Cu ce ne hrăneşte statul român în cazul în care ajungem sinistraţi
În cazul unor situaţii excepţionale, pornind de la calamităţi naturale şi terminând cu atentate teroriste sau război, statul român are pregătită o strategie prin care promite că va avea grijă de cetăţenii care se vor afla într-o asemenea situaţie. Stocurile Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Problemelor Speciale au beneficiat de o suplimentare, iar acum se iau în calcul noi investiţii pe care organismul o să le facă în perioada următoare.
Corneliu Manu, responsabilul cu difuzarea informaţiilor publice din cadrul administraţiei, a explicat că "nomenclatorul produselor rezervă de stat cuprinde materiile prime, materialele şi produsele care pot fi constituite ca stocuri rezervă de stat, nivelul maxim de constituire şi termenul orientativ de păstrare îndelungat şi are caracter strict secret". Chiar şi aşa, produsele "secrete" sunt dezvăluite prin licitaţiile organizate de instituţia publică, dar şi prin hotărârile de guvern prin care s-au acordat ajutoare umanitare de urgenţă ce au fost scoase din respectivele stocuri . În ceea ce priveşte investiţiile făcute spre finele anului trecut, Administraţia a cumpărat câteva zeci de mii de kilograme de pate de ficat şi de conserve de carne de porc, ce au costat în jur de 250.000 de lei, dar şi paturi şi saltele de 625.000 de lei. Alţi aproximativ 529.000 de lei s-au dus pe sticle de 1,5 litri de apă minerală carbogazoasă, făină, mălai, pâine şi conserve de fasole cu costiţă.
Administraţia Rezervelor de Stat vrea acum să cumpere maximum 18.874 de pături, iar pentru reîntregirea stocurilor rezervei de stat, instituţia vrea şi 2.288 de saltele care să asigure un confort plăcut pe timpul somnului. "Produsul a fost scos din rezervele de stat şi acordat ca ajutor umanitar cu titlu gratuit pentru populaţia afectată de diferite fenomene meteorologice, prin hotărâri ale guvernului", a spus Corneliu Manu, responsabilul cu difuzarea informaţiilor publice pentru ziarulring.ro. Păturile şi saltelele pe care le vrea Administraţia Rezervelor de Stat ar urma să coste cel mult 1,1 milioane de lei.