Cele mai noi informații despre Autostrada Unirii. S-a ajuns la lotul montan, care va avea 7 tuneluri

Ultima actualizare:

Al doilea tronson din Moldova al Autostrăzii „Unirii” A8, care va lega Transilvania de Moldova și de Republica Moldova a fost scos la licitația de proiectare și execuție. Este primul lot montan din A8 scos la licitație, informează HotNews. Acesta va avea 7 tuneluri, iar cel mai lung pod va avea o lungime de peste 400 de metri. 

Pe unde trece tronsonul montan

Al doilea lot din Autostrada Unirii, primul montan, a fost scos la licitație. Foto: Sorin Grindeanu
Al doilea lot din Autostrada Unirii, primul montan, a fost scos la licitație. Foto: Sorin Grindeanu

În primul rând, acest tronson montan se întinde pe o distanță de 19,3 km. Leagă Leghin și Pipirig situat în apropiere de Tg. Neamț și vine practic în continuarea primului tronson deja contractat pentru execuție, cel care măsoară circa 30 de km de la Leghin până la Moțca, la intersecția cu DN2.

Tronsonul Leghin - Pipirig este practic și primul tronson din A8 scos la licitație care intră în zona montană.

Contractul prevede proiectarea și execuția a 19,3 km lungime traseu și presupune nu mai puțin de 7 tuneluri.

De asemenea, vor fi construite pe acest tronson 46 de poduri, pasaje și viaducte. Cel mai lung dintre viaducte având o lungime de 428 metri.

Termenele și valoarea contarctului

Valoarea estimată a contractului este de 3,8 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Transport 2021 - 2027.

Durata contractului va fi de 48 luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție.

Termenul de depunere al ofertelor este 25 iunie 2024.

„Pe traseul acestui nou lot de autostradă din Moldova vor fi construite inclusiv 7 tuneluri (cu o lungime totală de 1,44 km) și 46 de poduri, pasaje și viaducte. Construcția va avea o durată de maximum 48 de luni (12 luni proiectare şi 36 de luni execuție). Sursa de finanțare: Programul Transport (PT) 2021-2027. Urmează publicarea Anunțului de Participare (în cadrul căruia se va stabili și data de depunere a ofertelor), după validarea documentației de către ANAP”, a anunțat ministrul Transporturilor pe pagina de Facebook.

Acesta este cel de-al doilea lot al acestei autostrăzi scos la licitație în acest an, după ce, la începutul lunii trecute, a fost publicat anunțul de licitație publică pentru lotul Miercurea Nirajului - Sărățeni (23,4 km).

Autostrada A8, denumită și Autostrada Unirii este o autostradă ce va fi construită pe traseul Ungheni - Iași - Târgu Frumos - Pașcani - Târgu Neamț - Poiana Largului - Ditrău - Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3. Va avea o lungime de 304,2 km, la un cost estimat de 4,07 miliarde de euro.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
otravita jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
pipe jpg
Obezitate FOTO Shutterstock jpg
cartierul justitiei jpg
raisi elicopter prabusit jpg
tuneluri autostrada jpg
doctorul mircea beuran jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net