Condiţiile pentru introducerea obligativităţii certificatului COVID. Explicaţiile lui Alexandru Rafila

9 decembrie 2021
article img
Certificatul Covid va fi obligatoriu doar în anumite condiţii

Alexandru Rafila a explicat că acest indice a fost ales pentru că România a înregistrat constant din vară o astfel de creştere. Conform lui, certificatul ar fi trebuit introdus de la începutul lunii august, urmându-se acest criteriu. 

„Principiul de introducere a acestui certificat este următorul: e un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori. De ce acest indice? Pentru că, în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Practic, probabil că un astfel de document trebuia să fie introdus la începutul lunii august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația, decesele. Din păcate, filozofia a fost atunci diferită, și în perioade de creștee s-au intrrodus relaxări”, a spus Minstrul Sănătăţii, potrivit digi24.ro. 

Când se va renunţa la certificatul COVID

În plus, dacă România are o descreştere de trei săptămâni a cazurilor, iar incidenţa va ajunge sub 1, certificatul nu va mai fi obligatoriu. „În momentul în care avem o perioadă de 3 săptămâni de descreștere, nu e condiționat de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită și de scăderea sub o anumită incidență cumulată în ultimele 14 zile. 1, această valoare a fost discutată”, a completat Rafila. 

Citeşte:

Măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion. Petreceri toată noaptea și acces la mall pe bază de test negativ

Curtea Supremă a Spaniei a interzis restaurantelor să le ceară clienților certificatul COVID! Măsura, considerată discriminatorie