Cum arată Catedrala Neamului cu două săptămâni înainte de inaugurare. Programul sfințirii lăcașului de cult
Mai sunt 13 zile până la inaugurarea celei mai mari biserici din România, Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia a stabilit deja programul”Zilelor sfințirii Catedralei”, eveniment care va începe pe 25 noiembrie 2018 și se va termina cinci zile mai târziu. Reporterii Click! au tras cu ochiul pe șantier și vă spun ce se mai întâmplă
Programul sfințirii Catedralei Neamului
Duminică, 25 noiembrie 2018
9:00 – 12:30 – Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a Catedralei Naționale, oficiate de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi.
26-29 noiembrie 2018
-Se va oficia zilnic Sfânta liturghie urmată de un program liturgic și cultural special care urmează a fi an unțat ulterior.
Vineri, 30 noiembrie 2018 (Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Hramul Catedralei Naționale)
9:30 – 12:00 Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi.
Moaștele Sf. Andrei la sfințirea Catedralei Naționale
Pe lângă inaugurarea catedralei, credincioșii mai au un motiv de pelerinaj. Vor fi aduse moaștele Sfântului Apostol Andrei. Mâna Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi adusă de Mitropolitul Hrisostom de Patra din Grecia la București cu prilejul sfințirii lăcașului de cult.
Va putea fi vizitată Catedrala Neamului?
În toate aceste zile, credincioșii vor putea vizita parterul catedralei între anumite ore care urmează a fi anunțate în funcție de slujbe și de OK-ul constructorului. Pentru că foarte multă lume dorește să vadă această biserică, accesul se va face organizat, pe zone geografice și parohii.
Starea catedralei Mânturii Neamului
Biserica a înghițit până acum oficial, 125 de milioane de euro și ar fi trebuit pe 25 noiembrie să fie gata la roșu, doar cu altarul pictat. Biserica va fi albă la exterior, va avea 27 de porți de bronz (aduse din Germania) și 392 de ferestre. Piatra pusă în jurul ușilor și ferestrelor este special, adusă de la o carieră din regiunea bulgară Vratza. Va fi folosit pentru prima oară la o biserică românească, un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă. Din păcate, deși se lucrează în trei schimburi cu peste 600 de oameni, acoperișul nu va fi terminat până la 25 noiembrie. Turla cea mare, pantocrator, cea pe care va fi pusă crucea imensă care va duce înălțimea bisericii la peste 120 de metri, va fi acoperită ulterior. Deocamdată vor fi finalizate doar celelalte șapte turle, între care și clopotnița,”casa”celui mai mare sistem acustic montat vreodată într-o biserică din România. Este vorba de șase clopote, fabricate în Austria și puse deja pe acoperiș. Structura de oțel a acoperișului turlei-clopotniță a fost ridicată la peste 70 de metri înălțime și așezată pe poziție cu o macara special, capabilă să ridice la aproape 100 de metri peste 500 de tone