Concluzii și nereguli, după controalele făcute de Ministrul Sănătății în Spitale. Ce spune Sorina Pintea despre aceste "descinderi"
Mizerie, nepăsare, management defectuos. Astfel de probleme găsim în multe dintre spitalele mari de la care avem pretenții că sunt mai bine dotate, iar medicii sunt mai bine instruiți. Și nu numai noi, pacienții de rând, vedem dezastrul. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut o serie de controale în renumite unități medicale din țară. Rezultatul a fost dezastruos și s-a lăsat cu sancțiuni.
În țara noastră sunt peste 300 de spitale de stat, iar în ultimii 30 de ani nu a mai fost construit niciunul. Mai grav este că multe dintre acestea nu mai îndeplinesc condițiile de siguranță pentru pacienți şi ar putea să nu mai primească finanțare din această cauză. Ministrul Sorina Pintea a transmis că unele dinte aceste spitale ar trebui să se reacrediteze.
Ministrul s-a reîntors la Ploiești
Ministrul a revenit luni, pe 8 aprile, la Spitalul de la Ploiești. Nu pentru control ci pentru a avea o discuție cu medicii.
”Am avut o surpriza plăcută, ieri. M-am reîntors la Ploiești. Am avut o discuție cu șefii de secții. S-au spus lucrurile pe față. Am stat puțin peste doua ore. La finalul discuțiile am plecat prieteni. Când am plecat am ieșit prin UPU. Cei de acolo m-au privit cu simpatie. În sensul că cineva vine să pună punctul pe ”i”. Le-am spus că îi simt blazați. Un medic mi-a spus ca nu au echipamente, altul mi-a spus că personalul nu est epregătit, altul că sunt prea puțini și nu pot face față”, a declarat ministrul Sorina Pintea la Adevarul Live.
Mizerie și demisii la Spitalul din Ploiești
La finalul lunii trecute, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut un control și la Spitalul Județean din Ploiești. Acolo problemele de la Unitatea de Primiri Urgenţe în ce priveşte modalitatea în care sunt trataţi pacienţii, felul în care li se vorbeşte şi comportamentul cadrelor medicale i-au lăsat un gust amar. Însă nu a fost numai atât. A găsit și multă mizerie. Spitalul Județean Ploiești primește anual 8 milioane de lei pentru întreținere.
”Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate”,a declarat Sorina Pintea. Ministrul a cerut șefului Consiliului Județean să îl demită pe directorul de îngrijiri.
Astfel, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a anunțat, miercuri, că a cerut demisia tuturor directorilor de la Spitalul Județean Ploiești
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Marius Niculescu, şi-a anunţat vineri, 5 aprilie, demisia din funcţie. Alturi de managerul SJU Ploieşti, au solicitat demisiile şi alţi doi directori ai unităţii medicale. Este vorba despre directorul medical şi de directorul de îngrijiri medicale. Directorul financiar-contabil nu şi-a depus demisia, dar a solcitat să intre în concendiu de odhină. Cererea acestuia a fost respinsă, se arată într-un comunicat remis presei de SJU Ploieşti.
Opt persoane vor ajunge în Comisia de disciplină. Este vorba de infirmierele, îngrijitoarele şi asistentele care au fost pe tură în noaptea în care ministrul Sănătăţii a efectuat controlul inopinat la celași spital, de pe 30 martie.
Pintea, control în toiul nopții, la Spitalul din Constanța
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a cerut demiterea asistentei șefe de la Sectia de neurologie și a celei de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) în urma unei vizite pe care a efectuat-o inopinat, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) "Sf. Apostol Andrei" din Constanța.
Vizita a durat aproximativ o oră, iar la final Sorina Pintea a spus că la Secția de neurologie a găsit ”dezastru, mizerie, debandadă, o lipsa de organizare totală".
Nereguli la spitalul din Gorj
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut o vizită inopinată la Spitalul Județean Gorj, în seara zilei de 26 martie, ca urmare a unor sesizări privind nereguli din cadrul acestei unități sanitare. Și asta în condițiile în care Corpul de Control al Ministerului Sănătății era deja în control în acest spital. A găsit dezastru. "Nu mi-a plăcut ce am văzut, și cel mai tare mi-a displăcut blazarea personalului cu care am stat de vorbă și care spuneau că situația e mai bună decât înainte. Oamenii parcă nu mai au așteptări, nu mai cred că se poate face ceva astfel încât condițiile și serviciile oferite să fie îmbunătățite", a declarat Sorina Pintea după control.
Spitalele mici, mai bine organizate
Vineri după-amiază a venit rândul spitalelor din Gherla și Dej să fie controlate. ”Spitalul din Gherla, de exemplu, un spital nerenovat, dar foarte curat. Angajații au știut să raspundă la întrebările legate de cum se face dezinfecția, de modul în care pot face curățenia. Spitalul din Dej, o surpriză foarte plăcută la compartimentul de terapie intensivă. Dotat, aranjat, toată medicația necesară prezentă acolo”, a decalrat Sorina Pintea la Digi 24.
Iar în ceea ce privește Spitalul din Slobozia, vizitat tot în acest weekend, ministrul spune că a avut „o surpriză relativ plăcută”.
„Sunt mici deficiențe, dar care pot fi corectate. Până la urmă și Slobozia, din acest punct de vedere, a fost o surpriză relativ plăcută. Din păcate, și cei de acolo se confruntă cu lipsa medicilor, pe diferite specialități, lucru pe care împreună cu cei de acolo vom încerca să-l rezolvăm”, a spus ministrul.
Managementul, principala problemă din sistemul sanitar
Ministrul Sorina Pintea spune ca Managementul este una dintre problemele grave din sistemul sanitar. "Principala problemă pe care am identificat-o până acum este managementul. Eu și asta am vrut să scot în evidență. Managerul dacă este bun știe să își facă o echipă performantă. Managerul trebuie să știe, să învețe. Eu nu sunt medic. Sunt economist. Acolo, la Baia Mare mi-am făcut o echipă bună.
Dacă merg într-un județ și văd nereguli acolo, înseamnă că autoritățile au spitalul pe care îl merită.
Dar mai avem nevoie de timp. Vorbim despre spălatul pe mâini ca și cum nimeni nu a vorbit până acum despre asta în spitale. În ultimii 30 de ani nu s-a făcut mare lucru.
Există o reală criză de medici în orașele mici. Toată lumea vrea la spitalele din orașele mari. Dacă nu dotăm și spitalele mici ne vom trezi cu spitalele mari sufocate", a spus Sorina Pintea la Adevarul Live.
Sorina Pintea: "Când vezi mizerie te gândești că banii investiți sunt aruncați"
Controalele nu se opresc aici. Nu se știe niciodată când medicii se pot trezi la urgențe cu ministrul Sănătății. „ Eu am pretenția ca banii pe care îi investim în sistem să fie bine utilizați. Ori în momentul în care mergi într-un spital și vezi că e mizerie, nu poți decât să te gândești că banii investiți sunt aruncați. Pentru că dai bani pe dezinfectanți pe care nu-i utilizezi sau îi utilizezi prost”, a explicat Sorina Pintea pentru Click!.
Ministrul spune că face controale în toiul nopților pentru că atunci are timp Și că vor mai urma și alte controale. Iar cei care deja au fost verificați, nu trebuie să se culce pe o ureche pentru că se va întoarce pentru a vedea dacă s-au luat măsuri.