Cetățeni ruși stabiliți în România, cu conturile blocate: „De ce, doar pentru că sunt de origine rusă?”. Reacția oficială a BNR și a Raiffeisen

Ultima actualizare:

Situație fără precedent în România, în contextul războiului din Ucraina, din cauza căruia au de suferit și cetățenii ruși stabiliți în țara noastră. Reporterii Click! au fost contactați de mai multe oameni care s-au trezit cu conturile bancare blocate. Este vorba despre cetățenii ruși rezidenți în țara noastră. Click! a stat de vorbă cu câțiva dintre reclamanți, dar și cu reprezentații BNR și Raiffeisen.

Sursa foto: pymnts.com
Sursa foto: pymnts.com

De câteva zile, mai mulți clienți Raiffeisen nu-și mai pot folosi conturile deschise la Banca Raiffeisen. Este vorba de mai mulți cetățeni ruși stabiliți în România, de altfel și rezidenți în țara noastră. Oamenii au declarat, în exclusivitate pentru Click!, că le-au fost blocate conturile și cardurile de salariu, fiind deschise în România de către companiile pentru care lucrează. 

Două dintre declarațiile oamenilor care s-au trezit cu conturile închise

„Nu am putut nici să dorm din cauza asta, mi se pare total greșit ce s-a întâmplat, asta este discriminare. Raiffeisen a blocat conturile rușilor din România, inclusiv cardul meu de salariu. Sunt așa de de supărată. Am sunat în centrală și mi s-a transmis că totul vine de la BNR, dar nu cred așa ceva, nu există informație oficială despre acest subiect. Eu locuiesc în România, sunt căsătorită aici și lucrez în România. Cardul l-am folosit exclusiv în România. De ce mi l-au blocat, doar pentru că sunt de origine rusă? Nu e normal așa ceva, sunt încălcate drepturile omului.”, a declarat Alina F., în exclusivitate pentru Click!.

„Mi-au blocat contul de două zile. Doar la Raiffeisen am întâmpinat această problemă, nu și în altă parte. Nu mi s-a comunicat un motiv clar, mi s-a spus că este o decizie la nivel de țară, în contextul războiului. Când i-am sunat mi-au spus că sunt decizii de la BNR. Am trimis o cerere către ei și mi-au spus că este vina mea că nu am trimis cererea de ședere în România, permisiunea de a sta în țară, însă până acum nu mi-a cerut nimeni așa ceva. Și am dovezi în sensul acesta. Am contul de doi ani, ar fi trebuit și anul trecut să trec prin aceeași situație, dar nu mi-a cerut nimeni nimic. Încă cinci colegi de-ai mei sunt în aceeași situație.”, a declarat Maria K., în exclusivitate pentru Click!.

Dan Suciu, BNR: „Nu e nicio decizie BNR de blocare”

Din păcate, Alina F. și Maria K. nu sunt singurele persoane în situația prezentată, mai mulți cetățeni ruși s-au trezit cu conturile blocate, neînțelegând ce s-a întâmplat și de ce nu-și pot accesa conturile. Click! a luat legătura cu Dan Suciu, purtătorul de cuvânt BNR, care a declarat că sunt sancțiuni la nivel european în contextul războiului, iar conturile se blochează doar în anumite situații.

„Nu e nicio decizie BNR de blocare, este o decizie internațională de blocare a tranzacțiilor cu băncile din Rusia. Doar în contextul în care persoanele în cauză au primit bani de la Banca Raifesein Rusia, care să transfere bani către Raifeisen România, ceea ce nu prea mai e ok în acest moment, dacă e situația așa. Dacă nu, să trimită toți cei care se află în situația asta o solicitare la BNR prin care  să descrie situația, iar noi o să le răspundem în particular.

Este foarte important să investigăm fiecare caz în parte, indiferent unde lucrează. De unde vin fondurile, cine a deschis contul, faptul că e cetățean rus și are contul aici nu înseamnă totul. În cazul în care persoanele cu conturile blocate au făcut tranzacții către Rusia, în contextul acesta se blochează tranzacțiile.

