Cum ajunge zmeura din Prahova în cofetăriile de lux din Europa

Ultima actualizare:

    Dacă nu e vândută în ziua  în care e culeasă, oamenii o aruncă la gunoi
Dacă nu e vândută în ziua în care e culeasă, oamenii o aruncă la gunoi

Cofetarii îi spun „aurul roz” şi o preţuiesc pentru aroma ei deosebită. Tocmai de aceea suta de grame de zmeură se vinde cu zeci de dolari în ţări din nordul Europei. În Prahova, localnicii din comuna Gornet o vând cu 5 lei kilogramul. Click! îţi spune cum ajunge „aurul roz” din Prahova pe mesele bogaţilor din Europa.

La 15 kilometri depărtare de oraşul Ploieşti, în comuna Gornet, oamenii se strâng dis-de-dimineaţă, pe strada principală, cu găleţile pline ochi cu parfumatul fruct şi aşteaptă. Trece o oră, trec două, trei până când vreun negustor îşi face apariţia în sat şi începe să scotocească prin găleţi după marfă bună, scrie adevarul.ro.


     Localnicii se strâng în fiecare dimineaţă pe strada principală
Localnicii se strâng în fiecare dimineaţă pe strada principală

Anul acesta, Dumnezeu a fost darnic cu localnicii din Gornet. Zmeura este sănătoasă şi s-a făcut din plin, dar asta înseamnă că preţul unui kilogram este mult mai mic faţă de anii anteriori, pentru că marfa este perisabilă şi nu poate fi păstrată nici măcar o oră în plus. Dacă nu este vândută în ziua în care a fost culeasă, zmeura este aruncată la gunoi. Astfel că ţăranii acceptă să-şi vândă marfa pe câţiva lei, deşi cu toţii ştiu că în pieţele din Ploieşti sau din Bucureşti un kilogram de zmeură se vinde chiar şi cu un preţ de cinci-şase ori mai mare.


    Dorina Petre are o plantaţie  de zmeură în spatele casei
Dorina Petre are o plantaţie de zmeură în spatele casei

Dorina Petre este unul dintre cei 1.200 de producători de zmeură din Gornet. „Astăzi a fost prima zi în care am cules zmeura pe anul acesta. S-a făcut ca niciodată, marfă avem, doar că mai greu este cu vânzarea ei. Nu avem unde s-o ducem, pentru că nu mai există acele centre de colectare. Mergem la marginea drumului”, spune Dorina Petre. „Vindem cu 5-6 lei/kg, dar un preţ corect ar fi măcar 10 lei. Vin să cumpere ţiganii, particularii. Ei o cumpără de la noi cu 5 lei şi o dau mai departe cu 20 de lei”, a spus un alt localnic, Ion Stoica.Anul trecut, primarul comunei a reuşit să încheie contracte cu societăţi sau oameni de afaceri care cumpără zmeură. „De pildă, anul trecut a venit un om de afaceri care a achiziţionat aproape toată zmeura din comună şi a exportat-o în Germania, Olanda şi Spania”, a declarat edilul din Gornet, Nicolae Negoiţescu. Aşa ajung europenii să se bucure de zmeura noastră aromată, iar noi s-o cumpărăm din magazine pe cea importată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net