Cu ei vorbiți dacă vă îmbolnăviți de COVID! Iată cum se fac anchetele epidemiologice în București!

Trei săli mari pline cu rânduri lungi de birouri înșirate în linie, ocupate de oameni cu telefonul la ureche. Spațiu generos, ordine, disciplină și un zumzet continuu. Așa arată „centrul de coordonare” al DSP, locul în care se fac anchetele epidemiologice la nivelul Capitalei. De aici sunteți sunați pentru a vi se spune să intrați în izolare sau în carantină.

image

De la începutul pandemiei, „comandamentul general” al DSP București s-a instalat la Arena Națională. Câteva săli mari, unele cu vedere la stadion, au fost rapid utilate cu strictul necesar și ocupate de medici rezidenți, detașați lunar pentru a face anchetele epidemiologice.

Sălile sunt generoase, unele cu o priveliște superbă asupra stadionului național
Sălile sunt generoase, unele cu o priveliște superbă asupra stadionului național

Circa 500 de medici rezidenți fac mii de anchete epidemiologice pe zi

„Dacă inițial am început cu 100 de posturi, acum lucrăm cu circa 500 de medici care, pe lângă anchete, fac multe alte lucruri legate de pandemie. Suntem suprasolicitați de când numărul infectărilor a crescut de la o zi la alta. Azi (n.r. marți), de exemplu, s-au înregistrat 5.674 de cazuri noi în București. Asta înseamnă tot atâtea anchete epidemiologice, tot atâtea telefoane date doar către pozitivi. Lăsând la o parte că fiecare pozitiv are minimum 2-3 contacți direcți care și ei, la rândul lor, trebuie sunați”, ne explică dr. Oana Nicolescu, director executiv al DSP București.

Dr. Oana Nicolescu, director executiv al DSP București
Dr. Oana Nicolescu, director executiv al DSP București

Suntem la început de lună și acum se schimbă tura, mai exact, vine prin detașare noua echipă de medici. Ei trebuie instruiți, prin urmare, o parte din zi se pierde cu trainingul. Puținii „veterani” stau cu telefonul lipit de ureche și abia au timp să bea apă. Este cazul lui Claudiu Teodorescu, medic specialist igienă și coordonator șef DSP. Are doar 30 de ani, dintre care ultimii doi petrecuți la actualul loc de muncă. „Fac, în medie, 20-25 de anchete epidemiologice pe zi. Fiecare durează între 5 minute și 30, chiar 60 de minute. Depinde de cât de sincere și cooperante sunt persoanele confirmate pozitiv pe care le sunăm, dacă își declară din start contacții, ne dau numerele lor de telefon, iar acestea răspund, cooperează la rândul lor”, ne spune medicul.

Dr. Claudiu Teodorescu, coordonator șef
Dr. Claudiu Teodorescu, coordonator șef

Stă chiar și 10 ore pe zi cu telefonul la ureche. „Nu avem căști, ele sunt destul de greu de dezinfectat. E obositor, lipsa somnului își spune uneori cuvântul. Vorbesc atât de mult la telefon că, vă spun sincer, îmi vine câteodată să-l arunc”.

„În această perioadă e destul de mult stres, încercăm să efectuăm cât mai multe anchete epidemiologice, dar nu întotdeauna reușim să fim la zi. Rămânem cu restanțe de la o zi la alta”, adaugă dr. Leon Chirilă, medic rezident stomatologie generală și șef de tură la DSP.

Dr. Leon Chirilă le face instructajul noilor colegi
Dr. Leon Chirilă le face instructajul noilor colegi

Din acest motiv, nemulțumirile nu întârzie să apară. „Oamenii reclamă că nu primesc la timp deciziile de izolare sau de carantinare, că nu pot să-și elibereze la timp concediul medical, prin medicul de familie... Dar, din păcate, de atât personal dispunem”, explică dr. Oana Nicolescu.

27.000 de apeluri pe zi, la Call Center

La fel de mare este nebunia și la Call Center-ul DSP, unde bucureștenii sună pentru a solicita testare COVID. Acolo răspund la telefon alți peste 120 de medici rezidenți. „Marțea trecută am avut un record de 27.000 de apeluri într-o singură zi. În medie, înregistrăm zilnic 18.000 - 20.000 de apeluri. Majoritatea bucureștenilor cer testarea la domiciliu sau la punctele de recoltare, dar sună și pentru alte informații legate de pandemie. Personalul ia apel după apel, fără pauză, iar timpul de așteptare e de 4-5 minute. La ambulanță, dacă vor testare acasă, timpul de așteptare s-a redus de la 72 de ore la 48 de ore, de când au fost înființate cele 28 de centre de recoltare”, mai spune directorul DSP.

Ține să reamintească tuturor faptul că vă puteți testa gratuit nu doar la cele 28 de puncte de recoltare sau acasă, prin serviciul de ambulanță, ci și în farmacii sau la medicul de familie. Aici se fac teste rapide, avantajul fiind că e mult mai liber. Și Ministerul Sănătății „îndeamnă persoanele cu simptomatologie sugestivă să se adreseze cabinetelor medicilor de familie pentru testarea COVID-19. Creșterea numărului de persoane testate de către medicii de familie va scădea suprasolicitarea  serviciilor de ambulanță și a direcțiilor de sănătate publică, unde sunt liste de așteptare lungi”.

Cum se face o anchetă epidemiologică

La DSP București, anchetele epidemiologice sunt făcute de medici rezidenți
La DSP București, anchetele epidemiologice sunt făcute de medici rezidenți

Fiecare persoană confirmată pozitiv la testul COVID va primi un telefon de la DSP, pentru efectuarea așa-numitei „anchete epidemiologice”. Este întrebată cum se simte, cu cine a intrat în contact direct în ultimele 3 zile, în ce condiții. Cei stabiliți ca fiind „contacți direcți” sunt sunați, la rândul lor, pentru a fi anunțați că trebuie să intre în carantină. „Tot traseul pornește de la pozitiv. Pe el îl sunăm și demarăm ancheta, el ne dă numerele de telefon ale contacților. Aceștia din urmă nu trebuie să sune ei la DSP, ci să aștepte să-i contactăm noi, aceasta e procedura”, aflăm de la medicul Oana Nicolescu. Un contact direct al unui pozitiv va sta în carantină 5 zile, indiferent dacă e sau nu vaccinat. O persoană confirmată pozitiv stă în izolare 7 zile dacă e vaccinată și 10 zile dacă e nevaccinată.

Sfaturi pentru a nu vă infecta la serviciu

Majoritatea contacților direcți ai unui pozitiv sunt membri ai familiei. Pe locul doi sunt colegii de serviciu. Pentru că, în special în perioada aceasta, riscul de infectare la birou este ridicat. Dr. Claudiu Teodorescu, medic specialist igienă, are câteva recomandări pentru a preveni contaminarea.

-        Deschideți cât mai des ferestrele și aerisiți.

-        Nu dați jos masca. Cea simplă chirurgicală trebuie schimbată la 2-3 ore, cea FFP2 poate fi purtată întreaga zi.

-        Dezinfectantul nu trebuie să lipsească de pe biroul angajaților. Ar trebui să devină o rutină în viața noastră să ne dezinfectăm mâinile înainte și după ce mergem la baie, mâncăm, mergem să ne luăm o cafea.

-        Dacă luăm masa la birou, să încercăm să mâncăm distanțați și pe rând.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton Foto GettyImages jpg
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net