Toate tranzacțiile cu băncile rusești sunt blocate. Să trimită informațiile la BNR, le analizăm, vorbim cu oamenii, nu există decizie BNR în sensul acesta, există sancțiunile luate la nivel european, atât. Dacă a vrut să facă o tranzacție internațională, în Rusia, este posibil să fie blocat contul ulterior după. Tranzacțiile cu statul rus sunt blocate în momentul acesta, ori contul este pus supraveghere.”, a declarat purtătorul de cuvânt BNR, Dan Suciu, pentru Click!.

Click! a contactat, încă de la primele ore ale dimineții, reprezentanții băncii Raiffeisen, care au venit cu un comunicat oficial în legătură cu situația prezentată în exclusivitate de noi. 

„Raiffeisen Bank a luat măsuri de implementare a sancțiunilor impuse la nivel european prin Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022, de modificare și completare a Regulamentului (UE) nr. 833/2014 al Consiliului privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina.

În acest scop, clienții deținători de conturi care intra sub efectele acestor sancțiuni trebuie să parcurgă pași specifici pentru a putea efectua tranzacții prin conturi, banca fiind obligata să întreprindă verificări suplimentare în ceea ce privește anumite tipuri de tranzacții derulate prin aceste conturi.

Precizam că acești clienți au în continuare acces la disponibilul din conturi, intervenind modificări doar cu privire la fluxul de accesare a acestui disponibil. Toți clienții băncii care întâmpină probleme pot suna în call center-ul și să verifice situația.", a declarat Anca Hasegan, în exclusivitate pentru Click!

Măsurile și sancțiunile luate de Uniunea Europeană în urmă războiului din Ucraina

După ce Rusia a atacat Ucraina joi, 24 februarie, la ordinul lui Vladimir Putin. Țările NATO și Uniunea Europeană a adoptat mai multe măsuri și sancțiuni pentru Rusia, în contextul războiului care datează de câteva zile. Uniunea Europeană a exclus din sistemul SWIFT băncile VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF. Astfel că, sancțiunile au fost adoptate către „orice persoană juridică, entităţi sau organism stabilite în Rusia ale cărei drepturi de proprietate sunt deţinute direct sau indirect mai mult de 50% de către băncile Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) şi VTB BANK”.

„UE ia măsuri pentru a răspunde agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

La 28 februarie, Consiliul a aprobat:

  • o interdicție asupra tranzacțiilor cu Banca Centrală a Rusiei
  • un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane EUR pentru finanțarea echipamentelor și a materialelor destinate forțelor armate ucrainene
  • o interdicție a survolării spațiului aerian al UE și a accesului la aeroporturile UE al operatorilor de transport de toate tipurile din Rusia
  • noi sancțiuni împotriva unor persoane și entități

La 25 februarie 2022, UE a decis să înghețe activele lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și ale lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse.

La 23 februarie 2022, Consiliul a convenit asupra unui prim pachet de sancțiuni ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a zonelor care nu sunt controlate de guvern ale regiunilor Donețk și Luhansk ale Ucrainei ca entități independente.”, se arată scris pe site-ul oficial al Consiliului European.

În urma războiului provocat de Rusia în Ucraina, băncile din România iau măsuri și verifică toate conturile și tranzacțiile cetățenilor români, dar și de alte naționalități stabiliți la noi în țară.

Potrivit ultimelor informații apărute, Raiffeisen Bank International (RBI) dorește să renunțe la banca din Rusia, după ce, în ultimele zile, a avut o pierdere de 40% din valoarea de piaţă.

Rusia avertizează Ministerul de Externe al României, în legătură cu încălcarea drepturilor cetățenilor ruși

Situația cetățenilor ruși din țara noastră, prezentată în exclusivitate de Click!, a fost semnalată către MAE de ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin. Diplomatul a trimis o notă către Ministerului de Externe al României.

"Noi, desigur, am protestat pe lângă autorităţile române, am trimis o notă MAE român. Ni s-a cerut să le oferim cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetăţenilor ruşi şi au promis că vor lua măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcţie", a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, într-o intervenţie la postul Rossia-24. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
image
actualitate.net
image
actualitate.net