Corup╚Ťia din vama de la Giurgiule╚Öti: presa italian─â dezv─âluie c─â se dau ╚Öi 3.000 de euro mit─â pentru un autocar

7 august 2020
image
Foto: adevarul.ro

Informa╚Ťiile publicate de ziarul ÔÇŁIl GiornaleÔÇŁ sunt negate vehement de c─âtre oficialii rom├óni. Italienii spun c─â exist─â o re╚Ťea interna╚Ťional─â care ajut─â diver╚Öi cet─â╚Ťeni s─â tranziteze Rom├ónia ocolind m─âsurile de prevenire a pandemiei de COVID-19.

Ar fi vorba despre o re┼úea de infrac┼úionalitate interna┼úional─â, care contra unor ┼čp─âgi mici, dar numeroase, reu┼če┼čte s─â treac─â mii de oameni zilnic peste frontierele din partea estic─â ┼či central─â a Europei, ocolind toate m─âsurile de prevenire a pandemiei de Covid-19. ÔÇŁIl GiornaleÔÇŁ citeaz─â o serie de martori cu cet─â┼úenie moldoveneasc─â ┼či afirm─â c─â este vorba de un fenomen, nu de cazuri izolate, sumele care ajung ├«n buzunarele vame┼čilor de la Giurgiule┼čti, jude┼úul Gala┼úi fiind fabuloase.

Traficul, f─âcut ├«n urma anun╚Ťurilor pe internet

ÔÇ×Acest trafic ilicit nu este ├«n nici un caz ascuns, dimpotriv─â, are o publicitate explicit─â. ┬źTransport pasageri si colete┬╗ poate fi citit at├ót pe unele pagini de Facebook, c├ót ┼či pe c─âr┼úi de vizit─â distribuite ├«ntre cet─â┼úeni, completate cu numere de telefon (italiene ┼či moldovene┼čti) ┼či rute ilustrate, ca ├«ntr-un fel de agen┼úie de turism. Destina┼úii obi┼čnuite ├«n ┬źCizm─â┬╗ sunt nu numai Roma, ci ┼či Milano, Trento, Padova, Treviso ┼či Belluno. Pentru a putea folosi serviciul sunt suficien┼úi 100 de euroÔÇŁ, scrie publica┼úia italian─â, citat─â de adevarul.ro.

Ziari╚Ötii italieni mai spun c─â pia┼úa Ezio Tarantelli, o zon─â la sud de Roma, nu departe de Tor di Valle, este locul unde se ├«ncheie cursa a multor autobuze cu pl─âci de ├«nmatriculare moldovene┼čti. Se pare c─â ┼čoferii de autocare recunosc c─â afacerea le merge din plin c├ót─â vreme din cauza pandemiei cursele aeriene dintre Rom├ónia ┼či Italia sunt suspendate. ÔÇ×┬źSuntem aici toat─â s├ómb─ât─â ┼či duminic─â p├ón─â la 14:00┬╗, spune unul dintre ┼čoferi, cu relativ calm. ┬źDa, zborurile sunt ├«nchise, este adev─ârat. Dar cu autobuzul putem intra┬╗. Toate la pre┼úuri accesibile. ┬ź100 de euro, iar persoana r─âm├óne aici, pute┼úi pl─âti ┼či la sosire. Plec─âm miercuri din centrul ora┼čului Chi┼čin─âu, dup─â 36 de ore ajungem la Roma, Anagnina, ├«ntre 14:00 ┼či 8:00┬╗, explic─â un ╚Öofer pentru ÔÇŁIl GiornaleÔÇŁ.

Vama Giurgiule╚Öti, ÔÇŁsingurul obstacolÔÇŁ

ÔÇ×Singurul obstacol posibil ├«nt├ólnit de c─âl─âtori, dup─â cum am men┼úionat anterior, poate fi doar  controlul la frontiera Giurgiule┼čti, la grani┼úa Moldovei cu Rom├ónia, dar unii gardieni accept─â bani pentru a trece cu vederea ├«nc─âlcarea. ┬źPot fi 50 de euro, dar ┼či mai mult, depinde de agent ┼či de c├ót de mult decide ┼čoferul s─â pun─â ├«n buzunar. Vorbim despre cel pu┼úin 3.000i de euro care intr─â ├«n buzunarele ofi┼úerului vamal la fiecare autocar. ┼×i dup─â ce intri ├«n Europa nu exist─â niciun alt filtru, autobuzele nu sunt niciodat─â oprite┬╗ÔÇŁ, au dezv─âluit o serie de c─âl─âtori ziari┼čtilor de la publica┼úia italian─â amintit─â.

Autorit─â╚Ťile rom├óne neag─â

Autorit─â┼úile rom├óne au contrazis informa┼úiile transmise de presa italian─â, categorisindu-le ÔÇ×bazate pe informa┼úii false ┼či exager─âriÔÇŁ. Totu┼či, ├«n ultimii cinci ani  nu mai pu┼úin de 7 angaja┼úi din punctul de trecere a frontierei Giugiule┼čti (fie ei lucr─âtori ai Poli┼úiei de Frontier─â sau angaja┼úi ai Direc┼úiei Vamale) au fost investiga┼úi ├«n dosare legate de infrac┼úiuni de corup┼úie, patru dintre acestea dosare penale sold├óndu-se cu trimiterea ├«n judecat─â, iar ├«n dou─â dintre ele s-a ajuns deja la condamn─âri.

Citește și:

Au dat 15.000 de euro ca să intre în România

Incredibil! ├Än ce loc a primit 7.000 de euro un poli╚Ťist

anamaria prodan laurentiu reghecampf jpg
printesa charlene png
andreea marin lisabona 3 jpg
cub alina sorescu animat gif
dana rogoz (1) jpg
2 mirabela dauer pensie 4 jpg jpeg
printul nicolae romania crop jpg
ray liotta gettyimages 471178756 jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
BeFunky collage (5) jpg
Dr  George Diaconu 2 png
Chelnerita - servire restaurant FOTO 123 RF
Elena Udrea jpg
fruit 4416500 1920 jpg
Alina M╚őtcan (1) jpg