Cine a inventat Secret Santa? Iată istoria ”Moșului Secret” care ne bucură an de an cu cadouri
Secret Santa, modelul darurilor secrete, prinde și la noi de ani de zile. Fie se organizează la serviciu sau între prieteni, acesta funcționează pe baza ”Moșului Secret”. Cineva îți cumpără un cadou, iar tu îl faci fericit pe un altul, fără să vă aflați numele. Totul rămâne secret!
Darul, numerotat în prealabil, trebuie lăsat sub brad fără ca ceilalți să observe, pentru ca surpriza să fie totală. Odată misiunea dusă la bun sfârșit, se fac bilețele și se pun împreună. Prin tragere la sorți, fiecare intră în posesia cadoului.
Cum se joacă Secret Santa
Darurile sunt simbolice: căni, papuci, căciuli, mănuși, cărți, fulare sau dulciuri. Chiar și așa, se creează o veselie generală, astfel că adulții ajung să se bucure precum cei mici.
Darul, numerotat în prealabil, trebuie lăsat sub brad fără ca ceilalți să observe, pentru ca surpriza să fie totală. Odată misiunea dusă la bun sfârșit, se fac bilețele și se pun împreună.
Prin tragere la sorți, fiecare intră în posesia cadoului. Darurile sunt simbolice: căni, papuci, căciuli, mănuși, cărți, fulare sau dulciuri. Chiar și așa, se creează o veselie generală, astfel că adulții ajung să se bucure precum cei mici.
Filantropul Larry Dean Stewart este adevăratul Secret Santa
Secret Santa este o tradiție occidentală. Un filantrop pe nume Larry Dean Stewart este originalul Moș Crăciun secret. El a venit cu ideea de a oferi cadouri anonime în timpul sărbătorilor.
Timp de mai bine de 25 de ani, Stewart a donat în secret cecuri de 100 de dolari oamenilor din Kansas, potrivit oublicației USA Today.
Tot el a dat 25.000 de dolari, sub formă de cecuri de 100 de dolari, către newyorkezi, după atacurile teroriste din 11 septembrie. Abia în 2006 s-a aflat că Stewart era Secret Santa de atâta timp.
Un an mai târziu, acesta a murit, dar tradiția a continuat în rândurile americanilor. Dar iată că a ajuns și în România ca Secret Santa.
Jocul din preajma Crăciunului este cunoscut la „Kris Kringle” în Regatul Unit . Un alt tip de joc unde se fac schimburi de cadouri este ”Yankee swap”, ”Dirty Santa” sau ”White Elephant”.
Oamenii pun cadourile împachetate la grămadă, revendică câte unul, le deschid și apoi iau sau „fură” cadouri pe care le-au primit alte persoane. Regula supremă este aceeași: ca darurile trebuie să fie date în mod anonim.
În Irlanda, este ”Kris Kindle”, în Germania, „Wichteln”, adică elf.
Citește și:
Secretele lui Moş Crăciun. Cel mai îndrăgit bătrânel din lume a venit tocmai din Finlanda să se întâlnească cu prichindeii din România
Cât ne costă în 2020 cadourile de Crăciun. Iată care sunt darurile „la modă”!