Colonel în Jandarmerie și cămătar pentru subordonați, ofițerul Marian Corcodel a fost trimis în judecată
Colonel în Jandarmerie și cămătar totodată, Marian Corcodel a fost trimis în judecată pentru delapidare și cămătărie. Fost șef al Bazei de Administrare și Deservire (BAD) a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, acesta a beneficiat de protecția unui comisar de la fostul ”Doi și-un sfert”.
Colonelul Marian Corcodel a fost trimis în judecată alături de alți trei subofițeri și ofițeri din Jandarmerie și DIPI pentru delapidare și cămătărie. Este vorba de un caz care a explodat în 2017, când colonelul Corcodel a fost reținut de DIICOT. ”Banca Română de Comerț Corcodel”, așa era botezată afacerea acestuia, deoarece colonelul era celebru în unitate pentru că dădea bani cu camătă, scrie ziare.com.
Cerea dobânzi cuprinse între 10 și 20%
Începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel s-a folosit de influența pe care o exercita asupra subordonaților săi Preoteasa Iancu Daniel și Babanau Georgică Adrian și a constituit un grup infracțional al cărui scop a fost săvârșirea în mod repetat, printre altele, a unor infracțiuni de camătă, dar și delapidare, spune DIICOT.Cei care beneficiau de împrumuturile cu dobândă erau, în general, subordonați ai colonelului Corcodel sau persoane din cercul său relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 și 20%, în funcție de sumă.
Altă infracțiune: furt de combustibil
În calitate de comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei, colonelul Corcodel le-a cerut de mai multe ori subordonaților să sustragă diferite cantități de combustibil (în principal, motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupării.
Protejat de un ofițer de la ”Doi și-un sfert”
Procurorii mai spun că toate aceste infracțiuni săvârșite de grupul infracțional organizat i-au fost aduse la cunoștință și lui comisarului șef Octavian Cristescu, din cadrul Departamentului de Informațîi și Protecție Internă, cunoscut drept ”Doi și-un sfert”. Deși avea obligația să raporteze conducerii acestei structuri și să sesizeze organele de urmărire penală, acesta nu și-a îndeplinit-o. Mai mult, spun procurorii DIICOT, acesta a sprijinit în mod constant și conștient activitățile infracționale derulate de către Marian Corcodel, acordându-i atât protecția necesară, cât și consilierea în unele situații.