Cum a ajuns Casa Cesianu o perlă arhitecturală după 67 de ani de uitare
Peisajul cultural al Capitalei s-a îmbogățit odată cu inaugurarea unui nou muzeu, în „buricul” orașului. Casa Cesianu, reședința mai multor familii aristocrate din România, a fost restaurată de Primăria București după mai bine de un an și jumătate de lucrări. Deși monument istoric de prim rang, casa a fost transformată în ultimii 67 de ani în depozit de carte al Muzeului Municipiului București.
Clădirea de pe Calea Victoriei nr. 151, situată la intersecția cu strada Sevastopol, este singurul monument de „la șosea” care a păstrat toate componentele ilustrative, definitorii pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea, în varianta originală. Imobilului i s-a făcut o mare nedreptate în ultimele aproape șapte decenii, fiind transformată în depozit de carte al Muzeului Municipiului București. Acesta a fost reședința lui Ioan Alexandru Filipescu (sau Iancu Filipescu, om politic, jurist, prim-ministru) și a Mariei Ghica Filipescu (perioada 1846-1852). În jurul anului 1890, imobilul este preluat de avocatul Constantin Cesianu, care va păstra locuința în proprietatea familiei sale aproape 50 de ani.
În 1935 casa este vândută Societății Române de Radio, însă doar câțiva ani mai târziu este trecută în proprietatea Primăriei București, în urma unui schimb de imobile. Din 1941 devine spațiu expozițional al Muzeului Municipiului București, însă nu a îndeplinit nici pe departe acest rol, ci a fost transformată în depozit pentru o parte din colecțiile muzeului. Casa Cesianu a intrat în consolidare, restaurare și conservare în noiembrie 2013, după ce a beneficiat de o linie de finanțare de 8,6 milioane de lei. Interioarele au fost complet refăcute și mobilate, la fel și tencuielile. Decorațiile fațadei au fost recondiționate sau refăcute după modelele originale. Clădirea a fost consolidată antiseismic, iar podul a fost mansardat pentru a putea găzdui evenimente culturale. Toate intervențiile asupra clădirii s-au făcut astfel încât să nu fie afectat aspectul original.
Curtea plină cu verdeață a Casei Cesianu a fost, de asemenea, restaurată pentru a deveni, nu doar un loc de recreere, ci și un spațiu expozițional în aer liber. Aici vor fi organizate expoziții, concerte și piese de teatru. „Pentru prima oară de la intrarea proprietății Filipescu-Cesianu în patrimoniul comunal va fi organizat un muzeu modern, al cărui proiect expozițional permanent urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilăriei și a vieții de zi cu zi”, a declarat primarul Sorin Oprescu, luni, la redeschiderea clădirii de patrimoniu. La eveniment au fost prezente personalități ale vieții culturale românești, precum academicienii Răzvan Theodorescu și Constantin Bălăceanu Stolnici.
Lucrările de restaurare au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Nu mai puțin de 5,93 de milioane de lei din cele 8,6 milioane de lei au reprezentat fonduri nerambursabile. Contractul de finanțare a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării, Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov și Municipiul București. Obiectivul restaurării clădirii de pe Calea Victoriei este introducerea sa în circuitul turistic și revitalizarea unui monument emblematic al Capitalei pentru sfârșitul secolului al XIX-lea. Municipalitatea speră să atragă circa 4.000 de vizitatori în primele 12 luni de la deschidere.