Cocoș a mai făcut o victimă. Cum se cumpără o vilă în Saint-Tropez
Dorin Cocoș detonează o nouă bombă. Acesta le-a povestit anchetatorilor cu lux de amănunte cum a făcut banii milionarul Horia Simu ca să-și cumpere o vilă la Saint Tropez. Speră ca denunțul să-l salveze de la ani grei de pușcărie.
Dorin Cocoş nu se mai opreşte din denunţuri. Ultima sa victimă este Horia Simu, pe care l-a dat în gât cu banii câștigați în urma unei retrocedări frauduloase de circa 7,8 milioane de euro. Potrivit denunţătorilor din acest dosar, ca să faciliteze escrocheria, fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, a încasat de la Simu o mită de 400.000 de euro.
Retrocedare de 7,8 milioane de euro intermediată de Cocoș
Intermedierea șpăgii a fost făcută de Dorin Cocoș și Gabriel Surdu, fost șef al RA-APPS.
Potrivit adevărul.ro, totul a început în octombrie 2009, atunci când off-shore-ul Rosintaly Management Limited (Cipru) a cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 25 hectare situat în Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi).
Firma cipriotă este controlată de milionarul Horia Simu şi consultantul Adrian Thiess, dar în actele oficiale este reprezentată de avocatul Andrei Buliga. Într-un denunţ făcut la DNA, pe 18 iulie 2015, Simu şi Thiess au confimat că ei controlau Rosintaly şi au oferit mai multe detalii anchetatorilor.
Pe 26 mai 2011, ANRP a decis despăgubirea în acest caz pentru suma de 8.750.000 de euro (35 euro/mp).
Procurorii DNA susţin că este vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 de euro. Cum s-a ajuns aici?
Șpăgi uriașe pentru supraevaluarea terenului
Procurorii DNA susţin că imediat după ce Rosintaly ar fi dobândit drepturile litigioase, Simu ar fi încercat prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale şi RA-APPS să urgenteze obţinerea despăgubirilor la nivelul autorităţilor implicate: Primăria şi Prefectura Constanţa, ANRP şi CCSD.
El era dispus să ofere 25% din suma pe care urma să o primească pentru a grăbi procesul de despăgubire.
Primul pas ar fi fost contactarea lui Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cel care i-ar fi facilitat legătura cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz.
Moldoveanu i-ar fi facilitat lui Simu întâlnirea cu unul dintre greii din Capitală, Gabriel Georgian Surdu – fostul şef al RA-APPS, judecat într-un alt dosar DNA pentru cumpărare de influenţă.
Acest lucru s-ar fi făcut prin intermediul lui Ion Sterian – director tehnic la RA-APPS. Surdu avea relaţii la vârful PDL, dar cea mai puternică era reprezentată de amicul său Dorin Cocoş – soţul Elenei Udrea.
Cea de-a treia persoană contactată de Simu a fost fostul secretar general adjunct în cadrul Ministerului Mediului, Lorant Para, a cărui iubită lucra consilier la ANRP- Direcţia de Fond Funciar.
Simu a cesionat 25% din valoarea drepturilor litigioase
Potrivit DNA, Simu a acceptat să cesioneze 25% din valoarea drepturilor litigioase către cei implicaţi: 10% lui Ionuţ Birişiu – în spatele căruia s-ar fi aflat Moldoveanu şi Sterian, şi 15% lui Aurel Nicolae (angajat la RA-APPS - n.r.) – în spatele căruia s-ar fi aflat Cocoş şi Surdu.
Surdu şi Cocoş au denunţat al DNA că i-au dat Crinuţei Dumitrean mită suma de 400.000 de euro, pentru a facilita desăgubirea.
Surdu a povestit că şpaga a dat-o în august 2011 în biroul de la ANRP al Crinuţei Dumitrean. Cocoş mai este judecat într-un dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP- în care este implicată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dar şi în cazul „Microsoft”.
Cu cei peste 7,8 câștigați de la ANRP, Horia Simu și-a cumpărat o vilă de lux în Saint-Tropez, patria milionarilor, după cum le-a măărturisit procurorilor Dorin Cocoș.