizele de consum de alcool;

Cât să beau?

Consumă numai băuturi alcoolice naturale, autentice, în cantităţi moderate: o unitate de alcool pe zi pentru femei (150 ml vin roşu natural) şi două unităţi alcool pe zi pentru bărbaţi (300 ml vin roşu natural). Orientativ, o unitate de alcool (aproximativ 11 grame alcool) este conţinută într-un păhărel de lichior (50 ml), într-un pahar standard de vin (150 ml), într-o sticlă de bere (500 ml), într-o jumătate de păhărel de votcă, whisky sau palincă (25 ml). O sticlă de 1 litru de băutură spirtoasă conţine aproximativ 40 de unităţi de alcool.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
mirela crima dambovita jpg
bani webp
FotoJet (12) jpg
talie de femeie  foto   Shutterstock jpg
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net