Cozi de 2 kilometri la mormântul lui Arsenie Boca. S-au împlinit 30 de ani de la moartea lui

Ultima actualizare:

    Oamenii veniți  pentru a  se ruga la mormântul lui  Arsenie Boca au stat ore  întregi la coadă, în frig
Oamenii veniți pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca au stat ore întregi la coadă, în frig

Peste 5.000 de oameni au venit, joi, 28 noiembrie, la Mănăstirea Prislop, pentru a-l comemora pe Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 30 de ani. Coloanele de maşini, autocare şi microbuze parcate pe şoseaua spre lăcaşul de cult s-au întins pe aproape doi kilometri.

A fost zi de sărbătoare la aşezământul din Ţara Haţegului, unde a fost comemorat Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Joi, s-au împlinit 30 de ani de la moartea călugărului, al cărui loc de veci se află la Prislop, iar peste 5.000 de oameni au venit aici, din toate colţurile ţării, pentru a-i aduce omagiu şi pentru a se ruga în faţa mormântului său, scrie adevarul.ro. Mulţi dintre pelerini au fost vârstnici veniţi cu autocarele, în cadrul excursiilor organizate anual cu această ocazie.

„Nu am crezut că o să mai ajung vreodată la mormântul părintelui Arsenie Boca, deşi de mulţi ani mi-am dorit să vin aici”, spune Maria, o pensionară venită cu un grup de pelerini din judeţul Dolj. Împreună cu tovarăşele sale de călătorie, s-au cazat la o pensiune din Haţeg şi au venit la prima oră la slujbă.

În ultimele zile, pregătirile au fost în toi la Prislop. Gardurile de pe marginea aleilor mănăstirii au fost reparate, au fost aduse flori proaspete la mormântul fostului stareţ, iar oamenii au făcut curăţenie în zonele verzi din curte şi în grădinile aşezământului. Pentru pelerini au fost pregătite mii de porţii de mâncare de post.

Români din toată țara  au venit în pelerinaj  în Țara Hațegului
Români din toată țara au venit în pelerinaj în Țara Hațegului

Arsenie Boca a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. S-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Munţii Zarandului, primind numele de Zian Vălean. A absolvit liceul în anul 1929 şi s-a îndreptat spre Teologie, părăsind definitiv locurile sale natale din Ţara Zarandului. În anii ’40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, la Sinaia, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop. Sinodul Mitropoliei Ardealului a propus, recent, ca duhovnicul să fie canonizat.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net