Cum arată declarația pe proprie răspundere pentru tranzitarea unei localități în carantină
Rând pe rând, zeci de localități din România intră în carantină, din cauza creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri. 6 localități din Ilfov și 7 din Constanța au trecut la această măsură de sâmbătă seara și vor fi urmate, de luni dimineața, de încă trei localități din județul Sibiu. Iată ce reguli trebuie să respecte localnicii, dar și cum trebuie să arate declarația pe proprie răspundere pentru cei care tranzitează aceste localități.
Ultimele localități intrate în carantină
După Clinceni, Berceni, Chiajna, Bragadiru și Ciorogârla, alte șase localități din jurul Bucureștiului au intrat de sâmbătă seara în carantină pentru 14 zile. Este vorba de Otopeni, Măgurele (cu satele aparținătoare: Alunișu, Dumitrana, Măgurele, Pruni și Vârteju), Corbeanca (împreună cu Ostratu, Petrești și Tamaș), Popești-Leordeni, Dobroești (cu satul Fundeni) și Mogoșoaia. Tot de sâmbătă seara au intrat în carantină 7 localități din Constanța: Lumina, Costinești, Agigea, Mihail Kogălniceanu, Medgidia, Valu lui Traian, Techirghiol. De luni, de la ora 5.00, la fel se va întâmpla cu trei localități din Sibiu: Mediaș, Avrig și comuna Orlat. Sunt deja în carantină municipiile Constanța, Sibiu, Alba Iulia, Zalău, Bistrița, Satu Mare, Baia Mare și Slobozia.
Măsurile pe care trebuie să le respecte locuitorii din zonele aflate în carantină
- Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zonele carantinate prin alte zone și căi de acces în afara celor deschise circulației publice, pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.
- Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.
- Sunt interzise următoarele activități:
- evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, aniversări pentru copii etc.) în spații închise și deschise;
- e interzisă activitatea restaurantelor, cafenelelor, inclusiv teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor; activitatea sălilor de jocuri de noroc;
spectacole, concerte, activități culturale, artistice, de divertisment;
- piețe pentru produse nealimentare, târguri, talciocuri
- activitartea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare (incluzând, dar fără a se limita la acestea) saloane de coafură, frizerii, cosmetică, manichiură, pedichiură, masaj, etc.
- Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică.
- În intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul zonelor menționate, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință, gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani în intervalul orar 10:00 - 14:00, iar pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, în intervalele orare 06:00 - 10:00, respectiv 14:00 - 20:00;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
e) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
f) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
g) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
h) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
i) îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din alta localitate;
j) participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
k) pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor;
l) eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi prevăzute de lege;
m) alte motive justificative precum: îngrijirea / însoțirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei rude / afin sau persoană aflată în întreținere, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
n) participarea la activități religioase;
o) deplasări ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
Fiecare localitate poate impune propriile reguli, pentru cele 14 zile. Iată lista tututor măsurilor impuse în comuna Corbeanca (și satele învecinate)!
Cine trebuie să prezinte declarația pe proprie răspundere
Toate persoanele care locuiesc în zonele carantinate trebuie să aibă la ele o declarație pe proprie răspundere, în care să menționeze adresa de domiciliu, itinerariu de deplasare, ora, data și motivul. Acesta trebuie să fie bine întemeiat, inclus în lista „excepțiilor” de mai sus. Descarcă aici un model de declarație pe proprie răspundere.
Reguli pentru cei în tranzit. Cum trebuie să arate declarația pe proprie răspundere
Potrivit legii, se permite tranzitarea localității carantinate de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestuia, fiind interzisă oprirea în localitate, cu excepția operatorilor care desfășoară activități de transport persoane (vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor). Cei care tranzitează localitățile carantinate trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere în care menționează destinația finală, se angajează să nu staționeze și să respecte traseul indicat.
Drumul prin Otopeni, exceptat de la regulă
DN1, drumul care trece prin Otopeni și care duce, printre altele, la aeroport, este tranzitat zilnic de peste 50.000 de mașini. Ar fi imposibil să fie toate oprite de filtrele Poliției, prin urmare, acest drum este exceptat de la obligația prezentării unei declarații pe proprie răspundere. Potrivit prefectului județului Ilfov, Daniel Zamfir, șoferii aflați în tranzit își vor putea continua drumul ca și până acum, doar că nu vor putea intra în localitatea Otopeni pe străzile adiacente. Aici vor fi instituite filtre de verificare, iar cei care nu au declarația pe proprie răspundere sau adeverința de la angajator vor fi sanționați cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.
Ce se va întâmpla cu Bucureștiul?
Întrebat ieri dacă se are în vedere și carantinarea Capitalei, președintele Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns clar: „Nu carantinarea este problema, ci efectele economice, fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil. De aceea, experții recomandă, după analiza atentă, foarte amănunțită, unde se impune și unde nu se impune”, a declarat președintele.