Cele mai îndrăgite tradiţii de Adormirea Maicii Domnului și programul serviciilor
La data de 15 august, creştinătatea cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, cel mai de seamă eveniment religios al anului, din grupul sărbătorilor care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria. Cu prilejul acestei sărbători, din moşi-strămoşi, în tradiţia populară se împlinesc datini şi obiceiuri care atrag norocul în viaţa românilor.
Ofrande pentru rudele plecate în eternitate
În toate zonele din ţară, credincioşii împart ofrande în memoria rudelor plecate în eternitate. În dimineaţa praznicului, gospodina casei duce la biserică fructe: struguri şi prune, pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate în acea familie. Prin tradiţie, în multe zone din ţară, în ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului nu se adresează urarea “La mulţi ani”! persoanelor care poartă numele de Maria. Purtătorii numelui de Maria sunt felicitaţi pe data de 8 septembrie, când creştinătatea sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului.
Se culege năvalnicul
În această zi, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. În acelaşi timp, în mod special, câteva fire de năvalnic sunt dăruite fetelor pentru ca ele să aibă noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor. Potrivit unei tradiţii care se împlineşte de secole, dacă în ziua acestui praznic înfloresc trandafirii se spune că va fi toamnă lungă.
Leacuri pentru bolile grave
În multe zone din ţară, în ziua acestei sărbători se adună ultimele flori care sunt renumite ca leacuri pentru bolile grave. Ele sunt dăruite bolnavilor din comunitatea respectivă de credincioşii satului.
Flori la Icoana Maicii Domnului
În tradiţia populară, Maica Domnului ocroteşte familia şi naşterea pruncilor sănătoşi. De aceea, în ziua acestei sărbători, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, este împodobită cu flori, de gospodina casei, pentru ca norocul să nu părăsească acea familie. Totodată, în familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste.
Obiceiuri pentru sporul casei
În ziua sărbătorii, ciobanii coboară în sate cu oile de la stână şi se încheie văratul oilor la munte. Pentru că sărbătoarea marchează trecerea de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie. La sate, femeile care descântă pentru ca sporul să nu plece din gospodării, vor „lega” ciocul păsărilor, iar acestea nu vor avea puterea să distrugă recolta. Tot în această zi, în sudul ţării se mai tocmesc pândarii, paznicii care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi şi gospodarii să se bucure de recolta de struguri. În ziua sărbătorii, creştinii se roagă intens pentru împlinirea unei dorinţe. Prin tradiţie, Fiul Maicii Domnului împlineşte, mai ales în ziua acestui praznic, cea mai fierbinte dorinţă a persoanei care se roagă.
Parade şi demonstraţii de Ziua Marinei Române
Forţele Navale Române organizează, în aceste zile, manifestări dedicate Zilei Marinei. Odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, este celebrată şi Marina Română. Iată ce puteţi vedea astăzi şi mâine:Constanţa şi staţiunea Mamaia: luni, 14 august, între orele 8.00-10.00: ceremonie militară şi religioasă în memoria eroilor marinari, organizată la Monumentul Crucea Marinarului, pe faleza din Constanţa; marți, 15 august, între orele 9.55-13.00: exerciţiul demonstrativ “Forţele Navale Române 17”, desfăşurat pe mare, în faţa Comandamentului Flotei; marți, 15 august, între orele 13.00-15.00: jocuri şi concursuri marinăreşti, organizate în Portul Tomis.
Mangalia: marți, 15 august, între orele 9.00-12.00: exerciţiul demonstrativ “Forţele Navale Române 17”, în Portul Turistic; parada ambarcaţiunilor cu vele, jocuri şi concursuri marinăreşti.Brăila: marți, 15 august, între orele 9.00-14.00: exerciţiu demonstrativ, jocuri şi concursuri marinăreşti.Galaţi: marți, 15 august, între orele 18.00-19.30: exerciţiu demonstrativ, paradă navală.Tulcea: marți, 15 august, între orele 9.00-13.00, exerciţiul demonstrativ, jocuri şi concursuri marinăreşti; parade navale.
Oficiile poştale şi unităţile bancare sunt deschise astăzi, cu program normal, dar vor fi închise marţi, fiind zi liberă legală acordată pentru sărbătoarea religioasă numită Adormirea Maicii Domnului. Vor face excepţie sucursalele bacare din centrele comerciale mari.Marile lanţuri de retail şi centrele comerciale au anunţat că toate magazinele lor vor funcţiona în zilele de 14 şi 15 august după programul obişnuit.
Urgenţele medicale din minivacanţa de Sfânta Maria în Capitală vor fi tratate în nouă spitale de urgenţă, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov are program normal şi va avea echipaje suplimentare, iar mai multe farmacii sunt deschise non-stop.Şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti va avea un serviciu de gardă permanent, la sediul din Strada Spiru Haret nr. 14, în Sectorul 1, sesizările putând fi făcute la numerele de telefon 021/313.77.39 şi 021/311.21.90.Mai multe farmacii vor avea program non-stop în perioada minivacanţei de Sfânta Maria.Astfel, în sectorul 1 vor fi deschise permanent farmaciile Help Net 15, Sensiblu Dorobanţi, Dona Jiului, Centrofarm Caramfil Farma Drive, Catena - Magheru.În sectorul 2 vor avea program non-stop farmaciile Help Net 4, Farmaplus Obor, Catena - Lacul Tei, Sensiblu Diham, Farmadex PantelimonÎn sectorul 3 - Farmacia Dona Vitan, Sensiblu - Policlinica Titan şi Dona Liviu Rebreanu.În Sectorul 4 - farmaciile Help Net 14, Medimfarm - Alexandru Obregia, Dona Berceni şi în Sectorul 6 - Help Net 46, Multifarm - Lujerului, Sensiblu Orizont.
Click! spune
Manifestări religioase de amploare vor fi organizate la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, unde se estimează participarea a aproximativ 15.000 de persoane. În toată ţara, peste 24.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea publică în minivacanţa de Sfânta Maria, când sunt programate să aibă loc aproape 600 de manifestări religioase şi cultural.Bucureşti: mâine, între orele 9.00-12.00: în Parcul Herăstrău, zona Debarcader- ceremonie militară şi religioasă, jocuri şi concursuri marinăreşti.