Cine sunt pensionarii care primesc bani în plus. Ar fi a treia majorare programată pe 2024

Pensionarii primesc încă o promisiune. Mai exact, pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozitul pe venit de 10%. Un milion 200 de mii de seniori se găsesc în această situaţie. Ar putea fi a treia majorare a pensiilor din 2024.

Noi promisiuni pentru pensionari Foto: Shutterstock
Noi promisiuni pentru pensionari Foto: Shutterstock

Ce schimbări sunt prevăzute

Guvernul analizează oferirea a trei majorări în 2024. Propunerea are în vedere scutirea de impozit pentru pensiile între 2.000 și 3.000 de lei și ar viza un milion 200 de mii de pensionari, totodată veniturile lor ar putea creşte cu până la 100 de lei.

Cheltuielile statului cu pensiile ar creşte cu aproape două miliarde de lei. Premierul i-a cerut ministrului de Finanţe să analizeze propunerea că să vadă dacă statul îşi permite încă o majorare. Ciolacu vrea să fie gata săptămâna viitoare ordonanţa de urgenţă pentru măririle propuse de PNL. „Decizia mea politică e să scutim până la 3.000 de lei și e îndreptățită ținând cont de scumpiri și scăderea nivelului de trăi", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. 

Alți pensionari care vor putea să primească bani în plus

Este vorba despre seniorii români care nu utilizează călătoriile cu tarif redus la care au dreptul. Aceștia ar putea fi compensați financiar, potrivit unui proiect considerat trecut tacit de Senat, prima cameră parlamentară în acest caz, deoarece nu a fost discutat și votat în termenul legal, scrie Antena3 CNN.ro. 

Această măsură nu este chiar nouă, fiind similară cu una conținută într-un proiect de lege depus în Parlament în 2015, care a trecut deja de Senat și care se află în așteptarea votului decisiv al deputaților de mai bine de cinci ani. Proiectul de lege care vizează modificarea Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern a fost considerat trecut tacit de Senat și urmează acum să fie dezbătut și votat în camera decizională a Parlamentului, respectiv Camera Deputaților.

Călătoriile vor fi compensate în bani 

Modificările propuse vor oferi pensionarilor posibilitatea de a primi compensație financiară pentru călătoriile cu tarif redus la care au dreptul. Conform textului viitoarei legi, „călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi virați beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor", scrie avocatnet.ro.

Modul în care va fi calculată compensația va trebui stabilit prin ordin de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. „Inițiativa legislativă vine în sprijinul persoanelor vârstnice, acestea confruntându-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scăzut al veniturilor. Pe lângă aceasta, pensionarii se mai confruntă și cu un grad de sănătate precar, lipsa medicamentelor, asistență socială slabă", își motivează inițiatorii propunerea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net