Combustibilul săracului. Săteni care se încălzesc, în România lui 2016, cu balegă de vacă şi paie!

Ultima actualizare:

    Cum se lasă frigul, Ana Lupan dă fuga în magazie şi ia tizic pentru focFoto: "Adevărul"
Cum se lasă frigul, Ana Lupan dă fuga în magazie şi ia tizic pentru focFoto: "Adevărul"

Uite unde îi împinge sărăcia! În nordul României, în județul Botoșani, sătenii bagă în sobe un combustibil unicat în Uniunea Europeană. Poartă numele de tizic și este făcut din balegă de vacă amestecată cu paie. Acest compus este folosit din generaţie în generaţie din cauza lipsei de lemn.

La 60 de kilometri de Botoșani, în multe sate din nordul Moldovei, lemnul este la fel de prețios ca aurul. Codrii rămași încă în picioare se află în proprietatea satului, iar oamenii prea nevoiași ca să-și permită un camion cu lemne pentru a se încălzi sau pentru a găti sunt nevoiți să improvizeze și să pună pe foc ceea ce au la îndemână. La Vorniceni,  sărăcia și lipsa lemnului au dat naștere unui combustibil unicat în Uniunea Europeană. Poartă numele de tizic, aşa cum îi spun oamenii locului, şi e un amestec folosit pentru a încălzi sobele sau cuptoarele, cunoscut și drept lemnul săracului. Nu există țăran din nordul Botoșaniului care să nu știe cum se face sau cum se folosește tizicul.

“Îl batem cu picioarele şi îl lăsăm la uscat”

Tizicul se confecționează simplu și provoacă repulsie la prima vedere. Practic, este un amestec de balegă de vacă, la care se adaugă paie. La urmă este lăsat la întărit. Ana Lupan, din Vorniceni, are 56 de ani și face de o viață tizic. Ea știe cel mai bine cum ia naștere acest combustibil al săracului. ”Nu-i greu de făcut. Toată lumea știe aici cum se face. Se ia balegă de vacă, se pun paie, se amestecă și se bate. Îl batem cu picioarele până iese ca o plăcintă. Apoi se clădește și se lasă la uscat, după care îl băgăm la dos în magazie. Când dă frigul, ne prinde bine”, explică femeia din Vorniceni. Procesul de fabricare începe vara, când marginile ulițelor se umplu de balegă de vacă și de paie. „Tot satul îl face și îl calcă. Nu este greu”, adaugă Ana Lupan.

„Miroase când arde”

simeon stalpnicul png

A face tizic nu este o plăcere, însă reprezintă singurul combustibil pe care și-l permit oamenii din această zonă. Lemnele sunt prea scumpe și țin prea puțin, mai ales în iernile grele. ”Cine are bani să cumpere un metru cub de lemn? Dai patru milioane pe un camion și nici nu te ține mare lucru. Dacă este lemn de brad, face mai mult scântei și se termină imediat. Balega cu paiele nu costă nimic. Muncești până îl faci și, e adevărat, miroase când arde. Dar cu ce să te încălzești? Sunt oameni care au 400 de lei toţi banii. Cu ce mai mânâncă? Așa că facem tizic”, face săteanca haz de necaz.

Click! spune

Cum vine frigul la Vorniceni, hornurile caselor încep să fumege. Nu este însă fumul albicios și plăcut mirositor al lemnului, ci un fum gros, negru și înecăcios, semn că tizicul și-a găsit deja rostul în casele oamenilor. Balega de vacă uscată, aruncată pe foc, degajă un miros neplăcut și scoate un fum înecăcios. Oamenii sunt obișnuiți însă. Din copilărie, iarnă de iarnă, scapă de frig cu acest tip de combustibil.

Citeşte întreaga poveste pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net