Cireșele care se vând acum în piețe cu un preț de lux sunt din import sau nu? Ce spun producătorii
În mai 2025, cireșele au revenit în piețele din România, însă prețurile ridicate și originea incertă a fructelor stârnesc controverse. Un kilogram se vinde cu 80 de lei, iar mulți români se întreabă dacă aceste delicii chiar merită costul.

Cireșele și-au făcut apariția în piețe
Cireșele XXL au apărut în piețele din marile orașe, fiind aduse de producători din sudul țării, în special din Dâmbovița și Giurgiu. Primele recolte din soiuri timpurii, precum Burlat și Early Lory, arată spectaculos: fructe mari, intens colorate și ferme.
„Sunt cireșe din sere, românești, nu din import. Calitatea este premium, dar și riscul de cultură e mare, de aceea sunt așa scumpe la început,” explică un producător din Dâmbovița, aflat în piața Obor din București.
Producție locală sau import?
Oamenii care au mers să facă piața, luni dimineață, nu cred, însă că aceste cireșe chiar sunt din România, mai ales că nu au etichetă cu țara de proveniență. „Ei pot să spună orice. Eu nu îi cred. Eu zic că sunt din import și le vând la prețuri mari. Aștept să fie cireșele mai ieftine, să știu sigur că au apărut și la noi, atunci o să cumpăr", spune un bucureștean. „Arată bine, par apetisante, am gustat una, dar nu m-a dat pe spate. Nu cred că sunt de la noi și mai sunt și scumpe. Nu cumpăr. Mai aștept!", adaugă un alt client aflat în piața Obor. „Par prea perfecte ca să fie de la noi. Și nici n-au gustul ăla de cireș românesc. Eu zic că sunt din import”, spune o femeie venită să facă piața. „80 de lei? Mai aștept o lună, nu dau banii pe cireșe de expoziție,” adaugă un alt client.
Specialiștii spun că adevărul este undeva la mijloc. Unele cireșe vândute ca fiind „românești” sunt, într-adevăr, de import (Grecia, Spania), dar în această perioadă apar și primele recolte locale din sere, mai ales din sudul țării. Problema este că, la tarabă, originea nu este mereu clară. „Unii comercianți preferă să spună că sunt românești pentru că se vând mai bine. Dar mulți le iau de la depozite, nu direct de la producători,” explică un reprezentant al Asociației Micilor Fermieri.
Cireșele XXL, 80 lei/ kilogram
Cireșele XXL se vând la prețul de 80 de lei pe kilogram. Estimarea specialiștilor este că în 2–3 săptămâni prețurile ar putea coborî la 30–35 de lei/kg. Iar în iunie, odată cu recolta bogată, cireșele vor putea fi cumpărate și cu 10–15 lei/kg, cel puțin în piețele locale.
Soiurile timpurii de cireșe, precum Bigarreau Burlat, Early Lory, Early Star și Chelan, sunt cultivate în România și pot produce fructe începând cu a doua decadă a lunii mai. De exemplu, soiul Bigarreau Burlat este considerat un soi extratimpuriu, cu maturare în a doua decadă a lunii mai. De ce este bine să consumăm cireșe de mai: cireșele, în special cele roșu închis, sunt pline de antociani, antioxidanți puternici care combat inflamația și îmbunătățesc circulația.
Totodată, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer. Studiile ne mai arată că cireșele conțin melatonină naturală, un hormon care reglează somnul și ajută la calmarea sistemului nervos. Astfel, cosumul regulat poate reduce anxietatea și îmbunătăți calitatea somnului. Cireșele sunt efciente și în calmarea durerilor articulare sau musculare, fiind recomandate persoanelor cu artrită sau după efort fizic intens. Conținutul de potasiu ajută la reglarea tensiunii și la eliminarea excesului de sodiu din organism. Cireșele oferă sațietate și energie.