Condiţiile pentru introducerea obligativităţii certificatului COVID. Explicaţiile lui Alexandru Rafila
Alexandru Rafila a explicat că acest indice a fost ales pentru că România a înregistrat constant din vară o astfel de creştere. Conform lui, certificatul ar fi trebuit introdus de la începutul lunii august, urmându-se acest criteriu.
„Principiul de introducere a acestui certificat este următorul: e un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori. De ce acest indice? Pentru că, în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Practic, probabil că un astfel de document trebuia să fie introdus la începutul lunii august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația, decesele. Din păcate, filozofia a fost atunci diferită, și în perioade de creștee s-au intrrodus relaxări”, a spus Minstrul Sănătăţii, potrivit digi24.ro.
Când se va renunţa la certificatul COVID
În plus, dacă România are o descreştere de trei săptămâni a cazurilor, iar incidenţa va ajunge sub 1, certificatul nu va mai fi obligatoriu. „În momentul în care avem o perioadă de 3 săptămâni de descreștere, nu e condiționat de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită și de scăderea sub o anumită incidență cumulată în ultimele 14 zile. 1, această valoare a fost discutată”, a completat Rafila.
Citeşte: