Cine sunt copiii lui Mihai Șora. Drama prin care a trecut filozoful anul trecut

Mihai Șora s-a stins dar puțini știu suferința prin care trecea în ultimele luni și ce piatră mare a purtat pe umeri. A avut de făcut față celei mai grele încercări la care poate fi supus un părinte: ca tată să-ți vezi murind unul dintre copii. S-a întâmplat anul trecut când în Germania a decedat Andrei, unul dintre cei trei copii ai lui Mihai Șora. Acesta mai are o fată Alexandra și încă un băiat, Tom, care trăiesc tot în Germania. 

Tom și Mihai Șora. Foto: facebook Tom Sora
Tom și Mihai Șora. Foto: facebook Tom Sora

Mihai Șora a avut trei copii, toți cu prima lui soție, Mariana Șora. Mariajul celor doi a început în anul 1939 și s-a încheiat în 2011, când poeta s-a stins din viață. Sanda (Alexandra) și Andrei s-au născut în perioada petrecută în Franța de Mariana și Mihai Șora (1938-1945). Cei trei copii au îmbrățișat cariere diferite. Fata a urmat cariera tatălui, Andrei a lucrat în televiziune iar mezinul, Tom a devenit muzician.  

În iulie 2022, Andrei Șora a murit, lăsând un gol imens în inima tatălui său, filosoful Mihai Șora. Acesta nu a anunțat decesul fiului, însă în perioada respectivă, a fost evident faptul că s-a retras de peste tot și din toate. El nu a mai postat câteva săptămâni pe contul său de Facebook, „plăcere vinovată” pe care o practica cu obstinație.  

Vestea a fost dată amintește a1.ro, în cadrul unul editorial postat pe Dilema Veche și scris de Petre M. Iancu jurnalist la postul Deutsche Welle. În materialul jurnalistului-prieten cu Andrei acesta face în câteva cuvinte magistrale caracterizarea băiatului cel mare al lui Mihai Șora. ”Există oameni mari de mici”. 

Fragment din materialul din Dilema Veche despre moartea lui Andrei 

”Moartea ta m-a năucit. Îmi păreai, în copilăria dominată de lumina bibliotecii voastre mai mari decît a noastră, lîngă tatăl tău, Mihai, mama ta, Mariana, ca și lînga sora ta Sanda și fratele tău Tom, indestructibil. Ca un dig, convins că va supraviețui și mării, ale cărei valuri se spărgeau de el. (...) Știu că familia ta din Franța și Germania e neconsolată. Cred că, de îndată ce vor afla și ceilalți de plecarea ta, ei și toți cei care te-au iubit vor fi ca mine, dezolați. Știu că ai fi binemeritat ca și foștii tăi colegi de la Televiziune să te comemoreze. Și pe ei i-ai învățat abecedarul libertății, la care n-au prea avut acces, și dreptul efectiv de a o exercita. (...) Adio, prietene. Odihnește-te în pace. Fie ca memoria ta să fie binecuvîntată!”, sunt câteva dintre vorbele lui Petre M. Iancu în editorialul intitulat ”La plecarea lui Andrei Șora”.  

Ce se știe despre ceilalți copii ai lui Mihai Șora 

Tom, mezinul este singurul care s-a născut în România, în anii de după terminarea celui de-al doilea război mondial. Despre Alexandra sau Sanda cum îi zicea toată lumea se știu puține lucruri. Este singura care a îmbrățișat pasiunea tatălui pentru filozofie, a plecat prima din familie în Germania în 1979 și s-a stabilit la Munchen de unde a venit foarte rar în România.   

Mult mai cunoscut și vocal a fost Tom, (60 de ani) artistul familiei care și-a făcut o carieră în muzica clasică, devenind compozitor și muzicolog. Bărbatul trăiește tot la Munchen și a apărut ultima oară în atenția publică din România în 2019, când i-a luat apărarea în forță tatălui său într-un scandal generat de un spot publicitar. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net