Controverse după înființarea registrului pentru absolvenţii Academiei de Informaţii a SRI. Reacția ministrului Educației
Adoptarea unei ordonanțe de urgență pe tema înființării unui registru matricol pentru absolvenții Academiei SRI a stârnit mare vâlvă. Jurnalista Emilia Şercan a criticat dur decizia premierului Ludovic Orban de a adopta, vineri seară, când lumea era preocupată de sarmale şi cârnaţi, acest act propus de ministrul Educaţiei. Monica Cristina Anisie se apără explicând că inițiativa guvernului nu este menită să încurajeze frauda universitară.
Ministerul Educaţiei a propuns în şedinţa de Guvern din 27 decembrie, un proiect de OUG prin care “studenţii Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazul (ANIMV), înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi cetăţenii străini pregătiţi în cadrul ANIMV pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii, vor fi exceptaţi de la obligativitatea înregistrării în Registrul matricol”. Inițiativa a fost imediat criticată, iar cea mai vocală a fost jurnalista Emilia Șercan, care a ridicat problema acoperirii unor plagiate, prin înființarea unui "registru matricol paralel".
Explicațiile ministrului Educației referitore la registrul matricol pentru absovenții SRI
În replică, Ministerul Educației explică că accesul la tezele de doctorat elaborate la Academia SRI va fi nerestricționat, iar identitatea reală a celor care le-au susținut va fi publică. "Datele studenţilor/ cursanţilor la toate formele de pregătire profesională, pregătiţi pentru Serviciul Român de Informaţii sau pentru partenerii instituţionali, au fost introduse exclusiv în registrele matricole de la nivelul ANIMV”.
Astfel, măsura înscrierii într-un registru matricol separat se aplică doar studenților care sunt cadre militare în domeniul siguranței naționale. Cei care intră la Academia Națională de Informații Mihai Viteazu devin din anul I de studii cadre miltare, cu gradul corespunzător, la finalizarea studiilor fiind angajați ai SRI, SPP, SIE sau ale unor servicii străine partenere. Potriivt legii, identitatea lor trebuie să fie protejată.