Ciocolata a ajuns un lux. Cu cât s-a scumpit în magazine

Încet-încet începem să ne apropiem și de sosirea Paștelui, iar mulți dintre noi se gândesc cu poftă la dulciurile pe care le vom gusta cu ocaza sărbătorilor. Doar în Marea Britanie se estimează că se vor vinde zeci de milioane de ouă de ciocolată cu lapte. Din păcate, se pare că vom observa o problemă: prețurile acestor dulciuri vor fi mai ridicate ca oricând!

Ciocolata este mai scumpă ca oricând
Ciocolata este mai scumpă ca oricând

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, cauza acestei probleme ar fi creșterea semnificativă a prețului la cacao, lucru care provoacă și creșterea cheltuielilor pe care producătorii le au. Boabele de cacao au ajuns la un preț record, iar recent, la Londra, s-a ajuns să se plătească 5.827 de lire sterline pentru o tonă de cacao. Anul trecut, prețul ar fi fost de numai 1.968 de lire sterline.

Undeva în jur de două treimi din boabele de cacao din lume vin din Ghana și din Coasta de Fildeș, iar vremea nefavorabilă din aceste două țări a afectat serios randamentul culturilor. De asemenea, fenomenul El Niño a adus ploi abundente și ieșite din tiparul normal pentru acea zonă, urmate apoi de o căldură uscată. Recolta globală de cacao este cu 11% mai mică decât anul trecut, avertizează specialiștii.

Prețul ciocolatei este mai ridicat ca oricând

O altă problemă uriașă este faptul că până și copacii de cacao nu mai sunt tineri, ori la fel de productivi cum erau odată. Aceștia au fost plantați, în mare parte, la începutul anilor 2000, iar mulți nu își permit să folosească îngrășăminte, ori pesticide, pentru a-i menține.

Nana Arofi Koram, șeful din Nuamakrom, deține 3.000 de hectare unde cultivă cacao, în districtul Twifo Atti-Morkwa. Acesta avertizează că situația nu este una deloc bunăiar până și cei mai tineri copaci au deja 30 de ani. „Copacii sunt la sfârșitul vieții lor”, a spus acesta, conform sursei citate. Iar pentru ca problemele să fie și mai presante, cererea globală de cacao s-a dublat în ultimele decenii, lucru ce a dus la un deficit uriaș.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net