Clasa pregătitoare. Noi reguli de înscriere în anul școlar 2020-2021

Ultima actualizare:

    Formarea claselor pregătitoare va suferi o serie de modificări în București (Foto: Arhiva)
Formarea claselor pregătitoare va suferi o serie de modificări în București (Foto: Arhiva)

Formarea claselor pregătitoare va suferi o serie de modificări în București! Copiii vor fi repartizați prin tragere la sorți sau în ordinea alfabetică, iar învățătorii tot prin tragere la sorți. Prin aceste măsuri, Inspectoratul Școlar vrea să elimine alegerea școlii favorite și formarea de liste pentru un anumit cadru didactic.

Prin aceste noi măsuri, Inspectoratul Școlar București vrea transparenţă în procesul de înscriere şi de repartizare al elevilor la clasa pregătitoare. ”Deocamdată nu este nimic cert. Aşteptăm să se aprobe metodologia şi calendarul, în baza acestora vom şti prima etapa. Inspectoratul va trimite cel mai probabil către toate unităţile şcolare o notă prin care să existe un algoritm, prin care să se facă repartizarea la clasă: fie prin tragere la sorţi sau în ordine alfabetică. Fiecare şcoală îşi va alege în Consiliul de administraţie modul cum va face repartizările. Vom vedea exact ce se va decide. Este o recomandare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București, Roxana Simion Cercel, pentru Jurnaliştii.ro.

Noua procedură „va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare şi discriminare a elevilor, dar şi a cadrelor didactice”, a declarat inspectoarea şcolară generală adjunctă a Inspectoratului Şcolar Bucureşti Liliana Toderiuc-Fedorca, pentru edupedu.ro.

Copiii, repartizați în clasă în ordinea alfabetică

Concret, fiecare unitate de învățământ va elabora, aproba și asuma prin Consiliul de Administrație algoritmul/metoda de repartizare a elevilor la clasă. Procedura va fi postată pe site-ul fiecarei unități de învățământ, la avizierul acesteia și va fi diseminată în cadrul zilelor intitulate generic “Porți deschise”.

ISMB vrea să impună o soluţie bazată pe algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic. De exemplu, ordonarea alfabetică pe şcoală şi distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ş.a.m.d.

Invățătorii, repartizați prin tragere la sorți

De asemenea, se propune ca repartizarea la clasă a cadrelor didactice pentru învăţământul primar să fie realizată tot prin tragere la sorţi.

Care sunt motivele acestor modificări

”Considerăm că putem crește calitatea învățământului primar. Este un prim pas, pot urma mulți alții. Punerea în aplicare a unei asemenea proceduri de către unitatea de învățământ va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice. De asemenea, avem în vedere ca, prin intermediul Casei Corpului Didactic București, să includem în oferta de formare noi cursuri pentru cadrele didactice care se pregătesc să preia în încadrare clase pregătitoare”, mai explică Liliana Toderiuc-Fedorca.

De când se va aplica noua metodă

Către fiecare unitate de învăţământ a fost trimisă o adresă scrisă prin care este recomandată punerea în aplicare a unei metode de repartizare a elevilor la clasă, după înscrierea acestora la clasa pregătitoare, care să respecte criteriul transparenţei.

Noua procedură va fi pusă în aplicare înaintea începerii primei etape de înscriere în învăţământul primar, a anunţat Liliana Toderiuc-Fedorca. Odată stabilită procedura, ea va fi postată pe site-ul fiecărei unităţi de învăţământ, dar şi la avizierul acesteia.

Timiș, primul județ care a aplicat această procedură

Repartizarea în ordine alfabetică a copiilor în clasele pregătitoare, la nivelul fiecărei şcoli, este aplicată de 4 ani în judeţul Timiş. ”Am făcut consultări, părerile erau împărţite, era greu de acceptat la început. Părinţii au înţeles până la urmă, dar unii profesori s-au împotrivit nu au vrut să se tragă la sorţi. Dar este împotriva egalităţii şi transparenţei. Ca efecte, remarcăm că la o şcoală foarte solicitată în loc de 8 clase s-au făcut 5 clase, nu a mai fost aşa aglomerată”, a spus Aura Danielescu, director ISJ Timişoara.

”Este de bun augur să se procedeze astfel, trebuie ca toţi copiii să aibă şanse egale. Era acea problemă cu viză de flotant ca să aducă copilul la o şcoală mai bună. La Timişoara s-a implementat de 4 ani sistemul nou”, a spus Gabriel Chicioreanu, preşedinte al Federaţiei Părinţilor.

Citește și:

Elevii vor învăța obligatoriu 16 ani. Cât ține școala în țări europene

Când încep înscrierile în ”clasa zero”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net