Cum ar putea arăta valul 5, în România. Autoritățile iau în calcul 3 scenarii

În ceea ce privește numărul de infectări, Omicron bate record după record în Franța, Italia, Portugalia și alte țări din vestul Europei. Sunt șanse mici să fie mai blând cu noi, românii. 

masca pe strada jpeg

Vulnerabilitățile României în fața Omicron

Mai ales că avem câteva vulnerabilități, după cum punctează dr. Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor: „60% din populația vulnerabilă (cea peste 65 de ani și cu boli cronice) nu e vaccinată și doar 25% dintre cei vaccinați cu schemă completă au făcut doza booster. Apoi, deși am introdus formularul de localizare a pasagerului, e dificilă ancheta epidemiologică și urmărirea contacților. Nerespectarea măsurilor de carantină de către un procent important de populație, întârzierea implementării certificatului covid sunt alte dezavantaje”.

În plus, transmisibilitatea foarte ridicată a variantei Omicron și rezistența ei mai mare în fața vaccinurilor sunt alte riscuri care duc la posibilitatea infectării unui număr mai mare de persoane într-un timp mai scurt.

Sistemul sanitar va fi suprasolicitat

„Previziunile noastre arată că este posibil ca  maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul patru. Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe. Dorim să arătăm panta extrem de ascendentă care e posibilă, date fiind toate vulnerabilitățile de mai sus. Există o posibilitate mare ca și persoanele vaccinate să se infecteze în număr mare. Chiar dacă varianta Omicron pare mai blândă, sistemul sanitar va fi oricum suprasolicitat, cel puțin la nivelul înregistrat anul acesta în octombrie”, spune Adriana Pistol.

Cele 3 scenarii pentru valul 5

Are trei scenarii posibile, pentru valul 5:

-        Scenariul optimist. Plecând de la transmisibilitatea mai mare a Omicron față de Delta, am putea avea o rată de creștere de 10% zilnic, dar o rată de spitalizare mai mică, de 5%.

-        Scenariul mediu. Pleacă de la rata de creştere de la 6%, cu o nevoie de spitalizare de 20% și 10% în ATI.

-        Scenariul pesimist. Am putea avea o creștere zilnică a cazurilor de 10%, spitalizări de 20% și o rată de 12% care ar necesita terapie intensivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net