Ciolacu a cedat nervos, după negocierile cu fermierii. Ce revendicări absurde i-au cerut transportatorii

Miniștrii din Guvernul Ciolacu au manifestat surprindere și dezaprobare față de anumite cereri și revendicări formulate de către protestatarii care au blocat în continuare centura Capitalei și accesul în alte orașe importante din țară.

Protestele transportatorilor și ale fermierilor nu s-au terminat / foto: Iquam Photos
Protestele transportatorilor și ale fermierilor nu s-au terminat / foto: Iquam Photos

Aceste informații au fost confirmate de surse implicate în negocierile cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor, într-un interviu acordat Digi24.ro.

Fermierii s-au întâlnit sâmbătă cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în timp ce liderii transportatorilor au ales să nu participe la discuțiile cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

După o discuție de trei ore cu reprezentanții protestatarilor, premierul Marcel Ciolacu a părăsit negocierile, invocând amenințări din partea liderilor fermierilor și subliniind că nu tolerează astfel de practici, conform surselor participante la discuții.

Ce au cerut transportatorii pentru a opri protestele

În cadrul discuțiilor de vineri seara, desfășurate la Guvern cu prim-ministrul, protestatarii au solicitat acordarea gratuită de benzină și motorină, inspirați de practicile din Venezuela, motivând că țara produce petrol.

De asemenea, au cerut eliminarea obligativității efectuării ITP-ului pentru utilajele agricole și camioane, renunțarea la controalele vamale pentru transportatori, eliminarea cântăririi camioanelor și renunțarea la obligativitatea de a avea GPS pentru urmărirea traseului transportului.

Revendicările au fost catalogate de reprezentanții Guvernului drept absurde și au stârnit uimire. După trei ore de discuții, premierul Ciolacu a decis să părăsească sala, fiind amenințat de unul dintre liderii protestatarilor, care a avertizat asupra consecințelor în cazul nerespectării cererilor lor.

Când sunt programate următoarele întâniri

Negocierile ulterioare programate cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, Autorității de Supraveghere Financiară și Ministerului Finanțelor au fost amânate, după ce membrii delegației fermierilor și transportatorilor au informat că nu sunt pregătiți să continue întâlnirile conform programului stabilit în cursul dimineții.

Sâmbătă, ora 20.00: Autoritatea pentru Supraveghere Financiară Duminică

Duminică, ora 11.00 – Ministerul Finanțelor

„Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții, discuțiile cu ministerele de resort/ autoritățile competente au fost reprogramate”, transmite Guvernul. 

Ce au obținut fermierii, în urma negocierilor

În cadrul discuțiilor cu ministrul Agriculturii, fermierii au semnat un proces verbal cu Florin Barbu, angajându-se să rezolve o serie de revendicări. Printre acestea se numără echivalarea categoriilor de permis auto, amânarea ratelor, compensarea financiară pentru culturile din toamna anului 2022 și discuții ulterioare privind sistemul zootehnic.

Cu toate acestea, protestele sunt anunțate să continue, însă nu din cauza Ministerului Agriculturii, ci din dorința ca și celelalte ministere să adopte măsurile solicitate de fermieri pentru rezolvarea problemelor semnalate.

„Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100% fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene,cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net