Copil de şapte ani, mort în spital la etajul 5 pentru că defibrilatorul era la parter

Ultima actualizare:

    Medicii au întârziat  să-l resusciteze  din cauza faptului  că defibrilatorul  se afla la parterul  spitalului
Medicii au întârziat să-l resusciteze din cauza faptului că defibrilatorul se afla la parterul spitalului

Cutremurător! Un copil în vârstă de şapte ani din localitatea ieşeană Paşcani şi-a dat ultima suflare chiar în faţa medicilor care încercau să-l resusciteze utilizând manevre clasice, deoarece defibrilatorul se afla cinci etaje mai jos. Cazul a ajuns în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Părinţii unui băieţel de şapte ani din Paşcani trec prin momente cumplite, asta după ce şi-au pierdut fiul chiar în spital, suspect fiind de varicelă. Povestea a început la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când pe corpul băiatului au apărut 2-3 bube. Duminică, 24 noiembrie, la o zi de la apariţia erupţiei pe corp, bubiţele au început să se înmulţească, motiv pentru care părinţii şi-au dus copilul la medicul de familie, care a pus diagnosticul de varicelă. În următoarele două zile de la luarea tratamenului recomandat de medicul de familie, starea băiatului se îmbunătăţise, doar că, potrivit părinţilor, băiatul a început să se învineţească. Apoi s-a învineţit şi la faţă, şi pe buze. Părinţii, speriaţi de starea lui Ianis, au sunat la 112.  

Ianis era singurul  copil al familiei  Mahu
Ianis era singurul copil al familiei Mahu

Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului, a povestit, pentru Ziarul de Iaşi, că „ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“. Ajuns la Spitalul Municipal Paşcani, băiatul a putut vorbi câteva minute cu medicii, timp în care i s-a administrat o perfuzie şi o pastilă.

Şi-a pierdut cunoştinţa în spital

Însă, după zece minute, Ianis şi-a pierdut cunoştinţa. Medicii au apelat la manevre clasice pentru resuscitare. Defibrilatorul era la parter, iar băiatul de 7 ani se afla la etajul cinci al spitalului. „L-au resuscitat un sfert de oră, douăzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui“, a mai spus Adrian Popoaia. Decesul băiatului a fost declarat în seara zilei de joi, 28 noiembrie.

Contactaţi de reporterul „Adevărul“ pentru mai multe detalii despre cazul lui Ianis Iulian Mahu, reprezentanţii Spitalului Municipal Paşcani nu au putut oferi o declaraţie oficială pe acest subiect. Medicii de la Spitalul Municipal Paşcani au pus, la momentul în care a ajuns băiatul în spital, diagnosticul de meningococemie, un microb în sânge care a dus ca sângele să-i inunde plămânii. Cazul a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, acolo unde s-au făcut analize, iar, potrivit acestora, nu este vorba despre meningococemie. „Noi am recoltat probe în momentul în care s-a făcut şi necropsia de la Institutul de Medicină Legală. 

Cazul va ajunge în instanţă

În momentul de faţă, din rezultatele pe care le avem, putem spune că nu este o meningococemie. Noi suspicionăm un şoc toxico-septic, dar mâine vom avea rezultatele finale”, a declarat pentru Adevărul Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. De asemenea, DSP Iaşi a trimis o echipă de epidemiologie la Liceul „Nicolae Iorga” din Paşcani, acolo unde Ianis era elev în clasa pregătitoare. Se pare că există o alertă de varicelă, iar părinţii refuză să-şi mai lase copiii la şcoală. Conducerea liceului a dispus, la sugestiile DSP Iaşi, ca în fiecare dimineaţă să se facă dezinfecţia clasei. 

Decesul lui Ianis atrage atenţia asupra sistemului medical românesc. Părinţii băiatului spun că vor merge până la capăt pentru a se face dreptate. Un avocat se ocupă deja de caz. „Noi, din păcate, nu mai rezolvăm nimic, copilul nu se mai întoarce, dar să nu mai păţească cineva la fel din cauza incompetenţei nenorociţilor din sistemul medical din România“, a spus Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al lui Ianis. 

Aeroterme şi şerveţele umede pentru bolnavii din 3 spitale 

Avariile RADET au trimis Capitala în Evul Mediu. Bucureştenii fac frigul în case şi nu au cu ce să se spele. În aceeaşi situaţie se află şi bolnavii internaţi în trei spitale din Capitală. 

Bucureştenii racordaţi la sistemul de termoficare par a fi blestemaţi. Ţevile se sparg una câte una, astfel că sute de imobile rămân fără apă caldă şi căldură. La fel s-a întâmplat şi joi, când cinci puncte termice au fost afectate. Astfel, oamenii din cartierele Aviaţiei şi Fundeni s-au transformat din nou în sinistraţi. În plus, au fost afectaţi 1.000 de pacienţi din trei centre spitaliceşti: Institutul Clinic Oncologic Fundeni, Institutul Clinic Fundeni şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”. Mulţi dintre ei bolnavi de cancer. Medicii s-au mobilizat şi au pus în saloane aeroterme, date de RADET, şi le-au împărţit pacienţilor 200 de pachete de şerveţele umede ca să se şteargă. Situaţia s-a rezolvat ieri, în jurul prânzului. La Comandamentul pentru situaţia din Bucureşti, reprezentanţii RADET au explicat: „Precizăm că această magistrală de termoficare ar fi trebuit înlocuită cu 23 de ani în urmă, fiind veche de 43 de ani. Schimbarea ţevilor vechi a început în această vară.” (Andreea Dancu)

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net