Cum arată cel mai mare clopot fabricat vreodată în România și unde va fi pus

Ultima actualizare:

Cel mai mare clopot construit vreodată în România va răsuna la Mănăstirea Sf. Mina din județul Suceava. Clopotul a fost realizat la o companie privată din Baia Mare și are dimensiuni cu adevărat impresionante. Greutatea clopotului este imensă: 10 tone are uriașul care va chema credincioșii la slujbe la mânăstirea suceveană 

Clopotul de 10 tone a fost adus pe o platformă specială. Foto: captură stirileprotv.ro
Clopotul de 10 tone a fost adus pe o platformă specială. Foto: captură stirileprotv.ro

Înălțimea clopotului este de 2,6 metri, iar baza are un diametru de 2,45 de metri și a fost acordat în nota muzicală ”Mi” relatează jurnaliștii de la monitorulsv.ro. Ca să vă dați seama de greutatea piesei, doar limba are 368 de kilograme și este realizată dintr-un aliaj de bronz. 

Ce trebuie să știți despre cel mai mare clopot construit în România 

Reprezentanții firmei care a realizat clopotul au declarat pentru sursa citată, că proiectarea și construirea acestuia, cu tot cu finisaje și partea de iconografie, a durat patru luni. Piesa a fost furnizată mânăstirii Sfântul Mina din Roșiorii Sucevei, joi, 6 ianuarie.  

Clopotul a fost transportat pe o platformă descoperită de la Baia Mare și până la destinație, pe traseul Dej – Beclean – Bistrița – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului – Mănăstirea Sf. Mina. Acesta nu a fost încă montat și este depus la Mănăstirea Sf. Mina. 

Când va începe să bată clopotul 

Clopotul va fi montat după sărbătorile de iarnă pe stil vechi de anul acesta, la finalul lunii ianuarie sau începutul lui februarie. El va funcționa prin balansare, coordonat printr-un sistem electronic și nu prin balansare manuală a  limbii clopotului.  

Din estimări, se pare că sunetul clopotului s-ar putea auzi, atunci când va răsuna, până la o distanță de 70 de kilometri în jurul mânăstirii. În momentul balansului, clopotul are forța de a trage o greutate de 78 de tone.  

Aceasta este mânăstirea Sfânta Mina unde va fi montat clopotul. Foto: stiridinbucovina.ro
Aceasta este mânăstirea Sfânta Mina unde va fi montat clopotul. Foto: stiridinbucovina.ro

Ce trebuie să știți despre mânăstirea care a primit clopotul record 

Mănăstirea Sf. Mina este situată pe şoseaua E85 Fălticeni-Roman, la 17 kilometri de Fălticeni. Ansamblul mănăstiresc este construit pe un loc numit “Dealul Bisericii”. Mănăstirea „Sfântul Mina” din Roșiori este o mănăstire de călugări ortodocși de stil vechi. 

Catedrala Neamului are cele mai mari clopote, făcute în Austria 

Catedrala Mântuirii Neamului aflată în cosntrucție în București are șase clopote, care cântăresc împreună 33 de tone și au fost realizate într-o fabrică din Austria. Acestea au fost aduse în țară în 2017 și montate un an mai târziu în turnul ”Clopotniță” de pe pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri scrie basilica.ro  

Cel mai mare dintre cele șase piese, clopotul central este cel mai mare din România, cântăreşte 25 de tone și are gravat pe el efigia chipul Patriarhului Daniel. Ele au răsunat prima oară pe 24 octombrie 2018, pe Dealul Arsenalului.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net