Coronavirus România. Linie telefonică gratuită pentru consiliere psihologică
Românii care suferă de anxietate sau atacuri de panică din cauza fricii provocate de coronavirus, pot cere consiliere psihologică. În această perioadă, a fost deschisă o linie telefonică gratuită pentru a primi sfaturi de specialitate.
Consilierea psihologică se poate face de acum chiar dacă sunteți izolați la domiciliu. DepreHUB, primul hub anti-depresie din România, a deschis o linie telefonică anti-anxietate, în contextul răspândirii infecției cu coronavirus la nivel național.
La linia telefonică răspund peste 35 de psihologi voluntari
S-a considerat că este o stare de îngrijorare generată în rândul populație, astfel că peste 35 psihologi voluntari, studenți sau absolvenți ai facultăților de Psihologie, răspund non-stop la numărul gratuit 0374.456.420.
Potrivit unui protocol specific pentru anxietatea generată de criza COVID-19, aceștia oferă suport și asigură consiliere pentru gestionarea și prevenirea atacurilor de panică.
Recomandările psihologilor legate de coronavirus
Recomandările lor sunt să ne păstrăm mâinile curate și dezifectate, să limităm contactul cu alte persoane și pe cât posibil să ne păstrăm calmul și să rămânem la domiciliu. Pentru ca psihologii să poată vorbi cu cât mai mulți români, durata maximă a unei sesiuni este maximum 30 de minute.
"Focarul de coronavirus poate avea un impact deosebit de mare asupra sănătății emoționale, acolo unde există un fond anxios sau diagnostice de tulburări emoționale. Frica și anxietatea de boală pot fi copleșitoare, îmbrăcând diverse forme, de la anxietate ușoră, medie, generalizată, ipohondrie și până la atacuri de panică. De aceea, pe lângă recomandările medicale și ajutor logistic, este nevoie și de sprijin emoțional: de atenție la propria persoană, dar și la cei din jur, acceptare, înțelegere și de asigurarea suportului specializat în cazul persoanelor cu predispoziție anxioasă. Prin deschiderea liniei de ajutor dorim să venim în întâmpinarea acestei nevoi și să asigurăm psihoeducație si suport în situațiile de anxietate și atac
de panică", a scris a psihlogul Yolanda Crețescu, fondatoarea depreHUB, pe pagina de Facebook.
Categoriile vulnerabile predispuse la frica de coronavirus
Categoriile cele mai predispuse la anxietate sunt adulții cu tulburări emoționale, copiii și medicii sau alți furnizori de servicii medicale.
În timp ce unele persoane privesc situația mai relaxat sau stau într-un grad de alertă rațional, altele se îngrijorează peste măsură, ajungând la episoade de anxietate și atacuri de panică. Pentru acestea din urmă, construirea de mecanisme conștiente și raționale de coping este absolut necesară.
Inițiativa deschiderii Helpline-ului Anti-Anxietate vine după ce, la finalul anului 2019, depreHUB a lansat TelVerde Antidepresie 0800 0800 20. În primele cinci luni de activitate, voluntarii răspuns la peste 11.000 de apeluri, timp de peste 450 de ore.
Tot în această perioadă, peste aproximativ 5.000 de persoane și-au evaluat online starea emoțională prin intermediul evaluărilor inițiale de anxietate și depresie puse la dispoziție gratuit, prin intermediul platformei depreHUB.