Cum arăta în realitate Sfântul Nicolae

Ultima actualizare:

    Cum arăta în realitate Sfântul Nicolae: oamenii de știință au realizat portretul sfântului cu ajutorul tehnologieiFoto: Arhiva Click!
Cum arăta în realitate Sfântul Nicolae: oamenii de știință au realizat portretul sfântului cu ajutorul tehnologieiFoto: Arhiva Click!

Se apropie una din cele mai îndrăgite sărbători, atât de copii, cât și de părinți! Este vorba despre Sfântul Nicolae, care se sărbătorește anual pe 6 decembrie, atunci când copilașii își pun ghetuțele la ușă în așteptarea cadourilor. Însă, poate ați fost curioși cum arată în realitate Sfântul Nicolae. La televizor, în reclame sau în filme, arată total diferit față de cel care a fost într-adevăr ocrotitorul copiiilor de pretutindeni. Era cunoscut pentru apărarea sa fermă a credinței, precum și pentru generozitatea sa, adesea anonimă, față de cei aflați în nevoie.

Moș Nicolae este un personaj iubit de toți copiii. El le aduce daruri celor cuminți sau, în folclorul popular, le aduce o nuielușă celor care au fost mai năzdrăvani. Însă, cum arată în realitate Sfântul Nicolae? De-a lungul timpului, mai mulți experți în anatomie au încercat să afle acest mister. Dr. Luigi Martini, reputat profesor de anatomie în cadrul Universității din Bari a realizat mai multe schițe folosindu-se de forma craniului acestuia. Tot el este cel care a analizat și catalogat moaștele Sfântului Nicolae, în anul 1957. 

Cum arăta în realitate Sfântul Nicolae: seamănă izbitor de mult cu reprezentările iconografice


    Icoanele cu Sf. Nicolae sunt foarte apropiate de realitateFoto: Facebook/Trinitas
Icoanele cu Sf. Nicolae sunt foarte apropiate de realitateFoto: Facebook/Trinitas

Sfântul Nicolae a fost un episcop din secolul al IV-lea căruia îi plăcea să ofere daruri în secret. Moaștele sale se află în Catedrala Bari din Italia. 

În anul 2004, expertul criminalist Francesco Introna, tot din cadrul Universității din Bari, a colaborat cu Caroline Wilkinson de la Universitatea din Manchester pentru a realiza un portret robot al Sfântului Nicolae. Aceștia s-au folosit de analizele și schițele realizate 1957. În mod uimitor, maginile digitale rezultate se asemăna uimitor de mult cu reprezentările iconografice ale Sfântului Nicolae. Picturile expun aproape perfect cum arăta în realitate Sfântul Nicolae.


    Portretul include nasul rupt al sfântului, care s-a vindecat asimetricFoto: bbc.com
Portretul include nasul rupt al sfântului, care s-a vindecat asimetricFoto: bbc.com

Imaginea lui a fost creată folosind un sistem de reconstrucție facială și tehnologie interactivă 3D de către Laboratorul de față al Universității John Moores din Liverpool. Profesorul Caroline Wilkinson a spus că se bazează pe „tot materialul scheletic și istoric” disponibil. Sfântul Nicolae, care a murit în anul 343, a fost episcopul grec de Myra.

Orașul, cunoscut acum sub numele de Demre, se află pe coasta de sud a Turciei. Se spunea că ar fi lăsat cadouri secrete, cum ar fi punerea în pantofi de monede care i-au fost lăsate deoparte, făcându-l să fie modelul pentru Moș Crăciun. O purtătoare de cuvânt a universității a declarat că noua reprezentare a Sfântului Nicolae folosește „cele mai actualizate standarde anatomice, date turcești despre adâncimea țesuturilor și tehnici CGI”. Include, de asemenea, nasul rupt grav al Sfântului Nicolae, despre care ea a spus că „s-a vindecat asimetric, dându-i un nas caracteristic și un aspect facial aspru”. Dezvăluind portretul în ziua sărbătorii sfântului, 6 decembrie, profesorul Wilkinson a spus că a fost „emotionant să pot arăta chipul acestui episcop faimos”.

O mare parte din munca depusă de profesorul Caroline Wilkinson este în mod așteptat supusă interpretării. Mărimea și forma mușchilor faciali care acopereau cândva craniul lui Nicholas au fost deduse, iar forma acelui craniu în sine a fost recreată din date bidimensionale. Artiștii digitali au adăugat detalii care s-au bazat pe cele mai bune presupuneri, inclusiv pielea măslinie cea mai comună printre mediteraneenii greci, cum ar fi Nicholas, ochii căprui și părul cărunt al unui bărbat de 60 de ani. „Cu siguranță am pierdut o parte din nivelul de detaliu pe care l-ați obține lucrând din fotografii, dar credem că acesta este cel mai aproape de el”, a spus Wilkinson într-un documentar realizat de BBC Two .

Sfântul Nicolae de Mira - istorie

Sfântul Nicolae de Mira (15 martie 270 – 6 decembrie 343), cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari, a fost un episcop creștin timpuriu de origine greacă din orașul maritim Mira din Asia Mică, în timpul Imperiului Roman. Datorită numeroaselor minuni care îi sunt atribuite, el este cunoscut și sub numele de Nicolae Făcătorul de Minuni.

De asemenea, Sfântul Nicolae este sfântul patron al marinarilor, negustorilor, arcașilor, hoților pocăiți, prostituatelor, copiilor, berarilor, amanetilor, oamenilor necăsătoriți și studenți din diverse orașe și țări din Europa. Reputația sa a crescut printre cei evlavioși, așa cum era obișnuit pentru sfinții creștini timpurii, iar obiceiul său legendar de a oferi daruri în secret a dat naștere modelului tradițional al lui Moș Crăciun și Moș Nicolae.

Cu toate acestea, se știu foarte puține despre istoricul Sfântul Nicolae. Cele mai vechi relatări ale vieții sale au fost scrise la multe secole după moartea sa și conțin multelegende. Se spune că s-a născut în portul grecesc Patara, Licia în Asia Mică, din părinți creștini bogați. Într-unua dintre cele mai vechi și mai faimoase legende din viața sa, se spune că el a salvat trei fete care erau forțate să se prostitueze, aruncând un sac de monede de aur prin fereastra casei în fiecare noapte timp de trei nopți, astfel încât tatăl lor să poată plăti răscumpărarea pentru fiecare dintre ele. Alte istorisiri timpurii povestesc despre el că ar fi calmat o furtună pe mare, ar fi salvat trei soldați nevinovați de la o execuție greșită și ar fi tăiat un copac stăpânit de un demon. În tinerețe, se spune că a făcut un pelerinaj în Egipt și Palestina. La scurt timp după întoarcerea sa, a devenit episcop de Mira.

Mai târziu, Sfântul Nicolae a fost aruncat în închisoare în timpul persecuției lui Dioclețian, dar a fost eliberat după urcarea lui Constantin. O listă timpurie îl face să fie un participant la Primul Sinod de la Niceea din 325, dar nu este menționat niciodată în nicio scriere de către oamenii care au fost de fapt la Sinod.

Citește și

Cum pot alege părinții un cadou sigur pentru Moș Nicolae și Crăciun. Ce sfătuiește ANPC

Cum este celebrat Sfântul Nicolae în lume

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net