Cu cât au crescut locuințele și materialele de construcții după pandemie. Anumite articole nu se mai găsesc în magazine

Ultima actualizare:

    Prețurile la locuințe și materiale de construcții au explodat după pandemie Foto:www.pure-mess.ro
Prețurile la locuințe și materiale de construcții au explodat după pandemie Foto:www.pure-mess.ro

Ieșirea din pandemie a crescut prețurile la locuințe și materiale de construcții. Arhitecții vorbesc despre trei majorări care au avut loc până acum, de la începutul anului, în special, la fier, care a ajuns să fie mai scump cu 35%. În plus, este criză de materiale, precum tocuri de uși, parchet sau ceramică.

Relaxarea restricțiilor pandemiei a generat o creștere semnificativă a cererii de noi locuințe și, implicit, de servicii de proiectare și amenajare oferite de arhitecți și designeri de interior.

Volumul mare de cerere și deblocarea proiectelor mai vechi a cauzat o suprasolicitare a furnizorilor și s-a tradus inclusiv în livrări întârziate și într-o creștere a prețurilor materiilor prime.


    Arhitectul și designerul de interior Sergiu Călifar spune că prețurile au crescut de trei ori de la începutul anului
Arhitectul și designerul de interior Sergiu Călifar spune că prețurile au crescut de trei ori de la începutul anului

Sergiu Călifar, arhitect și designer de interior, fondatorul Pure Mess Design, explică în ce stadiu se află în prezent industria amenajărilor interioare.

„Ne confruntăm în prezent cu o criză a materiilor prime, pe care am început să o simțim încă din luna aprilie când s-au deblocat proiectele oprite în timpul pandemiei și s-au suprapus cu cele noi. Cererea a crescut, iar producția fabricilor a rămas aceeași. Niciun producător nu a mai menținut prețurile de anul trecut, iar anumite materiale nu mai există pe stoc, dând astfel peste cap termenele de producție. Spre exemplu, din materiale de ceramică, cu dimensiuni standard pe format, care erau pe stoc tot timpul, acum nu se mai găsesc și au nevoie de un timp de producție aproape dublu. Avem zone de parchet unde lemnul fizic există, dar suportul pe care se montează parchetul nu mai este. La uși a fost o criză a tocurilor și a suporturilor metalice. Prețurile au crescut. Noi am constatat deja a treia creștere pe anul acesta. Prima a fost în ianuarie, a doua în martie și acum, în iulie, este a treia”, atrage atenția Sergiu Călifar.

Creșterea de materiale, între 3-7%. Fierul s-a scumpit cu 35%

În general, creșterile la partea de produse a fost între 3 și 7%. Cea mai mare a fost la fier, care, la începutul anului a intrat cu o creștere de 35%.

Specialiștii din domeniu spun că fac tot posibilul să respecte termenele de livrare, deși totul depinde de linia de producție.

”Am reușit să ajungem la o formulă de colaborare cu aceștia pentru a avea produsele în timp util și fără a fi livrate pe segmente. Spre exemplu, aveam de livrat 344 m2 de cermică pentru un hotel, iar fabrica ne-a confirmat că ajung în 4 săptămâni, pentru ca apoi, cu 4-5 înainte să spună că mai au doar 120 de m2, iar diferența ar veni peste alte 3 săptămâni. Acest lucru nu ar fi fost deloc bine, deoarece ar fi putut fi materiale cu diferență la calibru ca și format și la tonalitatea de culoare, fiind altă linie de producție. Am rezolvat până la urmă să preia din alte comenzi pentru a acoperi cei 344 de metri pătrați și să ajungă în timp util. Întârzieri sunt peste tot și recomandăm ca toate lucrurile să fie achiziționate din timp. Noi la Pure Mess Design avem capacitatea necesară și putem stabili și cu fiecare furnizor în parte să ni le țină în depozit. Preferăm totuși prima variantă pentru a evita o întârziere în lanț uletrior”, anunță Sergiu Călifar.

Creșteri de preț și la locuințe

Creșterea prețurilor materiilor prime se resfrânge și asupra prețului final al locuinței cu finisajele necesare.

„Ca un exemplu, noi am lucrat în 2019 cu un dezvoltator pentru o locuință pe care a vândut-o atunci cu 145.000. Știam că urma să crească în 2020 spre 155.000, maximum 160.000, depinzând de finisaje, pentru ca aceeași casă să fie dată în 2020 cu 176.000, iar, în 2021, același proiect cu 189.000. Da, o parte din dezvoltatori, mai ales cei care nu au unități mari de devoltare, cresc prețurile foarte simțitor. Cei care fac unități și dezvoltă sute de puncte, nu au creșteri atât de mari (de exemplu, de la 189.000 la 195.000), direct proporțional cu creșterea materiilor prime. La cei mai mici boom-ul e mai mare și pentru că au costurile de achiziție mai mari”, declară arhitectul Călifar.

Citește și: 

Se anunță noi scumpiri de la 1 iulie! Prețul gazelor și al energiei va crește cu peste 10%

Topul scumpirilor! Preţurile la mâncare și servicii au explodat în pandemie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net