Angajații Metrorex protestează astăzi în fața Guvernului. Sunt nemulțumiți că li s-au tăiat bonurile de masă și primele de Crăciun. Amenință cu greva generală

Ultima actualizare:

Sindicaliștii de la Metrorex au anunțat că vor organiza un protest astăzi în fața Guvernului, începând cu ora 14:30, exprimându-și nemulțumirea față de decizia de a se suspenda bonurile de masă și primele de Crăciun pentru angajați. Amenință că, în lipsa unui acord cu autoritățile, vor declanșa o grevă generală.

Metrou Metrorex. foto: Arhiva.
Metrou Metrorex. foto: Arhiva.

Tăierea bonurilor de masă și a primelor de Crăciun, motive majore de nemulțumire

Principalul motiv al protestului îl constituie decizia luată în urma Legii 296/2023, cunoscută și ca "legea austerității". Aceasta prevede că, în cazul în care o companie înregistrează datorii și pierderi, nu mai are dreptul să acorde bonusuri angajaților. Sindicaliștii afirmă că această lege afectează semnificativ veniturile angajaților de la metrou.

Cum s-a ajuns la această situație

Marian Artimon, liderul de sindicat al Metrorex, a explicat că, potrivit Contractului Colectiv de Muncă, semnat și înregistrat la ITM București, bonurile de masă sunt un drept al angajaților. Legea austerității, însă, le-a tăiat această facilitate până la finalul anului, provocând nemulțumire printre membrii sindicatului.

Această lege 296, a austerității, a luat din drepturile salariaților, în sensul că există un articol 41, care spune că, dacă ai datorii și pierderi, compania nu mai are dreptul să ofere bonusuri, iar acestea, precum bonurile de masă, sunt prevăzute într-un Contract Colectiv de Muncă, semnat parafat și înregistrat la ITM București”, a declarat Marian Artimon

Protest în fața guvernului și amenințarea cu grevă generală

Sindicaliștii au programat protestul în fața sediului Guvernului pentru miercuri, începând cu ora 14:30. Ei cer o intervenție a autorităților pentru a revizui prevederile Legii 296 și pentru a găsi soluții care să nu afecteze veniturile angajaților.

Ce spune liderul de sindicat al Metrorex

Marian Artimon a subliniat că au avut discuții cu ministrul Grindeanu, care a promis că va susține un memorandum prin care Metrorex să fie exceptat de la aplicarea acestei legi. În cazul în care revendicările lor nu sunt îndeplinite și autoritățile nu găsesc o soluție favorabilă, sindicaliștii avertizează că vor recurge la greva generală, subliniind că respectarea Contractului Colectiv de Muncă este esențială pentru toți angajații și că vor lupta pentru drepturile lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net