Clujeanul care s-a vaccinat la 105 ani a fost erou în al Doilea Război Mondial

Ultima actualizare:

    Bătrânelul n-a avut nici o reacție secundară după vaccinarea împotriva coronavirusului
Bătrânelul n-a avut nici o reacție secundară după vaccinarea împotriva coronavirusului

S-a născut în timpul Primului Război Mondial. O schijă rusească aproape l-a lăsat paralizat pe viaţă în al Doilea Război Mondial. În timpul comunismului, s-a refugiat în muzică, iar în vremea pandemiei este tot în „prima linie”: la 105 ani, Iosif Rus s-a vaccinat şi se simte foarte bine.

„Ne revedem când voi împlini 105 ani”, a spus „Nea Rus”, aşa cum i se spune în oraş, de pe scena Casei de Cultură din Gherla într-o zi frumoasă de noiembrie, în 2015. O mare parte dintre cei prezenţi la sărbătorirea centenarului îndrăgitului profesor de muzică au zâmbit neîncrezători. Şi totuşi, bătrânelul a avut dreptate. Iosif Rus a fost primul gherlean care s-a vaccinat. La 105 ani. Au trecut 48 de ore şi se simte foarte bine. „Nici o problemă n-o avut. Nici nu s-o înroşit măcar un pic locul unde a făcut vaccinul. Nici o reacţie. O venit acasă, o mâncat, s-o uitat la televizor, o citit şi o dormit foarte bine. Dimineaţa, s-a trezit şi nimic, nimic n-o avut”, a povestit Mihai, nepotul lui Nea Rus, pentru adevarul.ro. Profesorul de vioară ne spune sincer că a avut un pic de emoţii când a făcut vaccinul, dar nu a ezitat nici o clipă. Nea Rus s-a născut în 1915, cu puţin timp după ce lumea a intrat în prima conflagraţie mondială, într-o familie de ţărani mijlocaşi din comuna Ţaga, judeţul Cluj. A obţinut diploma de învăţător după absolvirea Şcolii Normale de Învăţători din Cluj şi a celei din Gherla.

A lucrat din 1938, timp de doi ani ca învăţător la Braşov şi la Şcoala de Corecţie de la Gherla, până a început războiul.

A fost rănit în 1943, în Crimeea, unde germanii şi românii au fost împinşi de trupele sovietice.

Clujeanul a luat parte la teribilele lupte de la Krimskaya şi Moldovanskaia, unde a fost rănit grav: o schijă de la un obuz rusesc l-a sfârtecat şi a ajuns în şold.

A stat în spitalul de la Nikolaev, apoi a fost dus la Spitalul Militar din Bucureşti, unde a rămas 8 luni.

Întrebat care este secretul longevităţii sale, Iosif Rus răspunde, umil: „Norocul, cumpătarea, moştenirea de la tata, care a trăit 95 de ani”.

Puţini români aflaţi la pensie pot să spune ce le-a spus el medicilor înainte de a-l vaccina: nu are boli cronice şi nici alergii.

„Am avut o viaţă cumpătată, fără griji. Am avut probleme, care toţi avem, nu-i vorba, dar nu le-am luat în seamă”, detaliază bătrânelul.

El aminteşte şi de slujba lui ca explicaţie a vieţii lungi: după război a avut acelaşi loc de muncă timp de 43 de ani - a fost profesor de vioară la clubul copiilor din Gherla.

Era pasionat de vioară şi nu s-a despărţit de aceasta nici măcar în război.

Acum, aşteaptă să treacă pandemia şi să poate ieşi din nou după ziare şi la plimbare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net