Cine trebuie să facă analize înainte să se vaccineze? Recomandarea medicilor Valeriu Gheorghiță și Beatrice Mahler
E nevoie sau nu să ne facem analize de sânge înainte să ne vaccinăm? Mulți români se întreabă speriați, după cazurile unor persoane care au murit la scurt timp după imunizare. Am putea avea boli ascunse de care nu știm. Iată recomandarea medicilor Valeriu Gheorghiță și Beatrice Mahler, la solicitarea Click!
Aproape 1,7 milioane de români au primit până acum serul salvator. Autoritățile spun că la noi în 10 cazuri din 1.000 de vaccinați au fost raportate reacții adverse comune, precum: febră, dureri musculare, somnoleță, frisoane, dureri de cap și alte simptome specifice unei gripe.
Dar că în 2-3 zile au dispărut. Unii au avut doar durere la locul injectării. În alte state însă au fost mediatizate cazuri ale unor persoane care au suferit atacuri de cord ori li s-au format cheaguri de sânge ce au plecat spre plămâni sau creier.
În unele situații, problema a condus la deces. Aproximativ 30 de vaccinați au fost în această situație, dar nu s-a făcut nici o legătură care să demonstreze că serul a fost cauza.
Astfel că mulți s-au întrebat dacă nu cumva ar trebui să ne facem un set de analizate înainte de vaccinare.
Medicul Beatrice Mahler: ”Pentru a primi un vaccin nu sunt necesare analize”
”Pentru a primi un vaccin nu sunt necesare analize. Este însă recomandat ca fiecare persoană cu comorbidități sau care are o anumită vârstă să beneficieze de un set de investigații anual, tip screening pentru depistarea unor afecțiuni la risc. Setul de analize trebuie stabilit împreună cu medicul de familie în funcție de istoricul personal și afecțiunile părinților, fraților sau bunicilor (antecedente heredocolaterale). Întrebarea medicilor de la triaj legată de probleme de coagulare nu este uzuală. O parte din tulburările de coagulare se transmit genetic și au nevoie de tratament toată viața. De aceea, medicul trebuie să întrebe înainte de vaccinare eventuale tratamente și boli cronice pe care le are un pacient, pentru a putea manageria în condiții de siguranță orice eveniment posibil care poate apărea în urma administrării vaccinului. De regulă, medicul hematolog, când depistează a afecțiune, care presupune o tulburare de coagulare, recomandă evaluarea întregii familii”, a explicat pentru Click!, medicul Betarice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
Medicul Valeriu Gheorghiță: ”La persoanele care sunt sub tratament anticoagulant se face INR”
De asemenea, doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, ne-a spus că este greu de precizat la acest moment cât de relevante ar fi aceste analize.
”Este vorba despre istoricul medical al unei persoane. La acest moment, nu se recomandă nicăieri vreo analiză înaintea vaccinarii, cu o mențiune însă: la persoanele care sunt sub tratament anticoagulant cu Sintrom se face testul INR (International Normalised Ratio)”, a precizat Gheorghiță.
Medic de familie: ”Reacțiile postvaccinale depind de organismul fiecăruia. Testele genetice sunt bune”
Totodată, un medic de familie explică faptul că pentru vaccinarea oamenilor sănătoși nu este nevoie de nici o analiză și că toate reacțiile care au apărut după vaccin sunt în limitele prospectului.
”Au astfel de reacții și cei care nu au fost SARS-COV-2 pozitiv, și cei care au făcut alte tipuri de vaccin, decât AstraZeneca. Reacțiile postvaccinale depind de organismul fiecăruia. Eu am o vorbă: <<medicii lucrează cu materialul clientului>>. Nu poți ști chiar toate afecțiunile pe care le au, fie pentru că nu au fost sau nu pot fi investigate. Fiecare cu tarele lui, cu genele lui. Poate, în viitor să ne putem permite să ne facem, de rutină, teste genetice care să ne arate ce gene defecte avem și la ce afecțiuni să ne așteptăm”, ne-a spus medicul specialist.
Înainte de vaccinare, se completează un chestionar în care răspundem cu ”da” sau ”nu”, dacă suferim de anumite afecțiuni și dacă urmăm un tratament.
Important este să fim sinceri, chiar dacă vom fi respinși de la vaccinare.
Citește și:
Lista reacțiilor adverse ale celor 3 vaccinuri care se fac în România