La mulți ani, Mihai Șora! Gluma făcută de venerabilul senior, de ziua lui, la 106 ani

Ultima actualizare:

Astăzi sărbătorim ziua de naștere a venerabilului Mihai Șora. Filosoful, care a fost martor al marilor evenimente istorice din ultimul secol și este un veritabil influencer pe platformele de socializare, împlinește vârsta matusalemică de 106 ani.

Mihai Șora intră în cel de-al șaselea an al propriului său centenar. foto: Facebook
Mihai Șora intră în cel de-al șaselea an al propriului său centenar. foto: Facebook

Deși am fi tentați să îl considerăm un om retras, ținând cont de vârstă, Mihai Șora păstrează o atitudine pozitivă și un spirit mereu tânăr, căruia nu-i lipsește umorul. De ziua lui, s-a pozat ținând în brațe cifra 6 gonflabilă. Doar intră în cel de-al șaselea an al propriului centenar. Așadar, abordarea a fost una mai mult decât inspirată și haioasă.

Bună dimineața, copii!Dacă e luni, îl luăm pe 6 în brațe… tradiționala poză cu balon. P.S. Anul viitor intru la școală”, a transmis Mihai Șora, în dreptul fotografiei postată pe platformele de socializare.

Mihai Șora este căsătorit cu Luiza Palanciuc, 47 de ani, din anul 2014. Înainte de a o cunoaște pe Luiza Palanciuc, Mihai Șora a fost căsătorit, mai bine de șapte decenii, cu Mariana Șora, care s-a stins în anul 2011. Aceasta i-a dăruit trei copii.

Iubirea, în formele ei cele mai diverse, este un lucru care trebuie să ne acompanieze viaţa de la început până la sfârşitul ei. Există în fiecare viaţă atâta lumină cât capacitate dai iubirii. Iubirea îmbrăţişează din capul locului întreaga lume”, spunea filosoful.

Luiza Palanciuc este poetă, eseistă și traducătoare, dar este preocupată și de filosofia politică. Împreună cu Mihai Șora și Emil Stratan, Luiza Palanciuc a fondat, în 2010, revista „Academia de poezie”.

Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în satul Ianova, Remetea Mare, din județul Timiș,. La acel moment, regiunea era parte a imperiului Austro-Ungar. Practic, Mihai Șora s-a născut exact în perioada în care România intra în Primul Război Mondial, încheierea conflictului marcând Unirea provinciilor românești cu Regatul României, din 1918.

Mihai Șora a studiat filosofia la Universitatea din București, între 1934 și 1938. I-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și pe Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade.

Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938. A părăsit Parisul, aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal. Între anii 1945 și 1948 activează ca cercetător la „Centre national de la recherche scientifique din Paris”.

În 1948 a plecat în România pentru a-și vedea părinții, însă autoritățile nu i-au permis să se întoarcă în Franța, acolo unde era așteptat de familie. După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului, în primul guvern Petre Roman.

Mihai Șora și-a dat demisia din guvern, în semn de protest față de mineriadele din 13–15 iunie 1990.

La mulți ani sănătoși, domnule Mihai Șora!

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net