Doliu în România! A murit renumitul filosof Mihai Șora. Avea 106 ani

Ultima actualizare:

Doliu în România! A murit Mihai Șora, îndrăgitul filosof și eseist, ajuns la vârsta de 106 ani! Anunțul a fost făcut de soția sa, Luiza Șora (50 de ani), pe pagina de facebook a acestuia. „Niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit”, a spus doamna Șora. 

Mihai Șora a murit la 106 ani
Mihai Șora a murit la 106 ani

În seara zilei de sâmbătă, 25 februarie, pe pagina de Facebook a celebrului filosof și eseist român Mihai Șora a apărut un mesaj care a îndurerat întreaga Românie!

„𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚

𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

🌳

Iubitule,

Ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima”, începe scrisoarea de adio.

„Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule. Aziul”, a mai scris Lavinia Șora, pe pagina de facebook a lui Mihai Șora.

Luiza Palanciuc și Mihai Șora s-au căsătorit în la 19 iulie 2014, când filosoful avea 78 de ani. Mihai Șora rămăsese văduv cu trei ani înainte, după ce prima soție, scriitoarea mariana Șora, a murit în Munchen (Germania), unde locuia din anii 70. Din primul mariaj are trei copii, Alexandra, Andrei și Tom.

S-a recăsătorit la 98 de ani cu Luiza Palanciuc

Mihai Șora și poeta Luiza Palanciuc au avut o relație vreme de 20 de ani
Mihai Șora și poeta Luiza Palanciuc au avut o relație vreme de 20 de ani

Mii de oameni și-au exprimat regretul cu privire la moartea lui Mihai Șora. Filosoful român avea 106 ani și era foarte activ pe facebook, un de publica frecvent cugetări și diverse ilustrații realizate de el. Ultimele sale texte publicate pe rețeaua socială făceau referire la cutremurele devastatoare din Turcia, dar și la războiul dintre Rusia și Ucraina care a împlinit la 24 februarie 2023 un an. 

„Condoleanțe! Mulțumim pentru tot!”, „Lumină și iubire. Și cel mai mare mulțumesc. Pentru tot frumosul primit”, „Doamne, ce rău îmi pare! Drum lin spre lumină, suflet minunat! Condoleanțe!”, „Ce zi tristă! Dumnezeu să îl odihnească lângă cei drepți! Nu vă putem mulțimi îndeajuns, domnule Șora”, iată doar câteva dintre mesajele de condoleanțe ale oamenilor din România și nu numai. 

Cine a fost Mihai Șora

Mihai Șora s-a ocupat de noua serie din colecția „Biblioteca pentru toți”
Mihai Șora s-a ocupat de noua serie din colecția „Biblioteca pentru toți”

Mihai Șora s-a născut la 7 noiembrie 1916, în satul Ianova, Remetea Mare, din județul Timiș. În acel moment, regiunea sa natală era parte a imperiului Austro-Ungar. Practic, Mihai Șora s-a născut exact în perioada în care România intra în Primul Război Mondial, încheierea conflictului marcând Unirea provinciilor românești cu Regatul României, din 1918.

Mihai Șora a studiat Filosofia la Universitatea din București, între 1934 și 1938. I-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și pe Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade.

Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938. A părăsit Parisul, aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal. Între anii 1945 și 1948 activează ca cercetător la Centre Național de la Cercetare Științifică din Paris.

În 1948 s-a întors în România pentru a-și revedea părinții, însă autoritățile nu i-au mai permis apoi să se întoarcă în Franța, chiar dacă era așteptat acolo de familie. Așadar soția și cei doi copii născuți până atunci au fost nevoiți să vină și ei în Romnia. Aproape 20 de ani de la revenirea în țară nu a mai scris nimic, dar a lucrat pentru Ministerul de Externe în perioada 1948-1951. După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului, în primul guvern Petre Roman. Și-a dat demisia din guvern, în semn de protest față de mineriadele din 13–15 iunie 1990.

Una dintre cele mai importante realizări ale carierei sale intelectuale este, în calitate de redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, realizarea noii serii a colecției de 1.000 de volume intitulată „Biblioteca pentru toți”, ale cărei volume erau foarte accesibile ca preț (5 lei, echivalentul unei pâini la acea vreme) și apăreau o dată pe săptămână. Între ianuarie 1960 - august 1967 au fost publicate 400 de numere în colecția „Biblioteca pentru toți”, cu un tiraj total de 24,625 milioane de exemplare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net