Coronavirusul bagă zâzanie între şefii Bisericii

Ultima actualizare:

    Patriarhia Română  a recomandat enoriaşilor  să evite sărutarea icoanelor  din biserică
Patriarhia Română a recomandat enoriaşilor să evite sărutarea icoanelor din biserică

Se ceartă pe o linguriţă: să fie de unică folosinţă, să fie adusă de acasă sau să fie folosită „la comun”? După ce Patriarhia Română a recomandat persoanelor care se tem de îmbolnăvirea cu coronavirus să evite sărutatul icoanelor şi să folosească linguriţă proprie la împărtăşanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a spus că aceste măsuri sunt o blasfemie, scrie adevarul.ro.

Pe data de 27 februarie, în contextul zarvei naţionale declanşate după depistarea şi în ţara noastră a unor cazuri de peroane contaminate cu Covid-19 (coronavirus), Patriarhia Română a transmis un comunicat în care îndeamnă cetăţenii la respectarea tuturor măsurilor transmise de autorităţi, în general cele privind igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor cu care intră în contact. Nimic neobişnuit până aici, dar din punct de vedere liturgic şi duhovnicesc Patriarhia Română a făcut mai multe recomandări în acea comunicare publică. Printre acestea, şi cele legate de faptul că persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului să fie împărtăşite “cu linguriţa adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană”, după cum se arată în recomandare.

Totodată, pentru persoanele care se tem în această perioadă de îmbolnăvire li s-a transmis că pot evita, temporar, sărutarea icoanelor din biserică, putând să facă acest lucru într-un mod mai intim, acasă. Ulterior, în cuvântul pastoral, patriarhul Daniel a menţionat că acel comunicat a fost scris la solicitarea unor instituţii ale statului, care au cerut Bisericii Ortodoxe Române măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului.Recomandările transmise de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române i-au înfuriat pe unii slujitori ai Domnului, chiar cu funcţii mari în supremaţia bisericii. Unul dintre ei este Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Ciprian, care, aflat duminică în mijlocul credincioşilor Parohiei Puieştii de Jos, în judeţul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, le-a vorbit oamenilor despre cât de “neinspirat” a fost comunicatul Patriarhiei, convingerea sa fiind că textul a fost emis fără binecuvântarea Părintelui Patriarh.

«Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşania»

Arhiepiscopul Ciprian a menţionat în acel cadru că preoţii şi credincioşii au fost tulburaţi de ceea ce a generat acest comunicat. “Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge al lui Hristos, din acelaşi Potir, folosindu-se aceeaşi linguriţă pentru toţi. A crede că Trupul lui Hristos ar putea fi contaminat de vreun virus, ce poate fi transmis credincioşilor prin intermediul linguriţei comune folosite de preoţi în sfintele lăcaşuri, este mai curând o blasfemie, decât un indiciu al slabei credinţe a cuiva”, le-a transmis Înaltpreasfinţitul Ciprian credincioşilor.

Acesta a ţinut să precizeze că principiul pe care biserica îl foloseşte pentru aplicarea normelor canonice nu poate fi valabil atunci când se pune în discuţie chintesenţa credinţei, care înseamnă unirea omului cu Dumnezeu, trăită prin împărtăşire. “În toată istoria Bisericii creştine de pretutindeni nu s-a auzit vreodată ca cineva să se îmbolnăvească în urma împărtăşirii cu Sfintele Taine din acelaşi Potir. Încât, vă îndemnăm să rămâneţi statornici în dreapta credinţă, ţinând seama, totodată, şi de recomandările privind respectarea normelor de igienă, iar în situaţia în care cineva prezintă simptome de îmbolnăvire, nu numai cu temutul virus despre care se face atâta vorbire, este bine să se protejeze pe sine, dar şi pe ceilalţi, rămânând acasă şi rugându-se, tainic, deodată cu cei din biserici”, le-a mai spus oamenilor părintele Ciprian.

Click! spune

Cum se transmite COVID-19.  

Epidemiologii informează că  virusul de transmite pe cale respiratorie, prin contact direct cu persoana infectată, prin intermediul secreţiilor.

Principalele metode de prevenire sunt, conform epidemiologilor, evitarea aglomeraţiilor, a contactului cu persoane care au afecţiuni respiratorii, spălatul des pe mâini cu apă şi săpun, evitarea atingerii feţei, purtarea măştii dacă tuşim.

Evacuări de lux din zonele infectate

Criza mondială provocată de COVID-19 sau SARS-CoV-2, după cum a fost numit virusul ucigaș descoperit la 6 ianuarie în Wuhan, provincia chineză Hubei, îi îmbogățește pe patronii liniilor aeriene particulare. Prețurile de închiriere a unei aeronave de lux de mici dimensiuni au sărit de la 5.000 de dolari pe oră la 15.000 de dolari. Pasagerii americani preferă să călătorească singuri în avion, decât să se expună riscului de a se contamina. Deja au fost efectuate mai multe zboruri din Malpensa, Milano către aeroportul JF Kennedy din New York, dar și din Singapore sau Hong Kong către SUA. După ce virusul a fost semnalat în 15 state americane, 7 persoane au decedat și peste 120 au fost infectați cu COVID/19 pe teritoriul american, autoritățile americane au instituit nivelul 4 de risc pe aeroporturi. Pe teritoriul SUA companii private de transport aerian au efectuat în ultimele două săptămâni peste 128 de zboruri. Au fost raportate încasări de peste 270 de milioane de dolari de pe urma acestui tip de servicii.

Costumul cu ultraviolete te apără de COVID-19

O echipă de cercetători chinezi a conceput costumul cu raze ultraviolete care ne apără de virusul ucigaș. Designerii de la Penda China au lansat zilele trecute prototipul pe rețelele de socializare. Costumul demn de filmele cu Batman e realizat dintr-o bandă transparentă de PVC care îl învăluie pe purtător și care distribuie pe suprafața corpului acestuia raze ultraviolete emise dintr-un dispozitiv prins la spate.  Practic, bula de PVC sterilizează mediul înconjurător și distruge virusul care este sensibil la razele ultraviolete. ”Dispozitivul se poate împături și desface în momentul în care purtătorul intră în contact cu cei din jur”, se arată în specificațiile tehnice postate pe Instagram de inventatorii de la Penda China. Aparatul e ultraușor și e montat pe un schelet din fibră de carbon. Va costa în jur de 89 de dolari și e mai eficient decât masca de față.

Cum ne spălăm corect? Cântăm timp de 20 de secunde

Cercetătorii britanici din cadrul Ministerului Sănătății au elaborat un set de reguli de aur pentru o bună igienă a mâinilor: trebuie să vă spălați de cel puțin cinci ori pe zi, timp de minimum 20 de secunde, informează The Sun. Iată cei cinci pași ai curățării mâinilor:

Pentru a le arăta britanicilor cum se efectuează corect igienizarea palmelor, premierul Boris Johnson a făcut o demonstrație video cântând ușor fals ”Happy Birthday”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net